Hlavní obsah

Třiatřicet ve čtyřiačtyřiceti. Peschkeová popírá věkové teorie

Další důkaz, že věk je jen číslo. Od chvíle, kdy Květa Peschkeová vyhrála v Sopotech svůj první deblový turnaj WTA, uplynulo před pár dny už jednadvacet let. Čtyřiačtyřicetiletá hráčka je ale pořád součástí tenisového kolotoče. O víkendu si v San Jose připsala 33. zářez ve čtyřhře.

Foto: Tony Avelar, ČTK/AP

Květa Peschkeová (vlevo) s Nicole Melicharovou ve finále Mubadala Silicon Valley Classic v San Jose.

Článek

Proč končit, když pořád přehráváte konkurenci? Peschkeová po boku o hlavu vyšší spoluhráčky Nicole Melicharové rozverně zdravila fanoušky po finálové výhře nad Japonkami Aojamovou a Šibaharovou.

Třiatřicet titulů nasbírala vedle 13 spoluhráček. Vítězila s bývalou německou fedcupovou kapitánkou Rittnerovou, slavila s Ivetou Benešovou i italskou vítězkou French Open Francescou Schiavoneovou. Nejlépe sehraná ale byla se Slovinkou Katarinou Srebotnikovou: mezi deseti společnými triumfy je i Wimbledon 2011.

„Člověk je šťastný, když se mu koníček stane povoláním. Tenis mě pořád baví, tak věřím, že ještě nějakou chvíli vydržím," tvrdila Peschkeová.

V kolonce rodiště má stejně jako Petra Kvitová uveden Bílovec. Pod dívčím jménem Hrdličková byla před 14 lety šestadvacátá na světě ve dvouhře. Dodnes jí mrzí promarněná šance na Wimbledonu 2005, kdy měla v osmifinále dva mečboly na Rusku Petrovovou. Úder na lajnu však sudí označili jako aut, jestřábí oko si tehdy vzít nemohla, mečbol byl fuč a česká tenistka přišla o čtvrtfinále proti tehdy mladinké Šarapovové.

Šéf tenisového svazu Ivo Kaderka v občas v žertu říkával Peschkeové „stará, dobrá Květa". Ve Fed Cupu dlouho zvládala hrát dvouhru i debl a nakonec byla i u prvního českého triumfu pod vedením kapitána Petra Pály. S Lucií Hradeckou tehdy v moskevských Lužnikách zařídila rozhodující bod proti Ruskám a vzápětí ukončila reprezentační kariéru. To bylo před skoro osmi lety.

Pod vedením německého manžela Torstena ji ale tenis a cestování pořád neomrzely. Už si zvykla, že soupeřky i spoluhráčky bývají většinou o dvě dekády mladší. Obhospodařit půlku kurtu ale Peschkeová pořád zvládá výborně.

„V Česku je velká deblová tradice. Když dítě vypadlo na turnaji ve dvouhře, tak šlo hrát ještě čtyřhru. Takhle to vzniklo. Když nevíte, kam si ve čtyřhře stoupnout, tak můžete mít parádní údery a je vám to stejně k ničemu," tvrdí česká tenisová legenda Jan Kodeš.

Ostatně Martina Navrátilová svůj poslední turnaj vyhrála, když jí bylo 49, Peschkeová tak má ještě dost času.

Nejvíc vyhraných turnajů v deblu
1. Martina Navrátilová/ČSSR-USA177
2. Rosemary Casalsová/USA112
3. Pam Shriverová/USA106
4. Billie Jean Kingová/USA101
5. Nataša Zverevová/Běl.80
6. Lisa Raymondová/USA79
7. Jana Novotná/ČR76
8. -10. Helena Suková/ČR69
8. -10. Arantxa Sánchezová Vicariová/Šp.69
8. -10. Gigi Fernándezová/USA-Port.69
24. Květa Peschkeová/ČR33

Reklama