Hlavní obsah

Pro Berdycha je výhra nad Edmundem dobrým znamením

Melbourne

Pětačtyřicátou výhrou v hlavní soutěži Australian Open vstoupil tenista Tomáš Berdych do úvodního grandslamu sezony. Loňský čtvrtfinalista turnaje si v prvním kole poradil s Britem Kylem Edmundem.

Foto: Andy Brownbill, ČTK/AP

Tomáš Berdych se raduje z postupu do 2. kola Australian Open.

Článek

Berdych se začátkem ledna vrátil na kurty po šestiměsíční pauze a zatím to vypadá, že mu vynucené volno prospělo. Loňského semifinalistu a letos třináctého nasazeného Edmunda zničil za hodinu a tři čtvrtě i za pomoci 12 es 6:3, 6:0 a 7:5.

"Cítil jsem se na kurtu výtečně. Jsem zdravý a silný," řekl Berdych na webu turnaje. "Mám rád tohle melbournské vedro. Vracím se sem roky moc rád."

Foto: Andy Brownbill, ČTK/AP

Tomáš Berdych slaví výhru v 1. kole Australian Open.

První kolo Australian Open zvládl počtrnácté v řadě. Poprvé od roku 2005 nastoupil v Melbourne jako nenasazený hráč a naopak proti nasazenému začínal. "Je to nová situace, kterou si užívám. Musím se pavoukem drát nově," podotkl s úsměvem Berdych, který se v žebříčku kvůli výpadku propadl na aktuální 57. místo dvouhry ATP.

V zápase s Edmundem se třiatřicetiletý Berdych opíral o servis. Soupeře pustil jen k jednomu brejkbolu, ale o podání nepřišel a udělal pouze čtrnáct chyb. "Nebylo to tak snadné, ale mám ze své hry radost. Je to dobré znamení," konstatoval Berdych.

Foto: Andy Brownbill, ČTK/AP

Tomáš Berdych bez problémů postoupil do 2. kola grandslamového Australian Open.

"Užívám si každou chvilku na kurtu. Mám za sebou další dobrý den. Tělo je v pořádku, pauza mu prospěla, tak uvidíme, jak dlouho vydrží," řekl.

Po utkání si dlouholetý nejlepších český tenista pochvaloval přípravu na sezonu. "Všechno šlo hladce," konstatoval někdejší čtvrtý hráč světa. S kondicí mu nově pomáhá Marek Všetíček a Berdych viditelně oproti minulým letům zhubl.

Foto: Andy Brownbill, ČTK/AP

Tomáš Berdych vstoupil do Australian Open vítězně.

O postup do třetího kola se ve středu utká s Robinem Haasem. S Nizozemcem, který je v žebříčku o místo za ním, má bilanci 3:2 a naposledy o dva roky mladšího soupeře porazil předloni na antuce v Madridu. Na grandslamu se ještě nestřetli.

Reklama

  4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 Bejlek - Blinkovová 4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 konec
20240424T19 : 45:00+0200
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek
Blinkovová
  Macháč - Ruusuvuori zítra 11 : 00
20240425T11 : 00:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori
  Hanfmann - Menšík zítra 14 : 00
20240425T14 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík