Hlavní obsah

Bautista - Berdych 6:4, 3:6, 6:3Berdych finálovou bitvu prohrál. Plíšková bude hrát v Brisbane o titul

Aktualizováno

Česká tenistka Karolína Plíšková postoupila na úvodním turnaji sezony v Brisbane do finále. Pátá nasazená hráčka porazila v semifinále Chorvatku Donnu Vekičovou za hodinu a 22 minut 6:3, 6:4 a o titul se v neděli utká Lesjou Curenkovou z Ukrajiny. Boj o turnajový triumf v Dauhá nakonec prohrál Tomáš Berdych, který podlehl Španělovi Robertu Bautistovi 4:6, 6:3, 3:6.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Plíšková se v Brisbane probojovala do fináleVideo: sntv

 
Článek

Americko-český tenisový pár Nicole Melicharová, Květa Peschkeová vstoupil do nové sezony ziskem deblového titulu v Brisbane.

Finále už má za sebou americko-český tenisový pár Nicole Melicharová, Květa Peschkeová, který vstoupil do nové sezony ziskem deblového titulu. Semifinálové přemožitelky světových jedniček Barbory Krejčíkové a Kateřiny Siniakové porazily v dnešním finále jednoznačně 6:1, 6:1 tchajwanské sestry Čchan Jüng-žan a Čchan Chao-ching.

Bývalá světová jednička Plíšková, která v Brisbane kralovala už v roce 2017, bude útočit na dvanáctý titul v kariéře. Šestadvacetiletá Češka se s Curenkovou utká pošesté, v bilanci vzájemných zápasů vede 3:2.

Proti Vekičové dnes musela v prvním setu dotahovat ztrátu podání, soupeřce ale oplatila dvěma brejky a sadu hladce získala. O servis jednou přišla i ve druhém setu, sama ale dokázala Chorvatce prolomit podání opět dvakrát. Zápas mohla ukončit už v deváté hře při podání soupeřky, Vekičová ale tři mečboly odvrátila. V dalším gamu pak Plíšková proměnila až pátý mečbol, před nímž musela čelit i dvěma brejkbolům.

O tři roky starší Curenková zdolala v úvodním semifinále šampionku US Open Naomi Ósakaovou. Druhou nasazenou Japonku porazila 6:2, 6:4 a ve finále si bude chtít udržet dosavadní stoprocentní úspěšnost. Všechny čtyři předchozí duely o titul totiž vyhrála.

Třiačtyřicetiletá Peschkeová vybojovala s pětadvacetiletou brněnskou rodačkou Melicharovou třetí společný titul. Bývalá česká fedcupová reprezentantka má na kontě 32 turnajových prvenství ve čtyřhře.

Berdychova jízda skončila až ve finále

Tomáš Berdych na svém prvním turnaji po zranění zad a půlroční pauze prohrál až ve finále. V duelu o titul v Dauhá podlehl Španělovi Robertu Bautistovi 4:6, 6:3 a 3:6 po téměř dvouhodinovém boji.

Berdych dostal do soutěže v Dauhá divokou kartu a hrál první turnaj od loňského června. Někdejší čtvrtý hráč světa léčil záda a v žebříčku klesl až na 71. místo, z kterého by se měl v novém vydání posunout na 57. příčku.

Foto: Ibraheem Al Omari, Reuters

Tomáš Berdych ve finále turnaje v Dauhá.

Ibraheem Al Omari

Ve finále katarského turnaje dopadl třiatřicetiletý Berdych stejně jako v roce 2015, kdy nestačil na jiného Španěla Davida Ferrera. Naposledy slavil Berdych titul předloni v říjnu v čínském Šen-čenu, kde do své sbírky přidal třináctou trofej.

Každý set rozhodl jediný brejk. V prvním setu ztratil podání Berdych, a to v sedmé hře, kterou začal neúspěšnými voleji na síti. V závěru sady odvrátil při svém servisu tři brejkboly, ale o hru později při čtvrtém setbolu poslal míč za základní čáru.

Ve druhém setu se prosadil český hráč díky tradiční zbrani, kterou je jeho drtivý forhend, a rovněž častějším výpadům k síti. Právě po jednom z úspěšných volejů proměnil brejkbol na 3:1, pak si podržel servis a set ukončil forhendem.

Foto: Ibraheem Al Omari, Reuters

Tomáš Berdych během finále v Dauhá proti Robertu Bautistovi.

Ibraheem Al Omari

V rozhodující sadě si ale český tenista ve čtvrté hře vybral slabší chvilku. Udělal dvě dvojchyby a po bekhendu do sítě prohrával 1:3. Zbraně nesložil, odvrátil tři brejkboly na 1:5 a měl dvě šance dostat se zpět do hry, ale proti byla mimo jiné i páska, která vychýlila vítězný úder do autu. Berdych se pak jen s úsměvem otočil na manželku Ester.

V závěrečné hře už nedokázal Bautistu v cestě za triumfem zastavit. Berdych, který si zhoršil finálovou bilanci na 13:19, se tak nestal druhým českým vítězem v Dauhá. Tím jediným zůstal bývalý druhý hráč světa Petr Korda z let 1996 a 1998.

Peschkeová s Melicharovou ovládly čtyřhru

Semifinálové přemožitelky světových jedniček Barbory Krejčíkové a Kateřiny Siniakové porazily v dnešním finále jednoznačně 6:1, 6:1 tchajwanské sestry Čchan Jüng-žan a Čchan Chao-ching.

Třiačtyřicetiletá Peschkeová vybojovala s pětadvacetiletou brněnskou rodačkou Melicharovou třetí společný titul. Bývalá česká fedcupová reprezentantka má na kontě 32 turnajových prvenství ve čtyřhře.

Sabalenková získala v Šen-čenu první titul nové tenisové sezony

První singlový titul nové tenisové sezony získala Aryna Sabalenková. Dvacetiletá Běloruska potvrdila v Šen-čenu roli největší favoritky a po finálové výhře 4:6, 7:6, 6:3 nad Američankou Alison Riskeovou si připsala třetí turnajový triumf v kariéře.

Obě hráčky dnes musely ještě před soubojem o titul absolvovat semifinále, protože program turnaje nabral v minulých dnech skluz kvůli dešti. Ani jedna z tenistek se nicméně příliš nevyčerpala - Riskeové vzdala za stavu 0:6, 0:1 ruská veteránka Věra Zvonarevová, nasazená jednička Sabalenková zase deklasovala 6:2, 6:1 domácí Číňanku Wang Ja-fan.

V samotném finále pak začala překvapivě lépe 62. hráčka světa Riskeová, členka poraženého amerického týmu z listopadového finále Fed Cupu v Praze. Světové třináctce Sabalenkové se jejím typickým silovým tenisem podařilo vývoj obrátit a za dvě a čtvrt hodiny si připsala první turnajový titul v sezoně. Osmadvacetiletá Riskeová prohrála šesté finále za sebou, z toho třetí v Šen-čenu.

Osmnáctiletá Andreescuová je nečekaně ve finále

Osmnáctiletá kanadská tenistka Bianca Andreescuová si nečekaně zahraje o titul na turnaji v Aucklandu. Mladá hráčka, jež po postupu z kvalifikace vyřadila mimo jiné bývalé světové jedničky Caroline Wozniackou z Dánska a Venus Williamsovou z USA, se v prvním finále kariéry střetne s německou obhájkyní titulu Julií Görgesovou.

Andreescuová dnes navázala na Novém Zélandu na překvapivé výhry z minulých kol semifinálovým vítězstvím 6:3, 6:3 nad třetí nasazenou Sie Šu-wej z Tchaj-wanu. "Vlastně pořádně nechápu, co se to děje," vydechla 152. hráčka světového žebříčku, jejímž dosavadním maximem na WTA Tour bylo čtvrtfinále.

Turnajová dvojka a loňská šampionka Görgesová v semifinále zdolala 6:1, 7:6 Slovenku Viktórii Kužmovou.

Federer s Bencicovou obhájili titul na Hopmanově poháru

Švýcarští tenisté Roger Federer a Belinda Bencicová porazili ve finále Hopmanova poháru stejně jako loni německou dvojici Alexander Zverev, Angelique Kerberová 2:1 na zápasy a obhájili titul. Federer opět prošel celou soutěží bez jediného zaváhání ve dvouhrách, rozhodující druhý bod získali Švýcaři stejně jako v minulé sezoně v závěrečné smíšené čtyřhře.

Švýcarsko vyhrálo neoficiální mistrovství světa smíšených dvojic už v letech 1992 a 2001. Před osmnácti lety se do listiny vítězů zapsal poprvé i Federer, který tehdy získal trofej s Martinou Hingisovou. Jako první tenista v historii nyní dokázal soutěž vyhrát potřetí. Německo si musí na třetí úspěch počkat, slavilo v letech 1993 a 1995.

Sedmatřicetiletý Federer poslal Švýcarsko do vedení, Zvereva v úvodní dvouhře porazil hladce 6:4, 6:2 a uštědřil tak o 16 let mladšímu soupeři první prohru v letošním ročníku soutěže. Vyrovnání Německu zařídila bývalá světová jednička Kerberová, která zdolala Bencicovou 6:4, 7:6 a stejně jako Federer vyhrála všechny své dvouhry.

