Hlavní obsah

Nejcennější uznání! Šafářové se poklonil i hvězdný Federer. Co na české hráčce nejvíce obdivoval?

Praha

Prostějov, Praha, Paříž. Tři města, kde se Lucie Šafářová loučila s veleúspěšnou kariérou. Brněnské rodačce gratulovaly stovky fanoušků i tenisových osobností. Mezi nimi nechyběly české hvězdy Karolína Plíšková či Petra Kvitová, ale třeba i Serena Williamsová. Obrovského uznání se však dvaatřicetileté legendě dostalo od jedné z největších osobností světa bílého sportu - Rogera Federera.

Foto: Profimedia.cz

Lucie Šafářová má za sebou fantastickou kariéru.

Článek

Květiny, slova díků, aplaus ve stoje a slzy. Při loučeních Lucie Šafářové nechyběly emoce, ať již šlo o tenisové sbohem po fedcupovém klání s Kanadou v Prostějově, loučení s českými fanoušky na pražském turnaji ve Stromovce či na slavném French Open.

Po posledním zápase české královny v Paříži, kde spolu s Dominikou Cibulkovou podlehly v prvním kole americko-německému páru Keninová, Petkovicová, se jedna z nejsympatičtějších tenistek na okruhu loučila i s francouzskými diváky.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Roger Federer je na French Open ve třetím kole.

Ceremoniál na slavném dvorci

Pořadatelé druhého grandslamového turnaje roku se s finalistkou z roku 2015 rozloučili před začátkem čtvrtečního programu na největším dvorci Philippe Chatriera, kde Šafářová svedla před čtyřmi lety památnou bitvu o titul se Serenou Williamsovou.

S Lucií jsem hrála hodně a byla to skvělá soupeřka. Jsem ráda, že jsem tady s ní mohla hrát finále Roland Garros, byl to nezapomenutelný zápas," ocenila Češku třiadvacetinásobná grandslamová šampionka.

"Tohle je můj nejoblíbenější kurt na světě, mám odsud spoustu výjimečných vzpomínek. Jsem ráda, že můj poslední zápas mohl být právě na Roland Garros, protože je to pro mě výjimečný turnaj," říkala dojatá česká hvězda.

Poklona od Federera

S pětinásobnou grandslamovou šampionkou ve čtyřhře se však rozloučila i možná největší osobnost v historii tenisu - Roger Federer. Legendární Švýcar vysekl Šafářové poklonu po svém vítězném zápase druhého kola French Open.

"Chtěl bych Lucce pogratulovat k mimořádné kariéře. Moc oceňuji, že dokázala skončit v momentě, který ona sama uznala za vhodný a nejlepší. Její zápasy jsem vždycky moc rád sledoval," říkal tenisový král.

Foto: Profimedia.cz

Lucie Šafářová se rozloučila s tenisovou kariérou.

Dvacetinásobný grandslamový vítěz však další slova uznání na adresu bývalé světové jedničky ve čtyřhře vyslal i v souvislosti s angažováním trenéra Roba Steckleyho, který stál za největšími úspěchy Češky.

"Lucie říkala, že její nejdůležitější rozhodnutí kariéry se týkala trenérů. Vím, co tím chtěla říct. Trenéři hrají v kariéře tenisty naprosto zásadní roli, hlavně pak v technice úderů v počátcích kariéry. Udílí vám rady, pomáhají, ale třeba i kritizují, to vše je důležité," dodal šampion.

Reklama