Hlavní obsah

Říká se o ní, že předvádí PlayStation tenis. Hravá a kreativní jsem odmalička, tvrdí Muchová

Marek BurkertSport.czPrávo

Loni na US Open šokovala Karolína Muchová výhrou nad dvojnásobnou grandslamovou šampionkou Muguruzaovou. Dvaadvacetiletá tenistka se přibližuje pozicím v první stovce světového žebříčku a v sobotu rozehraje i prostějovský fedcupový duel proti Kanadě. „Zápasy proti silným hráčkám mi ukazují, co je potřeba zlepšit," říká Muchová před utkáním, které se koná dvacet kilometrů od jejího olomouckého rodiště.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Česká tenistka Karolína Muchová v Prostějově před barážovým střetnutím Fed Cupu s Kanadou.

Článek

Jak se teď cítíte před debutem v týmové soutěži?

Celý tým se snaží mi to ulehčit. Je to pro mě jiné než na turnajích. Každý den bylo nějaké focení, nebo autogramiády. Na to nejsem zvyklá, ale starají se o nás skvěle. Máme tu fyzioterapeuta, maséra, vyplétače raket. To je příjemné.

Byla to pro vás někdy meta zahrát si Fed Cup?

Já to nikdy moc nesledovala, snad jen loni jsem viděla semifinále ve Stuttgartu, protože jsem tam hrála turnaj a pak finále s Amerikou. Ale není to tak, že jde mimo mě. V tenise je velká konkurence a dostat šanci reprezentovat svou zemi v tom, co nás baví, je super.

Od začátku roku jste hrála jen velké turnaje a když vás někdo porazil, tak to byly tenistky z top 10. První stovka žebříčku už je pro vás blízko. 

Rozdíly jsou v ženském tenise minimální, ale chybí mi zkušenosti ze zápasů proti výborným hráčkám, abych si na ně víc zvykla. V utkání jsou třeba dvě tři důležité výměny, které tyhle top holky využijí. Ony toho mají za sebou víc. Už ale nejsem tak vyjukaná, spíš se snažím od nich něco odkoukat.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Česká tenistka Karolína Muchová už se v Prostějově připravuje na víkendový barážový duel Fed Cupu s Kanadou.

V Prostějově sice v české sestavě chybí Plíšková, Kvitová, nebo Siniaková, ale pořád je kde brát. Čím to podle vás je?

Na to se ptá hodně lidí, proč jsou Češky tak dobré. Asi naším jídlem, nevím. Máme dobré trenéry, ale takoví jsou i všude po světě. Možná je to v naší povaze. A třeba i tou konkurencí.

Někdo dokonce říká, že vy sama hrajete tenis jako na PlayStation. Váš razantní styl je na okruhu WTA trošku anomálií. Jak jste se k němu propracovala?

Myslím si, že to je zbraň. Musím ale vypilovat a být dobrá i v tom, co hrají ostatní. Hravá a kreativní jsem ale už odmalička. Dělala jsem víc sportů. Do dvanácti jsem hrála házenou, máma mě přihlásila i na krasobruslení a tréninky akvabel. Nerada se chválím, ale v různých sportech nejsem špatná. Vím, že se říká, jak se lidem můj styl líbí, to mi ale nevyhraje zápasy.

V minulých letech vás zrazovalo zdraví. Je to už lepší?

Kdybych mohla mít s sebou na každém turnaji fyzioterapeuta, tak zvládnu odehrát víc. Snažím se ale cpát na velké turnaje, abych si na ně zvykla. Ale s kvalifikacemi je to těžké. Na antuce možná zvolím i nějakou menší akci. A trochu zvolním.

Reklama

Související témata: