Hlavní obsah

Nováka čeká Nadal

Eurotip.cz

Tři kvalitní soupeře už dokázal na US Open porazitčeský tenista Jiří Novák. Dnes ho ale čeká opravdu extratřída - ve čtvrtém kole narazí na španělského mladíčka Rafaela Nadala.

Článek

Aktuálně až 179. tenista žebříčku ATP Jiří Novák už zřejmě moc nedoufal, že se podívá na grandslamovém turnaji takhle daleko. Opět ale dokázal, že tenis pořád hrát umí. Na hráče, který letos odehrál na okruhu ATP pouhých patnáct zápasů, nejdříve nestačil Francouz Arnaud Clement, poté Thajec Paradorn Srichaphan a v kole třetím ani Belgičan Xavier Malisse. Těmito výkony český tenista opět dokázal, že je stále výborným hráčem a i v jednatřiceti letech dokáže porážet kvalitní soupeře. Nyní už je v osmifinále, čímž vyrovnal svoje maximum na dvorcích ve Flushing Meadows; stejně daleko se probojoval v letech 1999 a 2002. Dále se ještě nikdy dostat nedokázal a dnes by chtěl určitě historii přepsat.

V cestě mu ovšem stojí jeden z nejlepších hráčů současnosti. Španěl Nadal si v prvním kole poradil ve třech setech se zkušeným Australanem Markem Philippoussisem. Druhým jeho soupeřem byl Peruánec Luis Horna, se kterým ztratil jeden set, a v kole třetím si bez větších problémů poradil s Wesley Moodiem. V aktuální sezoně prohrál doposud pouhých sedm zápasů a je společně s Federerem po právu pasován do role největšího favorita celého turnaje. Největší úspěchy má na antuce, na které letos vyhrál celkem pět podniků; dařilo se mu ale i na tvrdých površích, kde se probojoval do finále Wimbledonu nebo semifinále na turnaji Masters v Indian Wells. V posledních turnajích před US Open nehrál tak, jak by si představoval - nejdříve v Torontu nestačil ve třetím kole na Tomáše Berdycha a poté v Cincinnati jeho cestu turnajem ukončil Juan Carlos Ferrero v kole čtvrtém. Sám věděl, že na jeho hře není něco v pořádku a před US Open strávil spoustu času na kurtu, což se mu nyní vyplácí.

Podle bookmakerů společnosti bwin je Nadal jasným favoritem zápasu s kursem 1.02 na jeho vítězství. Věříte dnes českému veteránovi? Potom si vsaďte na postup Nováka do čtvrtfinále, kurs je 7.70.

Reklama