Hlavní obsah

Obhájce titulu začíná se Znojmem

Čtyřleté čekání na titul ukončila v loňské sezoně extraligy pražská Sparta. Úřadující mistr změří v premiérovém utkání letošního ročníku změří síly se znojemskými Orly.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Petr Bříza při oslavách mistrovského titulu.

Článek

Svěřenci trenéra Františka Výborného vstupují do nového ročníku v pozměněném složení. Dlouholetá opora sparťanské svatyně Petr Bříza ukončil svou úspěšnou kariéru a mezi třemi tyčemi ho nahradí zkušený Dušan Salfický. Dalšími významnými posilami jsou Benýšek s Hlaváčem, kteří v klubu působili v 90. letech a během výluky v NHL. V pondělí mužstvo opustila velká osobnost - Jan Marek zamířil na roční hostování do ruského Magnitogorsku. Už v létě odešli Martin Chabada, Josef Straka a Martin Špaňhel. "Jak je nahradí noví hráči, to ukáže čas. Očekávání je jedna věc, ale zatím byla krátká doba, aby se předvedli. Vyzkouší je až extraliga, kdy půjde o body a bude se hrát pod tlakem," reagoval na hráčské změny trenér Výborný, kterému bude v dnešním utkání scházet pouze rekonvalescent Martin Štrba.

Orli nemají na Spartu moc dobré vzpomínky. Byla to právě ona, kdo se postaral o ukončení jejich loňské sezony. V posledním utkání ji navíc podlehli na domácím stadionu hrozivým výsledkem 1:6, proto jí dnes mají opravdu co vracet. V létě mužstvo opustila řada opor, Angel Nikolov, David Ludvík, Milan Mikulík, Zdeněk Ondřej a Juraj Štefanka. Letos chce trenér Hořava stavět spíše na mládí; největší posilou by se měl stát mladík Jaroslav Svoboda, který do Znojma zamířil ze zámoří, konkrétně z Dallasu. Tomu určitě pomůžou i Jaroslav Suchan z Jihlavy nebo Radim Kucharczyk z Karlových Varů. V přípravném období sehráli Orli celkem devět utkání, ale pouze třikrát odešli jako vítězové. Znojemské trápila především koncovka. "Sparta je velkým favoritem, oproti loňsku má ještě silnější kádr. Ale rozhodně se pokusíme být vyrovnaným soupeřem, případný bodový zisk hned v prvním kole bych uvítal," řekl na adresu Sparty Hořava.

Jeho názor se shoduje s tím, jak úvodní zápas obou týmů vidí bookmakeři. Ti rovněž favorizují domácí, na které vypsali kurs 1.55. Znojmo má ale stále Dopitu, Puchera nebo Trvaje, a proto ani sázka na Orli nemusí být špatnou volbou; na to, že znojemští zvítězí v základní hrací době, si můžete vsadit s kursem 4.65.

Reklama