Hlavní obsah

Startuje nový ročník Premier league

Úvodní kolo letošního ročníku anglické Premier přinese tento fotbalový víkend. V sobotu je na programu osm utkání, zbylá dvě se hrají o den později.

Článek

Vše vypukneve 13:45: nováček Sheffield Unitedpřivítá na svém stadionu obávaný Liverpool. Sheffield nemá do nového ročníků žádné přehnané ambice, podle trenéra Neila Warnoca by se chtěl držet ve středu tabulky, aby neměl sestupové trable ke konci sezony. Zato Liverpool má jen ty nejvyšší cíle; kostra týmu zůstala stejná, navíc přišlo několik zajímavých hráčů jako Aurelio, Bellamy nebo Kuyt. Sheffield je dnes jednoznačně považován za outsidera s kursem 2.30 na jeho neprohru, vítězství Liverpoolu bookmakeři vypsali s kursem 1.50.

Zbytek sobotních utkání začíná v 16:00. Arsenal Londýn odehraje své první ligové utkání na novém Emirates stadionu sAston Villou. V tomto zápase se měli střetnout čeští reprezentanti Baroš s Rosickým, oba ale bohužel mají zdravotní problémy. Právě Rosický se stal v létě největší posilou Arsenalu, naopak mužstvo opustila dvojice Pires - Campbell , jež zde hrála dlouhá léta. Aston Villa v létě vůbec nenakupovala, ale ani neprodávala, její kádr tak zůstal stejný jako v loňské sezoně. Jestli si myslíte, že Arsenal zvládne premiéru v novém stánku, tak si na něj vsaďte s kursem 1.25. Aston Villa je považována za jasného outsidera utkání s kursem 10 na její vítězství.

Premiéru v Premier league si dnes odbude Reading - suverén loňského ročníku druhé nejvyšší soutěže. Kromě příchodů Ki-Hyeon Seola z Wolverhamptonu a Sam Sodjeho z Brentfordu zůstává složení mužstva stejné jako v minulém roce. Prvním soupeřem mu bude loňský finalista poháru UEFA tým Middlesbrough. To už je tradiční anglický klub, který letos v lize pomýšlí určitě výše než na 14. příčku, kterou obsadil v minulém ročníku. Kurs na nováčka v dnešním utkání je 2.55. Na vítězství Middlesbrough vypsali bookmakeři 2.60.

Newcastle otevře nový ročník zápasem s Wiganem. Oba týmy skončily v minulém roce v lepším středu tabulky a byly tak určitě spokojeny. Ve vzájemných duelech vždy vyhrál domácí celek. Myslíte si, že to bude platit i dnes? Pak si vsaďte na domácí, které posílil Damien Duff z Chelsea, s kursem 1.65. Výborné posily přišly i do Wiganu; Emile Heskey nebo Denny Landzaat jsou hráči světového formátu a určitě budou ozdobami týmu. Domníváte-li se, že Wigan dnes bude bodovat, tak se nabízí kurs 2.02 na jeho neprohru.

Hned s několika posilami vstupuje do nového ročníku také West Ham. Do tohoto klubu zamířilo v létě dokonce sedm nových fotbalistů; těmi nejznámějšími jsou Carlton Cole z Chelsea, Lee Bowyer z Newcastlu, Robert Green z Norwiche nebo George McCartney ze Sunderlandu. Hodně nakupoval i jeho první soupeř, Charlton. Cory Gibbs z Feyenoordu, Jimmy Floyd Hasselbaink z Middlesbrough, Gonzálo Sorondo z Interu Milán, Djimi Traoré z Liverpoolu nebo Amdi Faye z Newcastlu - ti všichni by měli pomoci týmu umístit se lépe, než na loňském 13. místě. Na West Ham si vsadíte s kursem 2.10, pokud věříte hostujícímu Charltonu, společnost bwin na něj nabízí kurs 3.20.

Portsmouth čeká na rozjezd Blackburn. V minulém ročníku zachraňovali "Pompey" prvoligovou příslušnost až v posledních kolech, letos ale pomýšlí rozhodně výše. Letní nákupy v podobě Sola Campbella z Arsenalu, Glena Johnsona z Chelsea nebo brankáře Davida Jamese z Manchesteru City by jim v tom měly pomoci. Trenér Blackburnu Mark Hughes pěje na svůj tým jen slova chvály; jeho největší letní posilou je rozhodně Jihoafričan Benni McCarthy z FC Porto. Bookmakeři vyjádřili dnešní šance Portsmouthu na vítězství kursem 2.45, na Blackburn si vsadíte s kursem 2.70.

Watford se v minulém roce probojoval do Premier League z baráže. Ve finálovém utkání přehrál Leeds jednoznačně 3:0 a právem si tak zajistil vstupenku do hvězdné soutěže. Své první utkání sehraje na hřišti Evertonu. Ten začal loňskou sezonu skvěle, v jarní části ale patřil vůbec mezi ty nejhorší. Největší letní posilou je jistě Andrew Johnson, který vstřelil za poslední dva ročníky v dresu Crystal Palace 49 branek. Watford hledal posily s méně zvučnými jmény. Těmi hlavními by se měla stát dvojice z Charltonu Chris Powell - Shaun Bartlett. Myslíte si, že Everton vstoupí do nového ročníku proti nováčkovi vítězně? Pak si na něj vsaďte s kursem 1.60. Jestli ale věříte spíše Watfordu, nabízí se vám kurs 2.10 na jeho neprohru.

Posledním sobotním utkáním bude souboj BoltonuTottenhamem. Bolton, osmý celek minulého ročníku, získal do svých řad Quintone Fortuneho z Manchesteru United; další posilou do obrany je Abdoulaye Meite, který přišel z francouzského Marseille. Tottenham myslí tento rok hodně vysoko - už v loňské sezoně hrál skvěle a nyní může být ještě lepší. Posily jako Dimitar Berbatov, Didier Zokora nebo Benoît Assou-Ekotto mají opravdu zvučné jméno a už tak skvělý tým jistě dobře doplní. Na výhru Boltonu si u bwin vsadíte s kursem 2.60. Mírným favoritem je podle bookmakerů mužstvo hostů, na jehož vítězství najdete kurs 2.55.

V neděli vstoupí do nového ročníku slavný Manchester United v domácím utkání s Fulhamem. Spor Rooney - Ronaldo se zdá být vyřešen, právě tato hvězdná mladá dvojice má dotáhnout "rudé ďábly" k titulu. Pomoci by jim v tom měla i nová brankářská akvizice, Polák Tomasz Kuszczak, nebo Michael Carrick z Tottenhamu. První překážkou jim bude Fulham, který by se chtěl letos určitě porvat o poháry; do týmu přišlo poměrně hodně hráčů, na druhou stranu jsou to ale především mladí nebo méně zkušení fotbalisté. Domácí United jsou jasným favoritem úvodního utkání s kursem 1.27. Na vítězství Fulhamu potom společnost bwin nabízí vysoký kurs 9.50.

Posledním zápasem prvního kola bude souboj obhájce titulu ChelseaManchesterem City. Chelsea, jak asi každý ví, nakoupila do svých řad hvězdy světového formátu v podobě Ballacka a Ševčenka. S trenérem Mourinhem bude londýnský klub i letos velice silný a nic jiného než titul ho neuspokojí. Slušné ambice si letos dělá i Manchester City. Ten v létě značně obměnil své řady. Do klubu přišli Paul Dickov z Blackburnu, Ousmane Dabo z Lazia, Dietmar Hamann z Boltonu, Bernardo Corradi z Valencie, Andreas Isaksson z Rennes a Hatem Trabelsí Ajax - to je opravdu hodně posil s velkým jménem a sám jsem zvědavý, co City předvede hned v úvodním kole. Chelsea je favorizována s kursem 1.20; Manchester City ale určitě nebude snadným soupeřem a vaší volbou tak může být kurs 3.77 na jeho neprohru.

Reklama