Hlavní obsah

Kvitová - Bartyová 1:6, 7:5, 7:6Neskutečná bojovnost! Kvitová v dramatické koncovce udolala Bartyovou a slaví titul

Aktualizováno

Česká tenistka Petra Kvitová slaví svůj první letošní titul. Ve finále turnaje v Sydney zdolala domácí Ashleigh Bartyovou 1:6, 7:5, 7:6. Pátá nasazená Kvitová tak vyhrála už svůj šestadvacátý vavřín na okruhu WTA.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Petra Kvitová vyhrála turnaj v SydneyVideo: sntv

 
Článek

Finále vynikající úrovně nabídly obě aktérky divákům v australském Sydney. A přitom to v prvním setu na žádný velký boj nevypadalo. Živější Bartyová skvěle podávala i returnovala, naopak Kvitová se trápila. Česká žebříčková dvojka nezvládala údery především z bekhendu, a dokonce třikrát prohrála svůj servis. Za necelou půlhodinku bylo po úvodní sadě - 1:6 z pohledu „řeznice z Fulneku"

Foto: David Moir, ČTK/AP

Česká tenistka Petra Kvitová v akci během vítězného finále turnaje WTA v asutralském Sydney.

Bartyová, která v průběhu domácího turnaje přehrála také světovou jedničku Simonu Halepovou, se dále mohla opřít o fantastický servis. Celkově vyhrála celkem osm svých podání v řadě, což je v dámském podání nepříliš obvyklé číslo. Osmadvacetileté Kvitové nedělala problémy jenom přesnost servisu, ale také její časté změny a účinné servisy na tělo. Vítězka turnaje z roku 2015 se však při svém podání také snažila, oproti prvnímu setu byl vidět obrovský rozdíl, v celém dějství ho nakonec neztratila ani jednou, a díky brejku v 11. hře nakonec dovedla druhou sadu k vítězství v poměru 7:5.

Rozhodnutí tak musela přinést až sada třetí. Do ní vstoupila v lepším rozpoložení dvojnásobná grandslamová vítězka ve čtyřhře a rychle vedla 3:0. Brzký brejk však dokázala Kvitová hned při následujícím podání dvaadvacetileté Bartyové vrátit, a vyrovnala na 3:3.

Foto: David Moir, ČTK/AP

Australanka Ashleigh Bartyová v akci během turnaje WTA v Sydney.

O chvíli později však přišly těžké chvilky pro obě hráčky. Nervy zapracovaly a za stavu 4:4 se dostala Kvitová k brejkbolům. Nakonec česká wimbledonská šampionka využila pátou příležitost a šla podávat na vítězství v zápase i celém turnaji. Jako by kromě nervozity byla vidět i únava na české reprezentantce, game absolutně nezvládla a jednoduše o svůj servis přišla. Místo, aby tenhle brejk Baryovou nakopl, stal se pravý opak, v další hře příliš spěchala, rychle se dostala na stav 00:40 a o své druhé podání v řadě vzápětí znovu přišla.

Ani to však neznamenalo konec zápasu. Česká tenistka nedokázala ani napodruhé dovést zápas k vítěznému konci, dvěma dvojchybami poslala finále do zkrácené hry a v ní už vypadala opravdu zlomeně. Fyzické vyčerpání bylo na české lvici patrné z každého pohybu. Risk v podobě sázky na absolutní riziko ji však nakonec vyšel. Australanka navíc v tie-breaku dělala i jednoduché chyby, od stavu 3:3 neuhrála ani jeden míček a na domácím podniku se vítězství nakonec nedočkala.

Přes hodně divoký konec zápasu nakonec může slavit Petra Kvitová - opravdová bojovnice.

Ženy (dotace 823.000 dolarů):
Dvouhra - finále:
Kvitová (5-ČR) - Bartyová (Austr.) 1:6, 7:5, 7:6 (7:3)

Reklama