Hlavní obsah

Ukrajinu čeká neprostupná obrana Švýcarů

Bez jediného obdrženého gólu zvládli švýcarští fotbalisté svou základní skupinu na šampionátu v Německu. Brankář Zuberbühler se pokusí čistý štít udržet i dnes, kdy jeho tým narazí na Ukrajinu.

Článek

Švýcaři se na mistrovství světa dostali poprvé od roku 1994 a rozhodli se, že po takové době si nebudou balit kufry už po základní skupině. Jeden z nejmladších týmů, vedený treném Kuhnem, vsadil na obranu a zatím se mu to vyplácí. Je pravda, že Švýcaři neměli nejtěžší skupinu, 270 minut bez obdržené branky ale budí respekt soupeřů; gól jim nevstřelili Francouzi, kteří s nimi remizovali 0-0, Tožané, kteří s nimi prohráli 0-2, ani Korejci, které Švýcaři porazili stejným výsledkem. "Chtěl bych našim obráncům pogratulovat za to, že v základní skupině nepustila jediný gól. Podali skvělý výkon," ocenil spoluhráče útočník Frei. "První úkol jsme splnili a teď uvidíme, jak daleko dojdeme. Ukrajina bude těžkým soupeřem, ale je v našich silách postoupit ještě o kolo dál," dodal. Vynikající obrana dnes ale bude oslabena o Senderose, který si v pátečním utkání s Koreou poranil rameno a vynechá zřejmě zbytek šampionátu; proti Ukrajině ho nahradí teprve devatenáctiletý Djourou.

Djourou a jeho spoluhráči dnes budou mít za úkol zastavit útok Ukrajiny, jehož hlavní hvězdou je držitel Zlatého míče Andrej Ševčenko. Zkušený střelec se gólově zapsal v obou posledních utkáních svého týmů; v nich si svěřenci trenéra Blochina poradili se Saúdskou Arábií a poté i s Tunisem 1-0. V posledním zápase proměnil Ševčenko penaltu, která Ukrajině pojistila druhé místo ve skupině. "Jsem rád, že jsme vyhráli, ale nepodali jsme zrovna vynikající výkon. Důvodem byl podle mě psychologický tlak, který na nás dolehl. Věděli jsme, že hlavní je neprohrát, proto jsme nehráli útočně," okomentoval souboj Ševčenko. Stejně jako Kuhn, i jeho protějšek Blochin má dnes problémy s defenzivou; Rusol a Sviderskij vynechají zápas kvůli dvěma žlutým kartám a nenastoupí zřejmě ani Jezerskij, který má problémy se stehnem.

Dosavadní výkony Švýcarů je dnes pasují do role mírných favoritů. Na jejich vítězství vypsala společnost Betandwin kurs 2.30, na remízu 3.20 a na výhru Ukrajiny rovných 3.00. Vsadit si můžete i na desítky dalších příležitostí a u tak důležitého zápasu je samozřejmostí možnost tipovat během utkání live.

Reklama