Hlavní obsah

Bílka čeká ligová premiéra se Spartou

Na další nepovedenou sezonu to po pár zápasech začalo vypadat pro pražskou Spartu. Vedení klubu proto na konci srpna vyměnilo trenéra. Stanislava Grigu nahradil Michal Bílek; prvním soupeřem jeho nových svěřenců bude Zlín.

Článek

Michal Bílek se už letos dobře uvedl v Plzni, která se pod jeho vedením dostala na šesté místo ligové tabulky. Nespokojené vedení letenských doufá, že na Spartě se mu povede ještě líp a že slavný klub napraví loňskou zpackanou sezonu. Bílek hned po svém nástupu dal najevo, že chce začít od základů; vyřadil z týmu Kopice s Lukášem a Hankem a o práci poté přišli asistent Jirkal, kustod John a dokonce i oblíbený masér Poustka. "Chci Spartu silnou, chci Spartu disciplinovanou a musíme jít za společným cílem. Dostat Spartu nahoru," tvrdí nový trenér. Sparta pod jeho vedením už odehrála přípravný zápas; v německém Aue nestačila na místní druholigový klub, se kterým prohrála 1:2. "Po psychické stránce není mužstvo v optimálním rozpoložení. Kvůli nervozitě jsme poztráceli hodně míčů, chybovali v rozehrávce a inkasovali tak dvě branky. Prohráli jsme i proto, že jsme neproměnili šance," řekl na stránkách Sparty Bílek. Dnešního soupeře má nový trenér prokouknutého. "S Plzní jsme hráli poslední zápas právě ve Zlíně, takže ten tým mám zmapovaný, což by mohla být výhoda," tvrdí Bílek, podle kterého dnes letenští potvrdí roli favorita.

Naštěstí pro Spartu míří do Prahy soupeř, kterému se letos daří ještě méně. Zlín si zatím připsal jen tři body za domácí vítězství nad Mostem a další jeden za bezgólovou remízu v trápícím se Kladně. Hlavní síla Valachů bývá hlavně doma, tam ale prohráli hned v úvodu sezony a tři body ztratili i před dvěma týdny po prohře 1:2 s Plzní. "Po Plzni jsme byli ve velké útlumu a na hráče jsem musel hodně zvýšit hlas. To samé následovalo i po sobotním utkání naší rezervy, která s deseti hráči z A-týmu v sestavě nedokázala vybojovat proti juniorce Slovácka ani bod. Věřím, že kluci si kritiku vezmou k srdci, protože i taková bouřka občas musí přijít a až do teď jsem je pořád chválil. Takto by to ale dál nešlo," řekl na klubových stránkách trenér Zlína Petr Uličný, který už dnes může počítat se záložníkem Zúbkem. Na Letné neuhrál Zlín žádný bod od roku 2002; i to je ale podle Uličného důvod, proč dnes jeho svěřenci nemají co ztratit, což by jim mohlo pomoci. "Musí tam být nasazení, vůle, sebevědomí a kvalita. Pokud předvedeme odvážný výkon, třeba i se špatným výsledkem, zlobit se nebudu," netlačí na své hráče trenér.

I když se Spartě zatím příliš nedaří, není velkým překvapením, že podle bookmakerů je jasným favoritem utkání. Společnost bwin vypsala na výhru domácích kurs 1.22. Věříte, že si Zlín odveze z Prahy alespoň bod? Potom si vsaďte na jeho neprohru, kurs je 3.20.

Reklama