Hlavní obsah

Dokráčí Federer za dalším titulem?

Podle obvyklého scénáře zatím probíhá turnaj v kanadském Torontu. Roger Federer se probil až do finále; v něm se mu Francouz Gasquet pokusí zabránit v zisku dalšího letošního titulu.

Článek

Cesta světové jedničky do finále nemůže překvapit snad nikoho. Švýcar Federer letos odehrál deset turnajů. Šest z nich vyhrál, na ostatních se probojoval mezi nejlepší dva, kde ho vždy porazil Španěl Nadal. Právě s ním Federer prohrál jediný zápas na tvrdém povrchu, dalších 33 zápasů ovšem nejlepší tenista posledních let vyhrál. V Torontu zahájil svou jízdu dvěma dvousetovými výhrami, na Federerově raketě skončil nejprve Paul-Henri Mathieu a poté i další Francouz Grosjean. Ve třetím kole už se Švýcar musel na výhru nadřít víc - Dmitrij Tursunov mu sebral druhý set, za což se mu ovšem Federer pomstil "kanárem" ve třetí sadě. Set potom světová jednička ztratila i v dalších dvou zápasech; nad Belgičanem Malissem zvítězil Federer po boji 7-6 6-7 6-3 a nad Fernandem Gonzalezem 6-1 6-7 6-3.

Federerova cesta turnajem tak má daleko do spanilé wimbledonské jízdy, během které ztratil set až ve finále. Je otázkou, jestli toho dokáže využít Richard Gasquet, který se zatím v Torontu prezentuje skvělou formou. Francouz na předešlém turnaji ve Stuttgartu vypadl už v prvním kole s Rakušanem Marachem a poté ho měl čekat turnaj na tvrdém povrchu, kde - na rozdíl od antuky - nikdy nezaznamenal větší úspěch. V Kanadě ovšem ožil: v prvním kole si nenechal vzít set od krajana Santora a ve dvou setech vyřídil i Američana Blakea. Španěl Verdasco ve třetím kole už neprodal kůži lacino a podlehl Gasquetovi až ve třech setech. Zřejmě nejsnazšího vítězství dosáhl Francouz paradoxně proti přemožiteli Rafaela Nadala; Tomáš Berdych nedokázal najít recept na Gasquetovu hru a podlehl mu 4-6 1-6. V semifinále potom na Francouze nestačil ani Skot Murray, kterého Gasquet porazil 6-2 7-5.

Ačkoli ho dnes čeká světová jednička, nemusí Francouz hned skládat zbraně. Gasquet je jedním ze čtyř tenistů, kteří Švýcara během posledních dvou sezon porazili. Podařilo se mu to loni v Monte Carlu, kde zvítězil po tuhé bitvě 6-7 6-2 7-6. Od té doby ovšem sehrál s Federerem další čtyři zápasy a pokaždé prohrál. I proto dnes bookmakeři považují za jasného favorita Švýcara, na kterého vypsali nízký kurs 1.08. Pokud Federerovi opravdu věříte, vsaďte si, že Gasquet neuhraje více než 6.5 gamu s kursem 3.50. Jestli si ale myslíte, že Francouz favorita potrápí, vsaďte si, že neprohraje s handicapem 5 gamů a opravdoví odvážlivci si mohou vsadit na Gasquetovo vítězství v kursu 5.40.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články