Hlavní obsah

Federer v slzách: Ta bolest je stále se mnou, smrt trenéra mě změnila

Praha

Už dávno přesáhl hranice sportovní ikony. Roger Federer se stal osobností známou po celém světě bez ohledu na národnost či odvětví, kterému se věnuje. Dvacetinásobný grandslamový šampion však dodnes se slzami v očích vzpomíná na dobu, kdy se jeho tenisová sláva teprve rodila a při které stál jeho první trenér Peter Carter. Australský kouč začal připravovat tehdy devítiletého Rogera. V 37 letech však tragicky zahynul a i když od celé události uplynulo dlouhých šestnáct let, Federera vzpomínky stále děsí.

Foto: Sport.cz

Rogera Federera přemohly emoce

Článek

Mlátil raketou, pro ostřejší slovo nešel rozhodně daleko. V mladičkém Rogeru Federerovi byste určitě nehledali budoucího tenisového gentlemana, který zůstává za každé situace galantní k fanouškům i soupeřům. Na tom, že se z kdysi těžko ovladatelného klučiny stal elegán a vládce tenisových kurtů, má podíl právě Peter Carter.

Australský tenista během své kariéry velkou díru do dějin bílého sportu neudělal, na žebříčku se nejvýše probojoval na 173. místo, grandslamy jeho jméno zaznamenaly jen třikrát, pokaždé jako účastníka prvního kola na domácím Australian Open.

Mnohem výrazněji se do tenisové historie zapsal jako trenér Rogera Federera. Z horkokrevného mladíka vychoval nejen skvělého tenistu, ale i gentlemana tenisových kurtů. Jejich spolupráce skončila v době, kdy bylo Federerovi osmnáct let. O tři roky později Carter zahynul během svatební cesty v Jihoafrické republice. Krutou ironií osudu mu tuto destinaci doporučil právě Roger Federer...

Jak bolestně na tenisového šampiona šestnáct let stará událost stále doléhá, se ukázalo během rozhovoru pro CCN v Dubaji, kde se sedmatřicetiletá superstar chystala na obhajobu titulu na Australian Open.

Po několika otázkách se reportérka Christina Macfarlaneová zeptala na to, jak moc si Federer myslí, že by byl jeho bývalý kouč Peter Carter hrdý na to, že vychoval dvacetinásobného grandslamového šampiona.

V ten moment přemohly tenisovou legendu emoce. "Moc mi chybí. Věřím, že by na mě byl pyšný. Nechtěl, abych byl zmařený talent. Jeho odchod ve mě něco zlomil, začal jsem tvrdě trénovat a dřít o to víc," říkal se slzami v očích šampion.

"Vždy jsem měl štěstí na skvělé lidi kolem sebe, byl jsem ve správný čas na správném místě. Udělal jsem ve svém životě hodně dobrých rozhodnutí, ale k těm mi pomohli právě lidé, jako byli Peter," říkal dojatý Federer.

Jak drtivý dopad měla trenérova tragédie na Federerův život, popsal ve knize i novinář Rene Stauffer. "Nikdy v životě ho nic tak nezlomilo, jako Carterova smrt. Když se o tom dozvěděl, vyběhl z hotelu v slzách, zoufale plakal. Měsíc po tragédii nastoupil v barážovém zápase proti Maroku s výšivkou ´Carter´ na triku," psal žurnalista.

Federer dodnes vzdává svému bývalému kouči hold i tím, že od roku 2005 zve Carterovy rodiče na Australian Open, kde platí veškeré jejich výdaje po celou dobu pobytu.

Slzy pro svého trenéra ronila švýcarská ikona i po svém prvním wimbledonském triumfu v roce 2003, který věnoval právě Carterovi. Za svého bývalého kouče bude Federer bojovat i na blížícím se Australian Open (14.1.). A i proto bude mít publikum jako téměř vždy na své straně.

Reklama