Rubriky:

Tenis

Bastarde! řval po prohře na sudího rozzuřený španělský tenista. A vztekle mrštil taškou

22. ledna 2019 12:14 - Melbourne/Praha

Je jasné, že po více než pěti hodinách strávených na kurtu, a navíc po utkání, ve kterém jste byli blízko vítězství, nebudete mít zrovna nejlepší náladu. Avšak to, co po prohraném osmifinále na Australian Open předvedl Pablo Carreňo Busta, bylo šílené. Španělský tenista se kvůli výrokům rozhodčího cítil ukřivděný, hodil vztekle taškou a sudího nazval bastardem.

 

Profimedia.cz

Spory mezi tenisty a rozhodčími nejsou ničím výjimečným. Své by o tom mohla vyprávět Serena Williamsová, která loni ve finále US Open nazvala sudího zlodějem, nebo třeba Karolína Plíšková. Ta na turnaji v Římě kvůli nesprávnému výroku rozhodčí o umpire rozmlátila raketu.

Další hádka byla k vidění na Australian Open. V osmifinále proti sobě nastoupili Španěl Pablo Carreňo Busta a Japonec Kei Nišikori. První dva sety po boji získal Carreňo Busta poměrem 7:6 a 6:4, třetí a čtvrtý pak pro změnu jeho sok Kei Nišikori (7:6 a 6:4). O vítězi tak musel rozhodnout pátý set, a i ten nabídl napínavou podívanou.

Španěl vedl v super tiebreaku 8:5. Nišikori měl podání, a když soupeř vracel míček, ten se dotkl pásky a spadl kousek za síť na lajnu, Nišikori ho trefil a poslal na druhou stranu kurtu. V tu chvíli zahlásil čárový rozhodčí aut. Carreňo Busta si vyžádal jestřábí oko, které odhalilo, že míček do autu nespadl.

Carreňo Busta požadoval opakování výměny, umpirový rozhodčí Thomas Sweeney přisoudil míček Nišikorimu a vysvětloval, že se jednalo o vítězný úder. To se třiadvacátému hráči světa nelíbilo a tvrdil, že čárový zahlásil aut dříve, než Nišikori trefil míček. Sweeney mu zase oponoval, že na úder stejně nemohl zareagovat, neboť míček letěl na druhou stranu, než byl on sám.

„Je mi jedno, kam to letělo,“ řval Carreňo Busta, avšak opakování výměny se nedočkal. Byl tak rozzloben, že už nebyl schopen pořádně hrát, Nišikori stav otočil a vyhrál 10:8. Po pěti hodinách a pěti minutách tak hráči mohli odejít do šaten. Carreňo Busta si ještě podal ruku s Nišikorim, avšak za rozhodčím nezašel.

Když pak odcházel z kurtu, vzteky hodil svou taškou o zem. Potom se otočil k umpirovému rozhodčímu. „Bastarde!“ ječel na Sweeneyho. Diváci ho vypískali a Carreňo Busta se na tiskové konferenci za své chování omluvil. „Takhle jsem z kurtu odejít neměl, mrzí mě to. Tohle není můj styl,“ tvrdil Carreňo Busta.

vk, Sport.cz, Právo