Hlavní obsah

Klinsmann: Prohra by byla katastrofa

Eurotip.cz

Do tuhého začalo jít na mistrovství světa v Německu po dvou týdnech bojů v základních skupinách. Dnes jsou na pořadu první osmifinálové souboje, ve kterých už si žádný tým nemůže dovolit klopýtnout; jako první se mezi nejlepší osmičku pokusí probojovat domácí Německo, které se utká se Švédskem.

Článek

Němci nebyli před šampionátem v optimální pohodě, svými výkony na mistrovství ale domácí fanoušky uklidnili. Do turnaje vstoupili výhrou 4-2 nad Kostarikou, v dalším utkání si poradili s Polskem 1-0 a v boji o vítězství ve skupině A přehráli Ekvádor jasně 3-0. Umlčeli tak kritiky, kteří trenéru Klinsmannovi vyčítali, že hraje příliš útočně. Ve třech zápasech inkasovali jen dva góly, zato jich sami nastříleli osm; jejich největším útočným esem je Klose, který se trefil čtyřikrát. Není proto divu, že s takovou formou už je fanoušci vidí ve finále. Klinsmann si je moc dobře vědom, že pokud by jeho tým neuspěl proti Švédsku, dočkal by se jako trenér zatracení; tím spíš, že v Německu vzpomínají na rok 1974, kdy v domácím prostředí dovedl Beckenbauer svůj tým ke zlatu. "Jako hráč jsem se zúčastnil šesti turnajů a vím, že ve fotbalovém národě, jakým je například Německo nebo Anglie, nemůžete vypadnout v osmifinále nebo čtvrtfinále. Prostě to nejde; pokud bychom dnes skončili, byla by to katastrofa," prohlásil Klinsmann. "Šampionát začíná teprve teď. A Švédové jsou velkou překážkou," dodal.

Dnešní soupeř jeho týmu ale v Německu zatím příliš přesvědčivé výsledky nemá. Mužstvo trenéra Lagerbäcka se postaralo o jedno z největších překvapení, když na úvod jen remizovalo s Trinidadem a Tobagem. Po ztrátě bodů s papírově nejslabším protivníkem ve skupině čekala Švédy Paraguay, proti které se dlouho nemohli prosadit; "postupový" gól dal Ljungberg v 89. minutě. Na poslední chvíli potom seveřané zachraňovali také utkání s Anglií, proti které si na spasitele zahrál útočník Larsson, který vyrovnal na 2-2. Naštěstí pro Švédy se už zřejmě uzdravil další útočník Ibrahimovič, je ale možné, že místo něj dnes nastoupí Allbäck, který byl autorem prvního gólu v síti Anglie.

Němci už na šampionátu prokázali svoji sílu, není proto překvapením, že je bookmakeři považují za favorita, na kterého vypsali kurs 1.60. Pokud věříte, že švédský tým naplní Klinsmannova slova a skutečně bude pro domácí velkou překážkou, vsaďte si jeho neprohru v kursu 2.21. Vybrat si ale můžete z desítek dalších příležitostí a samozřejmostí u tak důležitého utkání je možnost vsadit si během něj live.

Reklama