Hlavní obsah

Bartyová - Muchová 6:1, 3:6, 2:6Česká senzace! Rozjetou Muchovou nezastavila ani světová jednička

pan, rjmSport.cz
Aktualizováno

Fantastická jízda české tenistky Karolíny Muchové na Australian Open pokračuje. Tažení nasazené pětadvacítky nezastavila ani světová jednička Ashleigh Bartyová. Ta sice ovládla první sadu, získala ji poměrem 6:1, pak ale přišel další neuvěřitelný obrat v podání Muchové. Ta uhrála zbývající sady v poměru 6:3, 6:2 a může se těšit na semifinále, kde změří síly s Američankou Jennifer Bradyovou. Tenistky Krejčíková a Siniaková porazily chorvatsko-srbský pár Juraková a Stojanovičová 3:6, 6:2, 6:4 a poprvé si zahrají na Australian Open o titul.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih čtvrtfinálového zápasu Australian Open Muchová - BartyováVideo: sntv

 
Článek
Fotogalerie

Úvod zápasu nevypadal pro české barvy příjemné. Muchová totiž nabídla hned ve druhé hře soupeřce dvě šance brejk a ta možností nepohrdla. První česká hráčka odvrátila, u druhé ale přišel parádní return Australanky a vedení 2:0 bylo na světě.

Muchová tak nabrala manko a bylo na ní, aby ukázala, že se jí povede další senzační obrat, jaký předvedla v duelu s Plíškovou či Mertensovou. V prvním případě prohrávala ve druhé sadě 0:5 a vyhrála ji, proti Mertensové pak ztrácela 0:4 a 2:5, aby i tak set získala.

Foto: Andy Brownbill, ČTK/AP

Česká tenistka Karolína Muchová v akci na Australian Open ve čtvrtfinále proti Ash Bartyové.

Jenže nasazená jednička Australian Open, to byl hodně silný kalibr. Zvláště když byla Bartyová na svém servisu jistá a navýšila náskok na 3:0. Na Muchovou možná trochu dolehla nervozita z velkého zápasu, k vidění byla z její strany do té doby nevídaná porce nevynucených chyb. Nasazenou pětadvacítku nepodrželo ani podání a po chvíli svítil na ukazateli skóre nelichotivý stav 0:4.

Foto: Kelly Defina, Reuters

Australanka Ashleigh Bartyová neměla v první sadě čtvrtfinále Australian Open v boji proti Karolíně Muchové nejmenší problém.

Rozjetá Australanka v těch chvílích posílala míče neomylně k lajnám a připisovala si fiftýn za fiftýnem. Po šestnácti minutách pak bylo jasné, že Muchová bude při svém servisu odvracet potupného kanára. To se jí sice povedlo, ale následně Australanka uhrála podání a získala úvodní sadu poměrem 6:1.

Zvrat nepřišel ani na startu druhé sady, kdy opět nasazená pětadvacítka přišla o podání. Bartyová servírovala jako z partesu, bez potíží navýšila na 2:0 a nejspíš se jí o takovém průběhu čtvrtfinále ani nesnilo.

Foto: Andy Brownbill, ČTK/AP

Česká tenistka Karolína Muchová se ve čtvrtfinále Australian Open nevyhnula ošetřování.

Následně přišla alespoň drobná česká radost v podobě čisté hry. Dobrý pocit však zmizel při následné pauze, kdy za Muchovou přispěchal lékař, české tenistce změřil teplotu a následně v jeho společnosti odkráčela mladá tenistka do útrob stadionu.

Zápas naštěstí pokračoval a nečekaná pauza Bartyovou přibrzdila. Ztratila totiž podání a skóre 2:2 mohlo nahrávat tomu, že utkání nebude jednoznačnou záležitostí Australanky. Češka se vrátila na rozpálený kurt jako vyměněná.

Nastartovala k dalšímu obratu. Udržela servis a poprvé v utkání i vedla. Nasazená jednička však srovnala krok. Sedmý game se hrál skoro devět minut, Češka v něm odvracela dvakrát hrozbu ztráty podání, ale servis dokázala udržet.

Foto: Andy Brownbill, ČTK/AP

Australská tenistka Ash Bartyová řádila ve čtvrtfinále Australian Open jako uragán. Češka Muchová neměla v první sadě nárok, prohrála ji 1:6.

Dominance Australanky byla pryč, vypadla z rytmu, chybovala. Naopak odvážná tenistka z Hané sbírala body, odměnou jí byl další proražený servis na 5:3. Muchová pak šla podávat na zisk setu, ukončila jej čistou hrou a šlo se do rozhodujícího dějství.

Muchová senzačně vstoupila i do třetí sady, když získala podání soupeřky. Rozhozená světová jednička v tu chvíli jen udiveně kroutila hlavou, co se to na kurtu děje. O to víc, když měla dvě šance vzít si ztracený servis hned zpět, ale nevyužila je a nabrala manko 0:2.

Foto: Andy Brownbill, ČTK/AP

Další senzační obrat předvedla na Australian Open česká tenistka Karolína Muchová.

Rozparáděná Češka držela servis a s brejkem v zádech se blížila k dalšímu fantastickému úspěchu kariéry. Muchové v tu chvíli vycházelo v důležitých chvílích naprosto všechno a nasazená jednička se topila v nesnázích. A co víc, v sedmé hře Muchová znovu získala podání trápící se Australanky.

Muchová šla následně podávat na vítězství v utkání. Třikrát se dostala do problémů, kdy mohla o servis přijít, ale nebála se zariskovat a těžké chvíle ustála. Odměnou jí byl první mečbol, který proměnila a je poprvé v kariéře v semifinále Australian Open.

Foto: Andy Brownbill, ČTK/AP

Šťastná česká tenistka Karolína Muchová. Na grandslamovém Australian Open si zahraje semifinále, vyřadila světovou jedničku Ashleigh Bartyovou. Ta jí gratuluje po utkání k postupu.

"Snažila jsem se nemyslet na to, že se první grandslamové semifinále blíží. Ale teď, kdyý jsem vyhrála, tak jsem samozřejmě šťastná," usmála se Muchová v pozápasovém rozhovoru přímo na kurtu. Z něj už rychle zmizela zklamaná Bartyová.

Šťastná Češka přiznala, že zlomovým okamžikem bylo ošetření v úvodu druhé sady za stavu 1:2 z pohledu Muchové. "Byla jsem v úvodu úplně mimo, točila se mi hlava. Naopak Bartyová byla bezchybná," přiznala rodačka z Hané, že se na kurtu necítila dobře. Proto si zavolala na pomoc lékaře. Ten jí změřil teplotu a tlak.

Po návratu na dvorec to bylo ze strany mladé Češky úplně jiné představení. "Srovnala jsem se i psychicky. Ta pauza mě dostala do normálu," konstatovala Muchová. "Snažila jsem se od té doby hrát rychle, trefovat se do kurtu a když to šlo, chodila jsem k síti," prozradila vítězný recept na světovou jedničku. "Teď se pokusím dát dohromady na další zápas," dodala na závěr šťastná vítězka. V boji o finále se Muchová střetne s Američankou Jennifer Bradyovou, která ve čtvrtfinále vyhrála nad krajankou Jessicou Pegulaovou 4:6, 6:2, 6:1.

Dokonce už do finále postoupil český pár Barbora Krejčíková, Kateřina Siniaková. České duo vyhrálo nad chorvatsko-srbskou dvojicí Juraková, Stojanovičová 2:1 na sety. Stejně jako Muchová, tak i v tomto případě ztratil český pár úvodní sadu, ale pak zápas otočil a bude hrát o titul.

Finále čtyřhry žen je na pořadu v pátek a Češky v něm narazí na druhé nasazené Belgičanku Elise Mertensovou s Běloruskou Arynou Sabalenkovou.

"Byl to opravdu těžký zápas. Soupeřky zahrály v prvním setu super, trápily nás, hodně toho vrátily. Snažily jsme se hrát svou aktivní hru a nakonec jsme to vybojovaly. Mám velkou radost, že jsme to dotáhly," řekla Siniaková pro Radiožurnál a Tenisový svět.

rejčíková po úspěchu v semifinále vybojovala výhru i ve smíšené čtyřhře. V páru s Američanem Rajeevem Ramem, s kterým turnaj vyhrála v roce 2019, porazili ve čtvrtfinále Gabrielu Dabrowskou z Kanady a Chorvata Mateho Paviče 7:6 a 6:3. Jejich dalšími soupeři budou domácí Storm Sandersová a Marc Polmans.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Sportcz (@sport.cz_ig)

Reklama

Související témata: