Hlavní obsah

Trenér Sereny se hájí: Nadala koučovali před každou výměnou. A nikdo to neřeší!

New York/Praha

Koučování tenistů během zápasů, téma, které kvůli výbuchu Sereny Williamsové na US Open hýbe světem. Trenér šestatřicetileté Američanky Patrick Mouratoglou přiznal, že vítězce třiadvaceti grandslamů během finále z hlediště radil, avšak zároveň se ohradil tím, že to dělají i ostatní.

Foto: Profimedia.cz

Serena Williamsová a trenér Patrick Mouratoglou.

Článek
Fotogalerie

Budou moci trenéři koučovat své svěřence během utkání? Téma, které chce šéf WTA znovu otevřít poté, co se Serena Williamsová pohádala s rozhodčím během finále US Open. Na okruhu ATP nesmí kouči se svými hráči vůbec komunikovat, na okruhu WTA je to povoleno, avšak výjimkou jsou grandslamy, kde je to zakázané. Williamsová však tato pravidla porušila, její trenér Patrick Mouratoglou jí z hlediště posunky něco naznačoval a rozhodčí Carlos Ramos ji za to napomenul.

„Nikdy jsem nepodváděla,“ hájila se na kurtu Williamsová a po ztrátě fiftýnu za rozmlácení rakety začala rozhodčímu nadávat, což vyústilo v trestný game. „Budu upřímný, koučoval jsem ji,“ přiznal později Mouratoglou a ihned se ohradil tím, že to dělají i ostatní.

I Ósakaovou koučovali

„Trenér Ósakaové Sascha Bajin to během finále dělal také a takovému Nadalovi radili z ochozů před každou výměnou,“ řekl s tím, že když světovou jedničku trénoval Toni Nadal a Ramos řídil jeho zápasy, tak se to neřešilo.

„Chápu Serenina kouče,“ prohlásil Toni Nadal na webu tennisworldusa.org. „Jsem známý tím, že jsem se svému synovci Rafaelovi snažil dávat z hlediště rady. Také mě ale za to mnoho rozhodčích napomenulo, abych mlčel,“ zavzpomínal bývalý kouč světové jedničky. „Přijde mi ale nesmyslné, že nemůžeme svým svěřencům radit. Rozumím mu, je to pro něj těžké, jako to bylo pro mě. Jedete za hráčem velkou dálku do New Yorku a pak mu nemůžete říci ani slovo. To se mi zdá směšné, avšak musíme tato pravidla respektovat.“

Co však legendárního kouče šokovalo, byl výbuch Sereny. „Pochopím frustraci hráčky, která se cítí v daném okamžiku bezradná, ale nepochopím, že sportovkyně jejího formátu není vůbec schopná udržet své nervy na uzdě. Musíme od hráčů požadovat slušné chování, v tomhle ohledu není žádná diskuze,“ uzavřel Toni Nadal.

Reklama

  4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 Bejlek - Blinkovová 4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 konec
20240424T19 : 45:00+0200
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek
Blinkovová
  Macháč - Ruusuvuori dnes 11 : 00
20240425T11 : 00:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori
  Hanfmann - Menšík dnes 14 : 00
20240425T14 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík