Hlavní obsah

Murray může vstoupit do historie! Na tenisové kurty se chce vrátit s unikátem

Praha

Po porážce v prvním kole Australian Open s Bautistou Agutem se s kariérou Andyho Murrayho loučil celý tenisový svět. A ani samotný tenista nepochyboval, že jeho dny na okruhu jsou sečteny. Jak se však zdá, všechno může být jinak. Vleklé problémy s bolavou kyčlí jsou totiž minulostí a britská legenda už plánuje návrat na kurty. Pokud by se mu comeback opravdu povedl, stal by se prvním hráčem historie mužské dvouhry, který by hrál s umělou kyčelní náhradou.

Foto: Sport.cz

Andy Murray věří v úspěšný návrat na kurty

Článek

Operace nepomohla, Andy Murray již pomalu počítal poslední dny své kariéry. Přesto si dal ještě jednu šanci a na radu mimo jiné i deblové legendy Boba Bryana podstoupil další chirurgický zákrok. A byl úspěšný.

Jednatřicetiletý tenista od té doby netrpí žádnými bolestmi a jeho myšlenky se tak již ubírají k termínu letního návratu. "Chci pokračovat v kariéře. Říkal jsem to už v Austrálii. Otázkou je, jestli to bude opravdu možné," říkal nedávno trojnásobný grandslamový šampion.

Že mu však poslední radikální operace opravdu pomohla, potvrzují i jeho další slova. "Jsem daleko šťastnější než jsem byl před operací. Nemám žádné bolesti, kyčel vůbec necítím. Rehabilitace sice probíhá pomalu, ale cítím se během ní velmi dobře. Teď jen potřebuji čas a uvidíme, jak to půjde. Ale pokud to bude trošku možné, určitě chci znovu hrát," rozjásal své fanoušky Murray.

Britská legenda se s kariérou chtěla rozloučit během letošního Wimbledonu, který v letech 2013 a 2016 ovládla. Na středečním setkání se sponzory s Queen´s Clubu však Murray svá slova o definitivním konci kariéry mírnil.

Foto: Sport.cz

Novak Djokovič a Andy Murray opouštějí kurt

Před novináře vystoupil v rámci reklamní akce s logem nového sponzora na oblečení, žurnalistům se představil i v novém tenisovém úboru, čímž přiživil spekulace o pokračování kariéry.

Pokud však chce Murray stihnout "svůj" Wimbledon (začíná 1. července), má na rekonvalescenci jen velmi málo času a celý proces by musel urychlit. Otázkou je, jak na zvýšenou tréninkovou zátěž bude reagovat kyčel.

"Andy potřebuje k návratu tak čtyři měsíce, minimální doba je pak při optimálním průběhu tři měsíce. Ale také se může stát a nebylo by to vůbec nic výjimečného, že bude potřeba i půl roku," řekl pro britská média doktor Marc Safran, který vedl operační tým.

Kovový kyčelní kloub by dle lékařů mohl Murraymu pomoci k návratu na kurty stejně, jako Bobu Bryanovi, který podstoupil v minulé sezoně podobný zákrok. Lékaři i odborníci však upozorňují na značně rozdílnou zátěž mezi dvouhrou a čtyřhrou, kterou americký tenista hraje.

Reklama

Související témata:
  4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 Bejlek - Blinkovová 4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 konec
20240424T19 : 45:00+0200
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek
Blinkovová
  Macháč - Ruusuvuori dnes 11 : 00
20240425T11 : 00:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori
  Hanfmann - Menšík dnes 14 : 00
20240425T14 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík