Hlavní obsah

Potvrdí Gretna znovu svoji kvalitu?

Osmifinále skotského Challenge Cupu je pro skotského suveréna nižších soutěží další výzvou. V osmifinále tohoto poháru narazí na Hamilton, se kterým v prvním ligovém kole vyhrál 6:0.

Foto: reprofoto

Fotbal (ilustrační foto)

Článek

"Co rok to postup" zní heslo Gretny, která na sebe poprvé výrazně upozornila v létě roku 2004. Klub tenkrát koupil miliardář Brooks Mileson. Penězi nešetřil a hned je investoval do nových posil. Nevybíral hráče na úrovni čtvrté skotské soutěže, ale rozhlížel se o hodně výše. V Gretně se událo mnoho změn, zůstal jen trenér Rowan Alexander, který mužstvo vede už od roku 2002. Hned v první sezoně nové éry Gretna postoupila, když vytvořila nový skotský rekord v počtu vstřelených branek za sezonu. Celkem se jí povedlo nastřílet neuvěřitelných 130 branek v 36 utkáních, tedy téměř 4 branky na zápas. V další sezoně vyhrála Gretna podobným stylem třetí ligu a navíc se dostala do finále skotského poháru. V něm narazila na Hearts, se kterými hrála vyrovnanou partii a nakonec prohrála až 4:2 na penalty. Hearts skončili v lize na druhém místě, což jim zajistilo účast v předkole Ligy mistrů, a díky tomu si Gretna mohla vyzkoušet evropské poháry. Bohužel už z nich ale vypadla, když nestačila na irské Derry City. Ve 2. skotské lize má nyní na svém kontě plný bodový zisk, když vyhrála všechna čtyři svá utkání.

Hamilton skončil v loňském ročníku druhé nejvyšší skotské soutěže na třetím místě. Tento rok má na svém kontě po čtyřech kolech sedm bodů. Prohrál pouze v už zmiňovaném prvním kole právě se svým dnešním soupeřem. O víkendu uspěl v ligovém utkání, když zvítězil na hřišti Airdrie United 2:1. Minulý týden tým opustil mladý obránce Harry Donaghey, který se vrátil do Portsmouthu, kde dříve působil.

I když se dnes trenér Gretny Rowan Alexander chystá postavit několik hráčů z lavičky, tak jeho mužstvo stále zůstává favoritem s kursem 1.35. Na remízu vypsala společnost bwin kurs 4.50 a na výhru Hamiltonu 6.35.

Reklama