Smíšenou čtyřhru vyhrála švýcarská dvojice v tie-breaku třetího setu, v němž odvrátila jeden mečbol německých soupeřů. Po hodině a čtyřech minutách tak mohli Federer s Bencicovou slavit čtvrtý švýcarský a zřejmě poslední titul v Hopmanově poháru.

V příští sezoně se turnaj, který se hraje od roku 1989, s největší pravděpodobností konat nebude. Z kalendáře ho vytlačí chystané obnovení Světového poháru družstev.

Anderson ve finále tenisových obrů porazil Karloviče

Jihoafrický tenista Kevin Anderson po loňské finálové porážce vyhrál na druhý pokus turnaj v Puné a v úvodu nové sezony získal šestý titul v kariéře. Nejvýše nasazený hráč dnes porazil 7:6, 6:7, 7:6 Chorvata Iva Karloviče v "nejvyšším" finále takzvané open éry (od roku 1968). Anderson měří 203 cm, Karlovič je s 211 cm nejvyšším hráčem na okruhu.

Zápas podle očekávání přinesl přehlídku tvrdých servisů a minimum brejkbolů. Šestý hráč světa Anderson dokonce nečelil ani jednomu, Karlovič osmi, ale všechny odvrátil. Na esa vyhrál devětatřicetiletý Chorvat 36:21, ale po téměř třech hodinách se z vítězství radoval jeho o sedm let mladší soupeř.

V tie-breaku rozhodujícího setu měl přitom dlouho navrch Karlovič, jenž se dostal do vedení 5:2. Následujících pět míčů ale získal Anderson a po loňské finálové porážce s Francouzem Gillesem Simonem mohl v Indii slavit titul.

Karlovič, jenž poslední únorový den oslaví čtyřicetiny, navzdory dnešní porážce prožil nejlepší týden na okruhu za poslední dobu. Díky semifinálovému vítězství se stal nejstarším finalistou na ATP Tour od roku 1977, kdy legendární Ken Rosewall ve 43 letech vyhrál turnaj v Hongkongu. Ve světovém žebříčku se záhřebský rodák posune ze 100. místa do sedmé desítky.

DAUHÁ (tvrdý povrch, dotace 1 313 215 dolarů):
Dvouhra - finále:
Bautista (7-Šp.) - Berdych (ČR) 6:4, 3:6, 6:3.
BRISBANE (tvrdý povrch):
Muži (dotace 589 680 dolarů):
Dvouhra - semifinále:
Nišikori (2-Jap.) - Chardy (Fr.) 6:2, 6:2.
Medveděv (4-Rus.) - Tsonga (Fr.) 7:6 (8:6), 6:2.
Ženy (dotace 1 000 000 dolarů):
Dvouhra - semifinále:
Karolína Plíšková (5-ČR) - Vekičová (Chorv.) 6:3, 6:4,
Curenková (Ukr.) - Ósakaová (2-Jap.) 6:2, 6:4.
Čtyřhra - finále:
Melicharová, Peschkeová (3-USA/ČR) - Čchan Jüng-žan,
Čchan Chao-ching (4-Tchaj-wan) 6:1, 6:1.
AUCKLAND (tvrdý povrch, dotace 250 000 dolarů):
Dvouhra - semifinále:
Görgesová (2-Něm.) - Kužmová (SR) 6:1, 7:6 (8:6),
Andreescuová (Kan.) - Sie Šu-wej (3-Tchaj-wan) 6:3, 6:3.
ŠEN-ČEN (tvrdý povrch, dotace 750 000 dolarů):
Dvouhra - semifinále:
Sabalenková (1-Běl.) - Wang Ja-fan (Čína) 6:2, 6:1,
Riskeová (USA) - Zvonarevová (Rus.) 6:0, 1:0 skreč.
Finále:
Sabalenková - Riskeová 4:6, 7:6 (7:2), 6:3.
Čtyřhra - finále:
Pcheng Šuaj, Jang Čao-süan (2-Čína) - Tuan Jing-jing, Voráčová (Čína/ČR) 6:4, 6:3.
PERTH - Hopmanův pohár,  finále:
Švýcarsko - Německo 2:1
Federer - A. Zverev 6:4, 6:2
Bencicová - Kerberová 4:6, 6:7 (6:8)
Bencicová, Federer - Kerberová, A. Zverev 4:0, 1:4, 4:3 (5:4)
PUNÉ (tvrdý povrch, dotace 589 680 dolarů):
Dvouhra - finále:
Anderson (1-JAR) - Karlovič (Chorv.) 7:6 (7:4), 6:7 (2:7), 7:6 (7:5).
Čtyřhra - finále:
Bopanna, Šaran (1-Indie) - Bambridge, O'Mara (Brit.) 6:3, 6:4.

Reklama

Související témata: