Hlavní obsah

Williamsová vyhrála v Melbourne pro zavražděnou sestru

MELBOURNE

Vzpomínka na zavražděnou sestru motivovala americkou tenistku Serenu Williamsovou v boji o vítězství na Australian Open. Bývalá světová jednička, která se vrátila po vleklých zdravotních problémech ve velkém stylu, si prý v sobotním finále s Ruskou Marií Šarapovovou vystačila bez obvyklých taktických pokynů.

Článek

"Při zápasech si vždycky čtu taháky. Většinou tam mám napsáno: sleduj míč, choď dopředu nebo dělej tohle nebo tamto. Dneska to bylo pouze - Yetunde," řekla Williamsová novinářům dojatým hlasem. "Dívala jsem se na ten papír pokaždé, když jsme si měnily strany, a říkala si, jakou by měla radost. Vždycky mi tak fandila. Bylo to pro mě víc než motivace," uvedla pětadvacetiletá Američanka.

Její starší nevlastní sestra přišla o život v září 2003, kdy byla zastřelena v losangeleském předměstí Comptonu, nechvalně proslulém pouličním násilím. Obě tenisové sestry Williamsovy událost těžce zasáhla, při předchozím triumfu v Melbourne v roce 2005 nebyla Serena o neštěstí schopna mluvit. "Tehdy to bylo příliš čerstvé, nebyla jsem schopná ze sebe vypravit jediné slovo o ní. Sestra byla báječný člověk," řekla po svém osmém grandslamovém titulu, k němuž se odrazila z 81. místa světového žebříčku.

Williamsová se stala teprve druhou nenasazenou vítězkou Australian Open v éře profesionálních turnajů. Tou první byla v roce 1978 Chris O'Neillová, jíž patřilo před triumfem 111. místo v žebříčku. Američanka je třetí nejhůře postavenou vítězkou grandslamového turnaje v historii. Primát v tomto ohledu patří Australance Evonne Goolagongové která při svém vítězství v Melbourne v roce 1977 v žebříčku vůbec nefigurovala.

Návrat Williamsové na výsluní přirovnali novináři v Melbourne k někdejšímu comebacku Gorana Ivaniševiče, jenž předvedl podobně náhlé znovuzrození vítězstvím ve Wimbledonu v roce 2001. Williamsová však odmítla dělat ze svého vystoupení senzaci. "Všichni víme, že na 81. místo nepatřím. Byla jsem světová jednička a vyhrála předtím sedm grandslamů. Znamená to jen, že se nedá nikdo zavrhovat. Nemusí o vás být slyšet, ale pak se tu objevíte. Jako já. Nejlepší roky mám pořád před sebou," tvrdí.

Další start absolvuje od 12. února na turnaji v indickém Bengalúru, pak si zahraje v Dubaji. "Už se těším, v Indii jsem ještě nebyla, ale hodně jsem o ní slyšela," prohlásila Williamsová.

Reklama