Hlavní obsah

Šťastná Muchová: Semifinále grandslamu? Úžasné, krásné. Cítím se skvěle!

Zažívá tenisovou pohádku, která se stává skutečností. Už jako dítě snila Karolína Muchová o zápasech v melbournské Areně Roda Lavera. Dnes na hlavním dvorci Australian Open přehrála domácí světovou jedničkou Ashleigh Bartyovou 1:6, 6:3 a 6:2 a na kurt se vrátí ve čtvrtek na své první grandslamové semifinále.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih čtvrtfinálového zápasu Australian Open Muchová - BartyováVideo: sntv

 
Článek

"Dostat se do grandslamového semifinále je pro mě něco nového, ale velice krásného a úžasného. Cítím se skvěle," řekla česká tenistka na tiskové konferenci v angličtině zveřejněné na webu turnaje. "Každý, když začne hrát tenis, má sen dostat se na grandslamu daleko a postup do semifinále je parádní."

Slova o proměněném snu v realitu jsou v případě Muchové přesná. Už jako dítě si totiž na svůj první notebook nastavila na obrazovku obrázek Areny Roda Lavera. "A doufala jsem, že by bylo hezké si tam jednou zahrát. Teď jsem tam vyhrála zápas a postoupila do semifinále, což je něco ohromného," prohlásila.

V utkání s Bartyovou to ale zpočátku nevypadalo, že by mohla uspět. První set ztratila za 25 minut 1:6, měla v něm jeden vítězný úder a 16 chyb. "Ash hrála výtečně, neměla jsem moc šancí," komentovala úvod svěřenkyně kouče Davida Kotyzy, který v Melbourne nemůže být, protože nestihl kvůli koronaviru odletět.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Karolína Muchová na tiskové konferenci po senzačním postupu do semifinále AOVideo: sntv

Za stavu 1:2 pro Bartyovou ve druhém setu si olomoucká rodačka vyžádala ošetření a zahájila tak velký obrat v utkání. Soupeřce se vyrovnala v bekhendových čopech a přidala i voleje, zkrácení a třeba i čtyři smeče v řadě.

Emoce? Jsem klidná, je to můj charakter, říká Muchová

"Začala jsem se po té třetí smát a říkala si, ať jí to dám do forhendu, protože jsme to pořád cpala do bekhendu, kde stála. Měla jsem radost, když jsem ten bod získala. Určitě mě povzbudil," usmála se olomoucká rodačka při vzpomínce na výměnu.

Celé utkání odehrála bez větších emocí. Ani po mečbolu nedala najevo gestem či pokřikem radost z postupu. "Už jsem taková. Snažím se být klidná, je to můj charakter. Soustředím se a ničím se moc nestresuju," podotkla a dodala, že také rychle zapomíná na chyby, které v zápase udělala. "Funguje mi to."

Foto: Andy Brownbill, ČTK/AP

Další senzační obrat předvedla na Australian Open česká tenistka Karolína Muchová.

Její další soupeřkou bude Jennifer Bradyová. Američanku přehrála předloni na antuce v pražské Stromovce 7:6 ve třetím setu. "Hraje agresivně a rychle, bude to náročná bitva. Musím hrát skvěle, svoji nejlepší hru," řekla Muchová.

Po každé výhře se hráčky podepisují na televizní kameru. Muchová na sklo kreslí obrázek. "Je to africký symbol Wawa Aba (semínko vrby africké), který znamená srdečnost a houževnatost, protože začátek sezony pro nás nebyl moc lehký. Máme ho jako znak naší skupiny, ale nejsem dobrá malířka," řekla.

Reklama

Související témata: