Hlavní obsah

Lehečka – Ignatik 6:3, 6:4Výborně! Český wimbledonský hrdina porazil o více než dvě stě míst lépe postaveného soupeře

Praha

Hodně cennou výhru si na domácím turnaji Svijany Open v Liberci připsal český talent Jiří Lehečka. V prvním kole si daviscupový reprezentant poradil s běloruským soupeřem Uladzimirem Ignatikem (6:3, 6:4), kterému v žebříčku patří o více než dvě stě míst lepší pozice než české tenisové naději.

Foto: Profimedia.cz

Jiří Lehečka patří k největším českým nadějím

Článek

Jiří Lehečka na sebe širší veřejnost poprvé upozornil letos v únoru, kdy v rámci daviscupové baráže proti Nizozemsku statečně vzdoroval ostřílenému Robinu Haasemu, než mu po dramatickém průběhu podlehl po setech 4:6, 6:2 a 3:6.

"Kapitánem týmu jsem 13. rokem, byl jsem u různých premiér, třeba Tomáše Berdycha. A klobouk dolů, tohle byla nejlepší premiéra, jakou jsem kdy viděl. Jako jediný v tomto mladém věku hrál ještě za nerozhodnutého stavu, takže to měl ještě těžší. Tudíž mě překvapilo, že prakticky vůbec nebyl nervózní," vysekl poklonu sedmnáctiletému tenistovi daviscupový kapitán Jaroslav Navrátil.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Junioři Jonáš Forejtek (vlevo) a Jiří Lehečka po návratu z Wimbledonu, kde vyhráli čtyřhru.

Triumf ve Wimbledonu

Další velký Lehečkův milník přišel před pár týdny na slavném Wimbledonu, kde spolu s další českou nadějí Jonášem Forejtkem ovládli juniorskou čtyřhru.

Teď si rodák z Mladé Boleslavi připsal cenný skalp na domácím turnaji v Liberci. Z pozice 417. hráče světa si poradil s běloruským tenistou Uladzimirem Ignatikem ve dvou setech za 1 hodinu a 31 minut 6:3, 6:4.

Wimbledonský vítěz Jonáš Forejtek začínal jako lyžař, nakonec ale u něj vyhrál tenisVideo: Sport.cz

Ignatik to v žebříčku dotáhl maximálně na 129. místo světa, kde byl přede dvěma lety, na českého tenistu však nestačil. Zápas s o dvanáct let mladším Čechem přitom začal lépe, když prolomil hned úvodní servis svého soupeře. Od stavu 3:2 ve svůj prospěch však prohrál oba své gamy na podání a sadu ztratil 6:3.

A Lehečka, kterému v juniorském žebříčku patří 20. příčka, ve spolehlivém výkonu pokračoval i ve druhém setu. Před domácími fanoušky už podání neztratil, naopak jednou prolomil soupeřovo a druhou sadu vyhrál 6:4.

Ve druhém kole vyzve Jiří Lehečka ostříleného Itala Roberta Marcora, kterému patří 183. příčka.

Do dalších bojů postoupil i další příslib českého tenisu osmnáctiletý Tomáš Macháč či Václav Šafránek.  Ze hry venku je naopak trápící se Adam Pavlásek, David Poljak a Vít Kopřiva.

Challenger Svijany Open v Liberci (antuka, dotace 46.600 eur):
Dvouhra - 1. kolo:
Macháč (ČR) - Lenz (Něm.) 7:6 (7:4), 6:1
Šafránek - Kopřiva (oba ČR) 6:3, 6:3
Mamún (Eg.) - Pavlásek (ČR) 6:3, 6:3
Molčan (SR) - Poljak (ČR) 6:1, 6:1
Lehečka (ČR) - Ignatik (Běl.) 6:3, 6:4
Nouza (ČR) - Moroni (It.) 4:5 skreč
Vrbenský (ČR) - Collarini (Arg.) 6:4, 3:6, 6:1

Reklama

Související témata: