Hlavní obsah

Historický moment je blízko! Dojde k ryze českému grandslamovému finále?

Praha
Aktualizováno

Ještě nikdy v historii nebyli ve finále grandslamového turnaje ve dvouhře dva čeští tenisté. Ve čtvrtek se však mohou přepisovat dějiny. Tenistky Petra Kvitová a Karolína Plíšková totiž zvládly svá čtvrtfinálová utkání a postoupily do semifinále Australian Open. To si zahrají už ve čtvrtek brzy ráno našeho času. Petra Kvitová vyzve ve 4:00 překvapení turnaje Danielle Collinsovou a Karolína Plíšková v 5:30 vítězku US Open Naomi Ósakaovou. Vysílá Eurosport, on-line reportáž můžete sledovat na Sport.cz.

Foto: Sport.cz

Petra Kvitová (vpravo) a Karolína Plíšková. Potkají se tyto hráčky ve finále Australian Open?

Článek

Fanoušci jsou z výkonů českých tenistek nadšení a věří, že obě hráčky své soupeřky porazí. Tím by se přepsaly dějiny tuzemského sportu. Ryze českou záležitostí by totiž finále grandslamu ve dvouhře bylo úplně poprvé.

V minulosti se proti sobě českoslovenští tenisté postavili ve finále grandslamu několikrát, avšak nikdy se nejednalo o čistě český souboj.

Foto: Petr Horník, Právo

Tenisová legenda Ivan Lendl.

Dvakrát jsme mohli být svědky československého grandslamového finále v rámci mužské dvouhry. Proti sobě v obou případech nastoupili legendární český rodák Ivan Lendl a Slovák Miloslav Mečíř. Mečíř byl ve finále grandslamu celkem dvakrát, vždy v něm narazil na Lendla a pokaždé prohrál, když uhrál pouze šest gamů.

U žen je "česká" bilance grandslamových finále o něco rozsáhlejší a také komplikovanější. V těchto zápasech totiž vždy figurovala Martina Navrátilová, která ale v daných letech již reprezentovala USA. Třikrát se přitom potkala s Hanou Mandlíkovou a jednou s Helenou Sukovou. Její bilance z těchto střetnutí je 2:2, dvě výhry, dvě porážky.

Grandslamová finále Čechoslováků proti krajanům
VítězPoražený finalistaRokGrandslam
Ivan LendlMiloslav Mečíř1986US Open
Ivan LendlMiloslav Mečíř1989Australian Open
Hana MandlíkováMartina Navrátilová1985US Open
Martina NavrátilováHana Mandlíková1986Wimbledon
Martina NavrátilováHelena Suková1986US Open
Hana MandlíkováMartina Navrátilová1987Australian Open
Zdroj: tennisnow.com

Co se týče grandslamových semifinále, byla dvojnásobná česká účast k vidění častěji. Naposledy byly v semifinále grandslamového turnaje Petra Kvitová a Lucie Šafářová v roce 2014 ve Wimbledonu. Petra Kvitová, pozdější vítězka celého turnaje, tehdy v semifinále Šafářovou vyřadila po setech 7:6 a 6:1.

Zástupce v semifinále grandslamu jak v mužské, tak i v ženské dvouhře mělo Česko naposledy před necelými devíti lety. V roce 2010 se ve Wimbledonu mezi nejlepší čtyři podívala Petra Kvitová, jež podlehla v semifinále nasazené jedničce Sereně Williamsové, a Tomáš Berdych, který následně ve svém jediném grandslamovém finále prohrál s Rafaelem Nadalem.

Foto: Aaron Favila, ČTK/AP

Český tenista Tomáš Berdych a jeho vítězné gesto po utkání s Robinem Haasem na letošním Australian Open.

Očima sázkařů

V účast Petry Kvitové i Karolíny Plíškové ve finále věří i čeští sázkaři. Vyplývá to z dnešních vyjádření bookmakerů na dotaz ČTK.

Kvitová je podle nich jasnou favoritkou semifinále s nenasazenou Američankou Danielle Collinsovou. Šance Plíškové proti Japonce Naomi Ósakaové hodnotí bookmakeři jako vyrovnané, sázející ve svých tipech favorizují českou tenistku.

Změní se historie?

Kvitová i Plíšková hrají na Australian Open ve skvělé formě. Obě navíc do Melbourne přijely jako čerstvé vítězky jiných turnajů. Petra Kvitová opanovala turnaj v Sydney, Karolína Plíšková nenašla přemožitelku v Brisbane.

Není tedy divu, že očekávání fanoušků jsou velká. Všichni si nyní kladou otázku, na kterou budeme znát odpověď již ve čtvrtek: Budou se přepisovat historické statistiky?

Myslíte si, že do finále Australian Open postoupí Petra Kvitová i Karolína Plíšková?
Postoupí obě české tenistky.
67,4 %
Postoupí jen Petra Kvitová.
22,7 %
Postoupí jen Karolína Plíšková
2,1 %
Nepostoupí ani jedna z českých tenistek
7,8 %
Celkem hlasovalo 20273 čtenářů.

Reklama

  Bejlek - Blinkovová dnes 17 : 00
20240424T17 : 00:00+0200
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek
Blinkovová