Hlavní obsah

Kvitová zvládla druhé kolo! Kristýna Plíšková s Krejčíkovou v turnaji končí

Aktualizováno

Česká tenistka Petra Kvitová postoupila do 3. kola Australian Open, když po tuhém boji porazila Španělku Paulu Badosaovou po dvou vyrovnaných setech 7:5, 7:5. Slibně rozehraný duel odloženého zápasu 1. kola nedovedla do vítězného konce Kristýna Plíšková a Britce Heather Watsonové podlehla 6:4, 3:6, 1:6. Do 3.kola se snažila probít také Barbora Krejčíková, na favorizovanou Rusku Alexandrovovou však vůbec nestačila a prohrála 1:6, 3:6.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Petra Kvitová postoupila do 3. kola Australian OpenVideo: sntv

 
Článek

Badosaová v prvním kole zničila zkušenou Švédku Johannu Larssonovou stejným výsledkem, jakým deklasovala Petra Kvitová svoji krajanku Kateřinu Siniakovou. A už úvodní gamy ukázaly, že dvaadvacetiletá Španělka bude nepříjemnou překážkou. Tvrdostí úderů se v úvodu vyrovnala Kvitové a za stavu 3:2 ve svůj prospěch dokonce po sérii chyb české tenistky uzmula první brejk.

Foto: Dita Alangkara, ČTK/AP

Česká tenistka Petra Kvitová podává v zápase druhého kola Australian Open proti Španělce Badosaové.

Devětadvacetiletá rodačka z Bílovce ale zabojovala, v sedmém gamu otočila stav 40:15 z pohledu podávající Badosaové, a ihned kontrovala rebrejkem.

Další game přežila Kvitová se štěštím i s dvěma dvojchybami a dorovnala na 4:4.

Tenistky se kromě své protivnice musely vypořádat i s poměrně silným větrem, který dělal problémy především při servisech obou, přesto si s devátým gamem poradila Badosaová zkušeně a při následném podání Kvitové měla šanci ukončit první sadu. Šampionka Turnaje mistryň z roku 2011 však důležitý game pohlídala, a za přispění dvou es srovnala na 5:5.

Foto: Issei Kato, Reuters

Česká tenistka Petra Kvitová v zápase druhého kola Australian Opan.

Přechody na síť a přesné returny pak viděla Rod Laver Arena v podání české bojovnice, a nakonec také využitý brejkbol, který poslal dvojnásobnou wimbledonskou šampionku do vedení 6:5 a k možnosti ukončit úvodní set. To se také poměrně rychle povedlo a po napínavém průběhu úvodního dějství se radovala zkušenější z dvojice.

Agresivní Španělka se vyrovnala Kvitové ve vítězných míčích

Kdo čekal převahu vítězných míčů a útočnou smršť od Kvitové, ten se mýlil. Mladá tenistka z Pyrenejského poloostrova v první sadě jen těsně zaostala za Kvitovou ve statistice vítězných míčů (10-14) a agresivní taktiku přenesla i do začátku druhého dějství.

V něm si vytvořila příležitost k brejku jako první. Ve druhé hře jí však využít nedokázala a trest přišel vzápětí. Kvitová svoji šanci využila a šla servírovat za stavu 2:1. O pár chvil později padla deka v gamu i na devětadvacetiletou Češku a když krátce po sobě zkazila servis, snadnou smeč i hratelný náběhový úder, bylo opět vyrovnáno - 2:2.

Foto: Issei Kato, Reuters

Paula Badosaová (vlevo) gratuluje k postupu do třetího kola Australian Open české tenistce Petře Kvitové.

Brejky vystřídala na chvilku také podržená podání, kvalita zápasu šla ale v tuhle chvíli dolů a často se v gamech objevovaly lacinější chyby. Grády utkání měla dát znovu až napínavá koncovka, do které šly obě hráčky za stavu 4:4. Veledůležitý devátý game si - stejně jako v první sadě - Badosaová pohlídala a měla tak šanci na ukončení sady při podání světové osmičky.

Zlomový okamžik celého utkání pak právě v desáté hře nastal. Kvitová se po hrůzostrašných balonech dostala na stav 00:40, přesto, i s notnou dávkou štěstí a pomocí Jestřábího oka, dokázala stav otočit a srovnat na 5:5.

Badosaovou tahle šance zlomila, v jedenácté hře druhé sady o podání přišla a Kvitová tak podruhé v utkání šla za stavu 6:5 podávat na vítězstv, tentokrát v celém zápase. S noblesou tento nelehký úkol zvládla, v poslední hře neztratila ani míček a po zvládnutých koncovkách obou setů postoupila do třetího kola.

"Nebylo to snadné, odehrála dobrý zápas," řekla dvojnásobná vítězka Wimbledonu Kvitová na kurtu o Badosaové, které při odchodu do šatny zatleskala. "Dostat se na grandslamu do třetího kola je vždycky fajn," dodala Češka s úsměvem.

Foto: Issei Kato, Reuters

Španělská tenistka Pula Badosaová v akci ve druhém kole Australian Open.

Krejčíková na nasazenou Rusku neměla

Další česká zástupkyně ve druhém kole Barbora Krejčíková vzdorovala nasazená Rusce Jekatěrině Alexandrovové jenom něco málo přes hodinu a po jednoznačném průběhu podlehla 1:6, 3:6.

Foto: Dita Alangkara, ČTK/AP

Česká tenistka Barbora Krejčíková v akci v zápase druhého kola Australian Open.

Utkání rozhodovala především naprostá dominance Alexandrovové, která žije a trénuje v Praze při proměňování brejkbolových šancí. Pětadvacetiletá Ruska využila všechny čtyři příležitosti.

Pro bývalou světovou jedničku ve čtyřhře je však už postup do druhého kola velkým úspěchem, který by jí měl pomoci přiblížit se konečně k elitní stovce žebříčku, v čemž české hráčce loni zabránilo mimo jiné také dlouhodobější zranění.

Plíškovou zlomil brejk v osmé hře druhého setu

Kristýna Plíšková loňské druhé kolo v Melbourne neobhájí, velmi dobře rozehraný zápas s o 11 míst níže žebříčkově postavenou Heather Watsonovou nakonec nezvládla a Britce podlehla po setech 6:4, 3:6, 1:6.

Foto: Edgar Su, Reuters

Britská tenistka Heather Watsonová v zápase 1. kola Australian Open proti Kristýně Plíškové.

Do třetího vzájemného duelu (před zápasem bilance 1-1) vstoupila lépe česká tenistka, jenž hned v úvodní hře prorazila podání sedmadvacetileté rodačky ze Saint Peter Pointu. Na odpověď Watsonové vzápětí reagovala ziskem další hry na returnu i Plíšková, která v koncovce už podání neztratila a i za pomoci 6 es dovedla první set ke zdárnému finiši.

V tom druhém si tenistky "šly po svých" až do stavu 4:3 z pohledu britské naděje. Druhý brejkbol v osmém gamu se povedl Watsonové využít a od té doby to šlo s lounskou rodačkou strmě z kopce.

Z dalších osmi her získala sedmadvacetiletá Češka už jen jednu. Odešel servis, mezihra a hlavně hlava. Po solidním vstupu do sezony se tak průlom na grandslamu v podání Kristýny Plíškové konat nebude...

Foto: Edgar Su, Reuters

Kristýna Plíšková během zápasu 2. kola Autralian Open proti Britce Heather Watsonové.

Výsledky českých tenistů na Australian Open
Dvouhra žen - 2. kolo:
Kvitová (7-ČR) - Badosaová (Šp.) 7:5, 7:5
Krejčíková (ČR) - Alexandrovová (25-Rus.) 1:6, 3:6
Dvouhra žen - 1. kolo:
Kristýna Plíšková (ČR) - Watsonová (Brit.) 6:4, 3:6, 1:6
Čtyřhra mužů - 1. kolo:
Krajicek, Škugor (16-USA/Chorv.) - Jebavý, Zelenay (ČR/SR) 6:4, 6:7 (4:7), 6:3
Čtyřhra žen - 1. kolo:
Voráčová, Peraová (ČR/USA) - Kingová, McHaleová (USA) 1:6, 6:3, 7:6 (10:1)
Výsledky ostatních zápasů najdete zde >>>

Reklama