Hlavní obsah

Tsitsipas - Nadal 3:6, 2:6, 7:6, 6:4, 7:5Rána pro šampiona! Nadal ztratil skvěle rozehraný zápas, na Australian Open končí

Aktualizováno

Na rekordní triumf nedosáhne. Druhý tenista světa Rafael Nadal na Australian Open skončil ve čtvrtfinále. Se Stefanosem Tsitsipasem z Řecka promarnil dvousetové vedení a prohrál 6:3, 6:2, 6:7, 4:6 a 5:7. Jednadvacátý grandslamový titul tak čtyřiatřicetiletý Španěl nezíská. Řek v semifinále narazí na Rusa Daniila Medveděva, který ve třech setech porazil krajana Andreje Rubljova 7:5, 6:3 a 6:2. Druhou semifinálovou dvojici tvoří obhájce titulu a první hráč světa Novak Djokovič ze Srbska a Aslan Karacev z Ruska.

Stefanos Tsitsipas vyřadil Rafaela Nadala a zahraje si na Australian Open o finále.Video: sntv

 
Článek

Nadal do zápasu vstoupil skvěle a první dva sety jednoznačně ovládl. Ve třetí sadě ale nezvládl tie-break a Tsitsipas ukončil Španělovu vítěznou série na grandslamech čítající 35 setů. Od novodobého rekordu Švýcara Rogera Federera dělil Nadala jediný set.

Dvaadvacetiletý Tsitsipas postupně začal mít navrch a nakonec jako teprve druhý hráč dokázal proti Nadalovi otočit zápas na grandslamu poté, co prohrál úvodní dva sety. Před ním se to povedlo jen v roce 2015 na US Open Italovi Fabiu Fogninimu. Nadal celkem na grandslamech vyhrál 223 zápasů, ve kterých získal první dva sety.

"Na začátu jsem byl hodně nervózní, ale nevím, co se změnilo ve třetím setu," řekl Tsitsipas. "Pak jsem létal jako ptáček a všechno mi vycházelo. Nedokážu to popsat, ale výkon asi mluví za vše. Je to neuvěřitelný pocit, odehrát takový zápas," dodal.

Porážka připravila Nadala o šanci získat rekordní 21. grandslamový titul v kariéře. Španělský tenista se momentálně dělí o první místo v historickém pořadí s Federerem, který v Melbourne nestartoval. Druhý je Djokovič se sedmnácti triumfy. "Samozřejmě, že jsem zklamaný. Prohrál jsem na turnaji, který pro mě hodně znamená," řekl Nadal. "Dal jsem do toho všechno, bojoval jsem do poslední chvíle, ale někdy to prostě nestačí," dodal.

Čtvrtý hráč světa Medveděv nedal Rubljovovi šanci a s přehledem si za dvě hodiny a šest minut zajistil postup. Pětadvacetiletý Rus nad krajanem vyhrál čtvrtý vzájemný zápas za sebou a navíc prodloužil svou vítěznou sérii, která se táhne od října, o 19. utkání.

"Vždycky je těžké hrát proti kamarádovi. Ale jsme sportovci, takže oba jsme chtěli vyhrát a postoupit do semifinále," uvedl Medveděv. "Odehráli jsme několik neuvěřitelných výměn a myslím, že jsem první, kdo ho tady takhle unavil," přidal.

Medveděv je v semifinále grandslamu potřetí. Předloni na US Open došel až do finále, loni ve Flushing Meadows v semifinále vypadl. Mezi poslední čtveřicí tenistů na turnaji doplnil sedmadvacetiletého krajana Karaceva, který se do semifinále senzačně dostal při premiéře v hlavní soutěži grandslamu a teď ho čeká obhájce Djokovič.

"Co se tady Aslanovi povedlo, je neuvěřitelné. Mám z něj obrovskou radost, zapsal se do historie. Asi během pandemie opravdu tvrdě trénoval," řekl Medveděv. "A kdyby došlo na ruské finále, byl by to splněný sen. Ale oba nás čekají ještě velmi těžcí soupeři," dodal. Posledním ruským vítězem Australian Open byl v roce 2005 Marat Safin.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Sportcz (@sport.cz_ig)

Australian Open v Melbourne (tvrdý povrch, dotace 80 milionů australských dolarů):
Muži:
Dvouhra - čtvrtfinále:
Medveděv (4-Rus.) - Rubljov (7-Rus.) 7:5, 6:3, 6:2
Tsitsipas (5-Řec.) - Nadal (2-Šp.) 3:6, 2:6, 7:6 (7:4), 6:4, 7:5
Ženy:
Dvouhra - čtvrtfinále:
Bradyová (22-USA) - Pegulaová (USA) 4:6, 6:2, 6:1.
Čtyřhra - semifinále:
Mertensová, Sabalenková (2-Belg./Běl.) - Melicharová, Schuursová (4-USA/Niz.) 7:5, 6:4.
Výsledky českých tenistů najdete zde >>>

Reklama

Související témata: