Hlavní obsah

Navrátil nominoval proti USA nováčky Mináře a Víznera

Nehrající kapitán českého daviscupového týmu Jaroslav Navrátil nominoval pro utkání prvního kola Davisova poháru s tenisty USA i Iva Mináře a Pavla Víznera, kteří dosud ve slavné týmové soutěži neodehráli jediný zápas. Jedničkou českého výběru pro utkání v Ostravě 9.-11. února je podle očekávání dvanáctý hráč světa Tomáš Berdych, čtvrtým nominovaným je Lukáš Dlouhý.

Foto: www.sport.cz

Český tenista Ivo Minář.

Článek

Vedle osmifinalisty nedávného Australian Open Berdycha, jenž má v Davis Cupu skvělou bilanci deseti výher a dvou proher, má zkušenosti s Davisovým pohárem pouze třiadvacetiletý Dlouhý. Představil se loni v dubnu v utkání euro-africké skupiny proti Maroku a k jednoznačnému vítězství 5:0 přispěl výhrami ve dvouhře a ve čtyřhře.

Osobním trenérem aktuálně 91. hráče světa je sedmatřicetiletý Vízner, jenž s píseckým rodákem dlouhá léta hraje ve čtyřhře. Z tohoto důvodu dostal někdejší finalista deblu na Roland Garros v nominaci přednost před Martinem Dammem, jenž se představil loni v září v úspěšném barážovém utkání v Nizozemsku.

Vízner se už mohl teoreticky představit v Davis Cupu před deseti lety, v roce 1997 byl součástí týmu v utkání proti Austrálii, ale nenastoupil kvůli nemoci.

Při neúčasti světové osmnáctky Radka Štěpánka, jenž se koncem minulého roku účasti v Davis Cupu definitivně vzdal, by měl být druhým hráčem do dvouhry Dlouhý. Podle Navrátila je však možné na ostravské antuce využít v singlu i Mináře, jenž se předloni vyšplhal na 70. místo v žebříčku a aktuálně mu patří 162. pozice.

USA v nejsilnější možné sestavě

Podle dnes zveřejněné nominace přijedou Američané do Ostravy v nejsilnějším možném složení. Ve dvouhře budou barvy jednatřicetinásobných vítězů soutěže hájit světová čtyřka Andy Roddick a šestka James Blake, do čtyřhry může nehrající kapitán Patrick McEnroe počítat s vítězi Australian Open Bobem a Mikem Bryanovými.

Čeští tenisté se utkají s USA znovu po sedmi letech a celkově pošesté v historii. Jedinou výhru zaznamenal před jedenácti lety v pražské Sportovní hale tým okolo Petra Kordy, jenž tehdy ve čtvrtfinále favorita porazil 3:2 na zápasy. Naposledy se oba výběry utkaly v roce 2000 v kalifornském Inglewoodu a domácí vyhráli 3:2.

Reklama

Související témata: