Hlavní obsah

Anisimovová - Halepová 6:2, 6:4Americký zázrak vyřadil na French Open obhájkyni titulu, v semifinále jsou i Bartyová, Djokovič a Thiem

Praha
Aktualizováno

Rumunská tenistka Simona Halepová titul na Roland Garros neobhájí. Třetí nasazená hráčka ve čtvrtfinále na pařížské antuce senzačně prohrála se sedmnáctiletou Američankou Amandou Anisimovovou 2:6, 4:6. Anisimovová je nejmladší semifinalistkou grandslamového turnaje od roku 2007, kdy mezi čtveřici nejlepších prošla na Australian Open Nicole Vaidišová

Foto: Michel Euler, ČTK/AP

Amanda Anisimovová na podání

Článek
Fotogalerie

Druhé čtvrtfinále, které muselo být na dnešek přeloženo po deštivé středě, vyhrála Ashleigh Bartyová. Australanka porazila Madison Keysovou 6:3, 7:5 a překazila možné americké semifinále. Druhou semifinálovou dvojici tvoří Markéta Vondroušová a Britka Johanna Kontaová.

Už nyní je jisté, že na Roland Garros bude slavit zbrusu nová grandslamová šampionka. Poprvé od roku 1976 navíc čeká všechny čtyři tenistky v Paříži semifinálová premiéra. Zkušenost ze zápasu o finále má jen Kontaová, která si zahrála semifinále na Australian Open a ve Wimbledonu.

Anisimovová se stala první tenistkou narozenou po roce 2000, která kdy na grandslamovém turnaji postoupila do semifinále. V Paříži se může stát první náctiletou vítězkou Roland Garros po Chorvatce Ivě Majoliové, která v Paříži vyhrála v roce 1997.

"Tohle je upřímně řečeno víc, než jsem si kdy mohla přát. Byl to jeden z nejlepších zápasů, co jsem odehrála," řekla Anisimovová na kurtu.

Proti Halepová nastoupila od počátku aktivně a agresivní hrou soupeřku tlačila. Od stavu 2:2 získala sedm gamů v řadě a ve druhé sadě vedla už 3:0. Halepová sice dokázala srovnat na 4:4, v desáté hře si ale počtvrté prohrála podání a zápas ztratila.

S třiadvacetiletou Bartyovou se Anisimovová, které ve světovém žebříčku patří 51. místo, na okruhu WTA ještě nikdy neutkala. Semifinálové zápasy jsou v Paříži na programu v pátek.

Djokovič a Thiem prolétli do semifinále

První tenista světa Novak Djokovič ze Srbska porazil ve čtvrtfinále French Open Němce Alexandera Zvereva 7:5, 6:2, 6:2 a stále bez ztráty setu zůstává ve hře o čtvrtý grandslamový titul v řadě. Jeho semifinálovým soupeřem bude Rakušan Dominic Thiem, který porazil Karena Chačanova z Ruska 6:2, 6:4, 6:2 a mezi nejlepší čtveřici postoupil na pařížské antuce čtvrtým rokem po sobě. Druhou semifinálovou dvojici tvoří už od úterka obhájce Rafael Nadal a Roger Federer. Poprvé po osmi letech jsou v Paříži všichni čtyři nejvýše nasazení hráči v semifinále.

Djokovič na turnaji ještě neztratil set, ale po odložení zápasu o den kvůli dešti v duelu se světovou pětkou jako první neudržel servis. Jenže Zverev sadu nedopodával a šampion Roland Garros z roku 2016 zápas ze stavu 4:5 otočil třemi vítěznými gamy za sebou. Získal i tři úvodní hry druhého setu a zápas dostal pod kontrolu. Ve zbytku utkání se mu povedly ještě tři brejky a za dvě hodiny a devět minut slavil po druhém mečbolu postup.

Djokovič, jemuž se v předchozích dvou ročnících French Open stala právě čtvrtfinálová fáze osudnou, má před sebou 35. semifinále na turnajích velké čtyřky v kariéře. A může zopakovat výkon z let 2015 a 2016. Tehdy po triumfech ve Wimbledonu, na US Open a Australian Open poprvé dovršil právě v Paříži zisk nekalendářního grandslamu.

Thiem hrál loni na Roland Garros finále, ale podlehl v něm Nadalovi. Rok předtím jej španělský antukový král zastavil už v semifinále a v roce 2016 Thiem ve stejné fázi nestačil právě na Djokoviče; rok poté mu ale porážku oplatil ve čtvrtfinále. Na ostatních grandslamech je Rakušanovým maximem čtvrtfinále na loňském US Open.

V Paříži dnes Thiem vyřídil nasazenou desítku Chačanova za 107 minut. Soupeři nenabídl ani jeden brejkbol, více práce měl jen ve druhém setu, který rozhodl brejkem až v deváté hře a pak při vlastním podání potřeboval tři setboly. Ve třetí sadě mu k ukončení duelu stačil jediný mečbol.

French Open (antuka, dotace 42,7 milionu eur):
Muži:
Djokovič (1-Srb.) - A. Zverev (5-Něm.) 7:5, 6:2, 6:2
Thiem (4-Rak.) - Chačanov (10-Rus.) 6:2, 6:4, 6:2.
Čtyřhra - semifinále:
Chardy, Martin (Fr.) - Cabal, Farab (3-Kol.) 7:5, 6:4
Krawietz, Mies (Něm.) - Pella, Schwartzman (Arg.) 7:5, 6:3.
Ženy:
Dvouhra - čtvrtfinále:
Anisimovová (USA) - Halepová (3-Rum.) 6:2, 6:4
Bartyová (8-Austr.) - Keysová (14-USA) 6:3, 7:5.
Smíšená čtyřhra - semifinále:
Čchan Jüng-žan, Dodig (Tchaj-wan/Chorv.) - Melicharová, Soares (1-USA/Braz.) 6:2, 6:1
Dabrowská, Pavič (2-Kan./Chorv.) - N. Kičenoková, Kúreší (Ukr./Pák.) 6:7 (4:7), 6:1, 10:8.
Junioři:
Dvouhra - 3. kolo:
Cobolli (It.) - Forejtek (2-ČR) 6:4, 3:6, 6:2.
Čtyřhra - 2. kolo:
Paulson, Vanšelbojm (ČR/Ukr.) - Anselmo, Pourroy (Fr.) 6:2, 7:5.

Reklama

Související témata:

Pavouk - French Open 2019 - dvouhra žen

  • Osmifinále

  • Česká republika K. Siniaková Spojené státy M. Keysová (14.)
    2 : 6; 4 : 6
  • Spojené státy S. Keninová Austrálie A. Bartyová (8.)
    3 : 6; 6 : 3; 0 : 6
  • Rumunsko S. Halepová (3.) Polsko I. Swiateková
    6 : 1; 6 : 0
  • Spojené státy A. Anisimovová Španělsko A. Bolsová
    6 : 3; 6 : 0
  • Spojené státy S. Stephensová (7.) Španělsko G. Muguruzaová (19.)
    6 : 4; 6 : 3
  • Chorvatsko D. Vekičová (23.) Velká Británie J. Kontaová (26.)
    2 : 6; 4 : 6
  • Česká republika M. Vondroušová Lotyšsko A. Sevastovová (12.)
    6 : 2; 6 : 0
  • Estonsko K. Kanepiová Chorvatsko P. Martičová (31.)
    7 : 5; 2 : 6; 4 : 6
  • Čtvrtfinále

  • Spojené státy M. Keysová (14.) Austrálie A. Bartyová (8.)
    3 : 6; 5 : 7
  • Rumunsko S. Halepová (3.) Spojené státy A. Anisimovová
    2 : 6; 4 : 6
  • Spojené státy S. Stephensová (7.) Velká Británie J. Kontaová (26.)
    1 : 6; 4 : 6
  • Česká republika M. Vondroušová Chorvatsko P. Martičová (31.)
    7 : 6; 7 : 5
  • Semifinále

  • Austrálie A. Bartyová (8.) Spojené státy A. Anisimovová
    6 : 7; 6 : 3; 6 : 3
  • Velká Británie J. Kontaová (26.) Česká republika M. Vondroušová
    5 : 7; 6 : 7
  • Finále

  • Austrálie A. Bartyová (8.) Česká republika M. Vondroušová
    6 : 1; 6 : 3