Hlavní obsah

Nováka čeká v Tokiu Becker

Slušnou formu si do Tokia přivezl tenista Jiří Novák. Český hráč se na turnaji v japonském hlavním městě dostal do třetího kola; v něm ho čeká objev letošní sezony, Němec Benjamin Becker.

Článek

Jedenatřicetiletý Novák na letošní sezonu určitě nebude vzpomínat jako na povedenou. Zlínský rodák je známý tím, že tenisu už nedává vše, a na výsledcích je to znát. S výjimkou turnaje v rakouském Portschachu, kde vypadl až v semifinále s Davyděnkem, byl jen stínem tenisty, který se před lety pohyboval ve světové desítce. Zmátořil se až na US Open, kde porazil postupně Clementa, Srichaphana a Belgičana Malisse a vypadl až s Rafaelem Nadalem. Ve slušném světle se poté předvedl i v Davis Cupu, kde svým vítězstvím nad Nizozemcem Sluiterem odstartoval náš návrat do Světové skupiny. Že tenis nezapomněl zatím dokazuje i v Tokiu. V prvním kole měl přitom namále, s Robinem Vikem prohrál první set, další dva ale dokázal získat pro sebe. Ani ve druhém kole se potom nezastavil, na jeho raketě zůstal Skot Andy Murray, kterýho porazil 6-3 7-6.

Murray patří k nastupující generaci hráčů, kam už se dnešní Novákův soupeř řadit nedá. Beckerovi je už 25 let, teprve letos ale začal hrát na sérii ATP. A nevede si vůbec špatně. Ještě na začátku roku se musel na challengerech nejprve prokousávat kvalifikacemi; dvakrát se dostal do finále a v ekvádorském Salinasu dokonce zvítězil. Na antuce se mu potom tolik nedařilo. Znovu dal o sobě vědět až na challengeru v Segovii, kde ve finále nestačil na Argentince Del Potra. Opravdovou slávu si ale užil až na US Open; poté, co prošel kvalifikací, si v prvním kole poradil s Italem Volandrim, ve druhém se Sebastianem Grosjeanem a ve třetím ukončil kariéru Andreho Agassiho, kterého vyprovodil z kurtu ve čtyřech setech. Po porážce s Roddickem se na kurtu představil až v Bangkoku, kde ho ve druhém kole vyřadil Chorvat Ljubičič. V Tokiu zatím příliš práce neměl; v prvním kole měl volný los a ve druhém na něj Thajec Udomčoke uhrál pouhé tři gamy.

Věříte ve třetím kole více zkušenému Čechovi, nebo Agassiho poslednímu přemožiteli? Vsaďte si na zápas Novák - Becker!

Reklama