Hlavní obsah

Tenisté věří, že půjdou proti USA i se Štěpánkem

Volba povrchu, domácí prostředí a hlavně nejsilnější možná sestava mají být trumfy českých tenistů, kteří se při návratu do elitní Světové skupiny Davisova poháru v únoru v prvním kole poměří se Spojenými státy. Nehrající kapitán Jaroslav Navrátil doufá, že na ostravskou antuku se do dvouher vedle Tomáše Berdycha postaví i Radek Štěpánek.

Článek

"Jsem optimista. Budeme spolu v pondělí ještě mluvit, ale já věřím, že nám Radek pomůže," řekl Navrátil na tiskové konferenci. Nominaci musí svaz oznámit příští týden. Navrátil doufá, že do té doby dojde ke shodě a Štěpánek po třech letech znovu bude hájit české barvy v prestižní soutěži, v níž pod předchozím kapitánem Cyrilem Sukem kvůli neshodám nehrál. "Po zranění už naplno trénuje. Ze zdravotního hlediska není problém, po Novém roce už bude hrát na turnaji Adelaide," uvedl.

Navrátil nebude jednat jen se Štěpánkem. Stojí i o účast Jiřího Nováka, který však v podstatě z velkého tenisu odešel. "I s ním ještě zkusím promluvit, ale vypadá to, že náš tým opustí," řekl Navrátil. Kým sestavu doplní, není jasné. Kapitán však naznačil, že nemá nouzi o muže v záloze.

"Největší zodpovědnost bude ležet samozřejmě na Tomáši Berdychovi. Ale máme i mladé hráče. Třeba Honza Hájek měl vynikající sezónu, máme Honzu Hernycha. Jejich nevýhodou v tuto chvíli je, že nemají daviscupové zkušenosti," prohlásil.

USA možná v plné síle

Ostrava se může těšit na únorovou bitvu hvězd. Podle Navrátila se i Spojené státy chystají dorazit v plné síle. To znamená, že se na opačné straně kurtu mohou objevit James Blake a Andy Roddick. "A to jsou dva borci z první světové desítky plus bratři Bryanové, což je nejlepší deblový pár na světě. Mám opravdu takové informace, že po deseti letech chtějí jít do Davis Cupu zase úplně naplno," uvedl Navrátil.

Co Američanům nebude vyhovovat, je povrch. Pořadatelská země záměrně vybrala pomalejší antuku. "Já jsem do toho vyloženě nemluvil, byla to práce nehrajícího kapitána, ale samozřejmě jsem rád. Volba povrchu je dobrá a zvyšuje naše šance. Momentálně to vidím padesát na padesát," prohlásil Berdych.

I světová třináctka se už těší, až si v jednom družstvu zahraje se Štěpánkem. "Doufám, že tým bude co nejsilnější. Radek je vynikající singlista a stejně dobrý deblista. Kdyby nehrál, bylo by to velké oslabení," uvedl Berdych.

Podpora zaplněné haly

O vstupenky je už teď nebývalý zájem, přestože oficiální prodej byl na internetu spuštěn až v pátek. "Předpokládáme, že hala bude do posledního místečka plná. Myslím, že Ostrava byla správná volba, i když denně se setkávám s takovými maily, kde nám lidi vytýkají, že kdykoliv se tady hraje nějaký významný zápas, dáme ho z Prahy pryč. Ale víme, proč to děláme," řekl prezident Českého tenisového svazu Ivo Kaderka.

Na podporu z tribun spoléhají i aktéři. "Může to být důležitý faktor," tvrdil Berdych. "Žebříčkově sice může Amerika vypadat jako favorit, ale já to tak nevidím. Věřím, že právě diváci nás dotlačí k postupu," dodal.

Reklama

Související témata: