Hlavní obsah

Chorvaté i Japonci bojují o první body

Dva týmy bez jediného bodu se dnes ve skupině F utkají o šanci na postup do dalších bojů. Japonsku i Chorvatsku jde dnes o všechno; poražený tým si téměř jistě může balit kufry.

Článek

O něco lépe jsou na tom Chorvaté. Ti sice prohráli první zápas, ale mají za sebou nejtěžšího soupeře skupiny. Svěřenci trenéra Kranjčara podle očekávání nestačili na Brazílii, kterou však hodně potrápili a. "Proti Brazílii jsme hráli dobře, a to je pro nás před utkáním s Japonskem povzbuzení," řekl po prohře 0:1 chorvatský obránce Josim Šimunič. "Hrají odlišným stylem a mají jinou mentalitu, proto tomu přizpůsobíme naši taktiku," dodal na adresu dnešního soupeře. Chorvaté, kteří chtějí zopakovat úspěch z roku 1998, kdy postoupili až do semifinále, dnes k úlevě svých fanoušků mohou počítat s Niko Kovačem a Ivicou Oličem, kteří se zranili v úvodním zápase; Kovač kvůli problémům s žebrem musel odstoupit tři minuty předtím, než Kaká vstřelil jediný gól Brazilců, v pátek už ale trénoval a dnes je připraven nastoupit, řekl asistent trenéra Martin Novosel.

Zatímco Chorvaty těsná prohra s Brazílií povzbudila, těžko říci, co s Japonci udělala úvodní porážka od Austrálie. Asijský tým totiž po většinu utkání vedl díky gólu Miyamota. V posledních minutách ale Australané třemi góly průběh zápasu zvrátili; hrdinou se stal Cahill, který dvěma góly v rozmezí pěti minut strhl vedení na stranu svého týmu. "Japonsko hrálo proti Austrálii velmi dobře, až na těch několik chyb v posledních deseti minutách," varuje Kranjčar. "My ale nebudeme čekat na podobných deset minut, zkusíme zápas rozhodnout o hodně dříve," dodal. Svěřenci trenéra Zica odehrají poslední zápas proti Brazílii, ve kterém jen těžko mohou počítat s úspěchem. Pokud si tedy chtějí ještě zachovat reálnou naději na postup, musí dnes Chorvaty porazit. "Toto je zatím zdaleka největší test našich schopností," prohlásil kapitán Japonců Miyamoto. "Chorvaté mají dobré mužstvo, pro nás je důležité si důvěřovat a věřit, že můžeme hrát jako tým," nevzdává se. Trenér Zico naznačil, že dnes nepošle na trávník obvyklou formaci 3-5-2, ale že postaví do obrany čtyři hráče, kteří budou mít za úkol zastavit chorvatskou ofenzivu. V záloze by potom měl dostat šanci Ogasawara, který zažije svůj první start na mistrovství světa. "Dříve už jsme v rozestavení 4-4-2 hráli, takže by s tím neměl být problém," řekl Ogasawara.

Favoritem na zisk tří bodů je dnes podle bookmakerů Chorvatsko, na které společnost Betandwin vypsala kurs 1.55. Pokud důvěřujete Japoncům, můžete si vsadit na jejich neprohru v kursu 2.28 nebo dokonce na vítězství s kursem 6.25. A pokud jste se ještě nerozhodli, počkejte si do výkopu a potom začněte sázet live!

Reklama