Hlavní obsah

Najde Detroit ztracenou formu?

Do problémů se začíná dostávat senzace letošního ročníku MLB z Detroitu. Náskok Tygrů v čele divize se už několik týdnů povážlivě ztenčuje; dokáže se Detroit vzpamatovat v sérii s Minnesotou?

Foto: reprofoto

Baseball (ilustrační foto)

Článek

Ať už letošní sezona dopadne pro Detroit jakkoli, mohou s ní být Tygři spokojeni. Tým, který před třemi lety budil soucit s bilancí 43-119, se stal nejpříjemnějším překvapením letošního ročníku. V Centrální divizi se spíše očekávalo, že souboj o její čelo svedou obhájci titulu z Chicaga a Cleveland, kterému loni těsně uniklo play off. Detroit jí ovšem navzdory předpokladům od začátku sezony dominuje. Nebo spíše dominoval - suverenita Tygrů je poslední měsíc tatam, z posledních 28 utkání mají bilanci 9-19. Na vině je hlavně pálka, která se v posledních pěti zápasech zmohla před vlastními diváky na pouhých 16 bodů. Kvůli zraněním sice nehrají Carlos Guillen a Placido Polanco, zdá se ale, že problém je především v hlavách zdravých hráčů. Hlavní zbraní Detroitu je ovšem letos nadhoz; Jeremy Bonderman a Nate Robertson začínají potvrzovat slova o svém talentu, Kenny Rogers háže jako zamlada, největší hvězdou rotace Tygrů je ale teprve třiadvacetiletý Justin Verlander, který se dnes v Minnesotě postaví na kopec. Nadhazovač, který letos hraje svou první plnou sezonu, si vede jako mazák - s bilancí 15-7 a průměrem těsně nad 3 body na zápas patří mezi letošní objevy. Na vlastní kůži to poznala i Minnesota, proti které Verlander nastoupil dvakrát; v obou zápasech vyhrál a co víc, během patnácti směn povolil Twins jediný oběh.

Právě Minnesota se stává největší hrozbou svého dnešního soupeře. Twins se dokázali v tabulce divize dostat před Chicago a Detroitu už začínají dýchat na záda. Také zde to mají na "svědomí" mladí hráči, od kterých se to čekalo. Klíčovým mužem na pálce se stal Kanaďan Justin Morneau, který s 33 homeruny a 115 odpálenými body předčí všechny své spoluhráče. Na nadhozu se Twins znovu spoléhají především na fenomenálního Venezuelana Santanu; vedle něj začal zářit i talentovaný Liriano, kterého ovšem zbrzdilo zranění lokte. O poznání hůř se vede dalšímu mladíkovi, Scottu Bakerovi. Bakera proto vedení klubu po neuspokojivých výkonech poslalo do nižší soutěže, což mu zřejmě pomohlo. Po návratu do MLB odházel jediný zápas, v New Yorku se stal hlavním strůjcem vítězství 6-1 nad Yankees. Na Detroit má Baker dobré vzpomínky; letos proti němu sice odehrál průměrný zápas, ve kterém se za jeho pobytu na hřišti nerozhodlo, loni ovšem v obou soubojích s Tygry uspěl.

I přes své trápení je dnes podle bookmakerů favoritem Detroit, na který si můžete vsadit s kursem 1.80. Věříte, že na úvod důležité série dokáže uspět domácí Minnesota? Potom si vsaďte na ni, kurs je 2.05.

Reklama