Hlavní obsah

Kvitová - Kužmová 6:4, 6:0Česko-slovenská bitva pro Kvitovou. Plíšková po totálním zkratu v Dubaji končí. Vondroušová je ve čtvrtfinále

pan, mmSport.cz
Aktualizováno

Petra Kvitová potvrdila v česko-slovenském souboji na tenisovém turnaji v Dubaji roli favoritky. Viktórii Kužmovou zdolala hladce 6:4, 6:0 a je v semifinále. V něm se utká se Sie Šu-wej a bude mít šanci pomstít krajanku Karolínu Plíškovou. Bývalá světová jednička totiž proti tchajwanské soupeřce vedla v rozhodující sadě už 5:1, ani to jí však nestačilo a po setech 4:6, 6:1 a 5:7 se s turnajem loučí. Markéta Vondroušová postoupila v Budapešti do čtvrtfinále. Rusku Annu Blinkovovou zdolala 7:6, 3:6, 6:3.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih čtvrtfinále turnaje v Dubaji Kvitová - KužmováVideo: sntv

 
Článek
Fotogalerie

"Konečně jsem si zahrála v turnaji dva sety," řekla na kurtu Kvitová, která ve dvou předešlých zápasech postoupila až po třísetových bitvách. S Kužmovou strávila na kurtu hodinu a dvě minuty a nastřílela 21 vítězných míčů. "Jsem ráda, jak jsem hrála. Šla jsem do toho. Jsem spokojená s forhendem a pohybem," řekla.

Kvitová začala proti dvacetileté Kužmové dobře, ale stav 3:0 neudržela a nechala soupeřku srovnat. K zisku sady pomohla české tenistce soupeřka, protože desátou hru začala dvěma dvojchybami, a dvojnásobná vítězka Wimbledonu nabídnutou šanci využila.

Povzbuzena ziskem prvního setu předvedla Kvitová ve druhé sadě svoji sílu. Výborně returnovala, hrála agresivně a tradičně bodovala především z forhendu. Slovenka se jen ohlížela po tvrdých úderech a ve druhém setu uhrála jen devět bodů.

Kvitová před semifinále: Bude to boj!

V pátek Kvitová narazí na Sie Šu-wej, kterou porazila ve všech třech dosavadních zápasech, naposledy v lednu cestou za titulem v Sydney. "Bude to boj jako vždy s ní. Musím být fyzicky i mentálně připravená na všechno," konstatovala Kvitová, která se v žebříčku posune minimálně na třetí místo. Vzhledem k tomu, že čtvrtfinále s Belindou Bencicovou nezvládla Simona Halepová, může Kvitová být i dvojkou, pokud získá titul.

Zápas Plíškové se Sie Šu-wej ukázal, proč musí Kvitová očekávat psychicky náročnou bitvu. Utkání nabídlo od úvodních gamů agresivní hru z obou stran. První šanci na brejk měla Plíšková za stavu 1:0, Tchajwanka však nebezpečí odvrátila a vyrovnala. Třiatřicetiletá soupeřka lounské rodačky netradičně hrající forhend i bekhend obouruč se snažila favorizovanou Češku trápit pestrou celodvorcovou hrou, často se úspěšně pokoušela o kraťasy.

Hned čtyři brejkboly měla za stavu 4:3 světová pětka, ani jeden však neproměnila, naopak vzápětí čistou hrou přišla o svůj servis a prohrávala 4:5. Rozhozená bývalá světová jednička se v prvním setu na odpověď nezmohla, za 37 minut o sadu přišla a prohrávala 0:1.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih čtvrtfinálového utkání Karolína Plíšková - Sie Šu-wej v DubajiVideo: sntv

Pomohla rada trenérky

Před začátkem druhé sady si šestadvacetiletá Češka pozvala na kurt trenérku Rennae Stubbsovou, které se svěřila, že se fyzicky necítí dvakrát dobře. "Dneska musíš zatraceně makat. Tlač, opravdu tlač a jdi do kolen. Nehraj naštvaně, když nevyužiješ brejkboly. To je stará Kája, ukaž mi novou Káju. Ukaž mi, jak jsi bojovná!" hecovala Australanka svoji svěřenkyni.

Její tchajwanská soupeřka jako by o problémech Plíškové věděla a i v úvodním gamu druhého setu ji nutila k maximálnímu pohybu. Favoritka si však svůj servis na úvod podržela a šla do vedení 1:0.

Foto: Andy Brownbill, ČTK/AP

Zlomená Karolína Plíšková

Slabší chvilku si 31. hráčka světa vybrala za stavu 1:2, když sérií nevynucených chyb přišla poprvé o vlastní servis a prohrávala 1:3. Semifinalistka letošního Australian Open začala diktovat tempo hry a i přes problémy při svém servisu šla do vedení 4:1.

Sie Šu-wej přestala vycházet pestrá hra, kterou svoji soupeřku trápila v úvodním setu, Plíšková jasně převzala iniciativu, od základní čáry měla jasně navrch. Podruhé v sadě svoji soupeřku brejkla a set v klidu dovedla do vítězného konce 6:1.

Ve třetím setu přišel zkrat

Karolína Plíšková šla do třetího setu s výrazně pozitivní bilancí 7:2 v rozhodujících sadách, se kterou se v letošní sezoně může pochlubit. A vstup do klíčového setu zápasu se jí povedl i tentokrát, když hned na úvod prorazila servis Sie Šu-wej. O výsledku gamu rozhodla obrovská chyba Tchajwanky za stavu 15:30, když jednoduchý volej poslala do sítě. Vzápětí česká tenistka potvrdila brejk a šla do vedení 2:0.

Foto: Mark Schiefelbein, ČTK/AP

Karolína Plíšková v boji o postup do dalšího kola

Plíšková v tento moment na kurtu jasně dominovala, výrazně zlepšila pohyb, potřetí v řadě vzala soupeřce servis a brzy vedla už 4:0. O osudu utkání se zdálo být rozhodnuto.

Český duel nebude ani ve čtyřhře

Bojovná soupeřka se však neskutečným způsobem zvedla, od stavu 1:5 se vrátila k bezchybné hře z první sady, česká hráčka naopak viditelně znervózněla, začala kupit lehké chyby a Sie Šu-wej šesti hrami v řadě otočila na 7:5 a mohla slavit nečekaný úspěch.

České tenistce se podobný kousek s opačným výsledkem povedl na nedávném Australian Open, kdy ze stavu 1:5 ve třetím setu otočila zápas se Serenou Williamsovou.

Na český duel nedojde ani v semifinále čtyřhry. Mezi nejlepší čtyři páry postoupila Lucie Hradecká s Ruskou Jekatěrinou Makarovovou, ale světová deblová jednička Kateřina Siniaková ve dvojici s Lotyškou Jelenou Ostapenkou ve čtvrtfinále vypadly.

Češka si v Budapešti zahraje s Beguovou

Vondroušová postoupila v Budapešti poprvé od loňského turnaje v Gstaadu do čtvrtfinále. Blinkovovou v maďarské metropoli ve 2. kole zdolala za dvě hodiny a 36 minut 7:6, 3:6, 6:3 a o místo v semifinále se utká s Rumunkou Irinou-Camelií Beguovou.

Devatenáctiletá Vondroušová, jež v této sezoně odehrála teprve čtvrtý zápas, vybojovala první set v tie-breaku, přestože v něm prohrávala už 2:6. Druhou sadu sice ztratila, koncovku zápasu ale zvládla lépe.

"Byl to strašně těžký zápas, válka o každý bod. Hrála fakt výborně, o to víc mě tahle výhra těší," zhodnotila postup vyčerpaná česká tenistka, která se po proměněném prvním mečbolu ani neradovala.

S Beguovou se Vondroušová na okruhu WTA ještě neutkala. Semifinále si naposledy zahrála rovněž vloni v červenci v Gstaadu.

DUBAJ (tvrdý povrch, dotace 2 828 000 dolarů):
Dvouhra - čtvrtfinále:
Kvitová (2-ČR) - Kužmová (SR) 6:4, 6:0
Sie Šu-wej (Tchaj-wan) - Karolína Plíšková (4-ČR) 6:4, 1:6, 7:5
Bencicová (Švýc.) - Halepová (3-Rum.) 4:6, 6:4, 6:2
Svitolinová (6-Ukr.) - Suárezová (Šp.) 6:2, 6:3.
Čtyřhra - čtvrtfinále:
Hradecká, Makarovová (7-ČR/Rus.) - Dabrowská, Sü I-Fan (4-Kan./Čína) 6:7 (5:7), 6:3, 10:3
Sie Šu-wej, Strýcová (3-Tchaj-wan/ČR) - Grönefeldová, Schuursová (8-Něm./Niz.) 6:2, 6:4
Arruabarrenaová, Christianová (Šp./USA) - Siniaková, Ostapenková (6-ČR/Lot.) 1:6, 6:3, 10:8
MARSEILLE (tvrdý povrch, dotace 744 010 eur):
Dvouhra - 2. kolo:
Humbert (Fr.) - Čorič (2-Chorv.) 6:3, 6:3,
Rubljov (Rus.) - Berrettini (It.) 6:3, 7:6 (7:2)
Bachinger (Něm.) - Verdasco 6:4, 6:3
Stachovskij (Ukr.) - Barrere (Fr.) 6:3, 6:4
Goffin (3-Belg.) - Paire (Fr.) 6:2, 6:3
BUDAPEŠŤ (tvrdý povrch, dotace 250 000 dolarů):
Dvouhra - 2. kolo:
Vondroušová (8-ČR) - Blinkovová (Rus.) 7:6 (8:6), 3:6, 6:3
Alexandrovová (5-Rus.) - Rusová (Niz.) 6:4, 6:0
Beguová (Rum.) - Rodinová (Rus.) 6:2, 6:3
Van Uytvancková (1-Belg.) - Swiateková (Pol.) 6:4, 7:5
Kozlovová (Ukr.) - Brengleová (USA) 6:0, 6:1
Čtyřhra - čtvrtfinále:
Blinkovová, Potapovová (Rus.) - Garcíaová-Pérezová, Voráčová (Šp./ČR) 6:4, 3:6, 11:9
DELRAY BEACH (tvrdý povrch, dotace 651 215 dolarů):
Dvouhra - 2. kolo:
Johnson (4-USA) - Lorenzi (It.) 7:5, 7:5
Albot (Mold.) - Kyrgios (Austr.) 6:2, 3:6, 6:3
RIO DE JANEIRO (antuka, dotace 1 937 740 dolarů):
Dvouhra - 2. kolo:
Djere (Srb.) - Daniel (Jap.) 6:4, 6:2
Ramos (Šp.) - Delbonis (Arg.) 3:6, 7:5, 6:3

Reklama

Související témata: