Hlavní obsah

Dravé mládí změří síly se zkušeností

Dvorce ve Flushing Meadows zkrápí už od pondělka déšť, díky němuž byl zrušen celý včerejší program. Podle oficiálního rozpisu dnes utkání na dvorci Arthura Ashe odstartuje souboj španělského favorita Nadala s důrazným Australanem Philippoussisem.

Článek

Letos vstupuje Nadal do US Open v úplně jiné pozice než v loňském roce. V aktuální sezoně prohrál doposud pouhých sedm zápasů a je společně s Federerem pasován do role největšího favorita celého turnaje. Na antuce letos vyhrál celkem pět turnajů, tím nejcennějším je jistě titul ze dvorců Roland Garros. Od loňské sezony velice zapracoval i na své hře na tvrdém povrchu, což potvrdil finálovou účastí na Wimbledonu nebo semifinálem na turnaji Masters v Indian Wells. V posledních podnicích před US Open se mu určitě nedařilo, tak jak by si představoval. Jeho hra neměla takovou kvalitu, jako před dvěma měsíci, kdy na Wimbledonu ve finále velice potrápil Federera. V Torontu vypadl ve třetím kole s Tomášem Berdychem a o týden později nestačil v Cincinnati ve čtvrtfinále na svého krajana Juana Carlose Ferrera. Po této prohře podle svých slov začal velice tvrdě trénovat, aby byl na US Open co možná nejlépe připraven.

Už třicetiletý Australan Mark Philippoussis vždy vynikal skvělým servisem a rychlým přechodem na síť. Jeho oblíbeným povrchem je tak jednoznačně hard nebo tráva. Největšího úspěchu na US Open dosáhl už před osmi lety, kdy prohrál až ve finále s Patricke Rafterem. Letos ale nemá stejně jako loni nějaké přehnané ambice. V současnosti je až na 113. místě žebříčku ATP a pomalu tak odchází do tenisového důchodu. Jedinou světlou chvilkou byl pro něj v aktuální sezoně travnatý turnaj v Newportu, který dokázal dokonce vyhrát. Na většině ostatních turnajů vždy vypadl stejně jako v loňských ročnících US Open už v počátcích.

Podle bookmakerů společnosti bwin je Nadal jasným favoritem zápasu s kursem 1.04 na jeho vítězství. Sázka na to že do druhého kola postoupí Australan je oceněna kursem 6.66.

Reklama