Hlavní obsah

Federera utěšovala vévodkyně Kate. Na tohle chci zapomenout, nemůžu tomu uvěřit, říkal

Praha

Ovládl skoro všechny zápasové statistiky, nepokrytě mu fandila většina z 15 tisíc fanoušků na wimbledonském centrálním kurtu, ale přestože byl fenomenální Roger Federer jediný míček od vítězství, triumf v epické finálové bitvě nejslavnějšího tenisového turnaje nakonec slavil jeho soupeř Novak Djokovič. Ani po frustrující porážce však Švýcar neztratil nadhled a smysl pro humor.

Foto: Toby Melville, Reuters

Zklamaný Roger Federer ve finále Wimbledonu.

Článek

Fanoušci na největším dvorci v All England Clubu, stejně tak jako ti u televizních obrazovek, byli u vytržení. Sledovali senzační tenisovou podívanou, která vešla do historie jako vůbec nejdelší finálový zápas ve Wimbledonu.

Podíl na historickém zápisu ale Federera rozhodně nedojímal. Na pozápasovou otázku od Sue Barkerové, co cítí po finále, které navždy zůstane v paměti fanoušků, odpověděl s úsměvem: „Budu se snažit na něj zapomenout."

Švýcar se místo fanfár pro šampiona tentokrát musel spokojit se stříbrným tácem a chlácholivým utěšením od vévodkyně Kate.

„Těžko popsat co teď cítím. Asi hlavně to, že jsem propásl obrovskou příležitost. Nemůžu tomu uvěřit," kroutil s krátkým odstupem hlavou nad dvěma promarněnými mečboly při vlastním servisu.

Proti Djokovičovi mimochodem prohrál z mečbolu i semifinále US Open v letech 2010 a 2011.

Srbský tenista tentokrát vyhrál méně výměn, zahrál méně vítězných míčů i es, a navíc se musel vyrovnávat s nepřátelsky naladěným publikem, které drželo palce soupeři. Souboj nervů ale vyhrál on, třikrát ovládl tie break a jako první v dějinách ukončil wimbledonské finále výsledkem 13:12 v pátém setu.

Statistiky finále Wimbledonu
DjokovičFederer
74%Vyhrané míče po prvním podání79%
10Esa25
54Vítězné míče94
204Vyhrané míče celkem218
29Vyhrané gamy celkem36

„Bylo těžké nevnímat, že publikum fandí Rogerovi. Když máte fanoušky na své straně, tak to pomůže. Dá vám to extra motivaci a sílu. Když ale tohle nedostáváte, musíte to najít uvnitř sebe. Jakmile lidé skandovali ´Rogere do toho´, slyšel jsem v tom ´Novaku´. Vím, že to asi zní blbě, ale je to tak. Přesvědčil jsem sám sebe, že to slyším," prozradil rodák z Bělehradu.

Djokovič získal svůj pátý wimbledonský a celkově 16 grandslamový titul. V této statistice jej dělí dva triumfy od Rafaela Nadala a čtyři od lídra tohoto žebříčku Federera.

„Zdá se, že se jim přibližuji, ale oni také pořád vyhrávají grandslamy. Jeden druhého stále nutíme být lepší a lepší. Tihle dva chlapi (Federer s Nadalem) jsou nejspíš hlavním důvodem, proč ještě pořád hraji na této úrovni. Fakt, že oni píší historii tenisu mě motivuje a inspiruje, abych dosáhl toho, co oni, nebo víc. Jestli se mi to povede? To opravdu nevím," dodal Srb.

Reklama

Související témata: