Hlavní obsah

"Čeští" tenisté v amerických službách. Mezi elitu se derou naděje s tuzemskými kořeny

Je to zvláštní pohled. A trošku i smutný. Zatímco český tenis čeká, zda na Berdycha a spol. naváže někdo z nadějí typu Lehečky, Forejtka, Macháče či Svrčiny, tak mezi juniorskou elitou už řada hráčů, kterým čeština rozhodně není neznámým jazykem, září. Navíc s velkým příslibem, že brzo nepůjde jen o naděje světového tenisu.

Foto: Sport.cz

Sebastian Korda má před sebou velmi slušnou budoucnost

Článek

Sto sedmá příčka. To je pozice nejlepšího českého tenisty Tomáše Berdycha, který více než se soupeři bojuje se zdravotními problémy. A dál? Okolo 130. pozice se potácí s vlastní psychikou bojující Jiří Veselý, trojkou je o dalších dvacet míst níže postavený a s kariérou se pomalu loučící Lukáš Rosol.

Přesto nemusí být tak zle, jak by se na první pohled mohlo zdát. Pomyslnými hvězdičkami na pořádně potemnělém českém tenisovém nebi je právě zmiňovaná čtveřice Jiří Lehečka, Jonáš Forejtek, Tomáš Macháč a Dalibor Svrčina.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Junioři Jonáš Forejtek (vlevo) a Jiří Lehečka po návratu z Wimbledonu, kde vyhráli čtyřhru.

Podle žebříčku pátým nejlepším Čechem je osmnáctiletý Tomáš Macháč (366.), který na challengeru v Liberci došel až do semifinále, přičemž třikrát po sobě porazil i o téměř tři sta míst lépe postavené soupeře.

Jonáš Forejtek je pro změnu juniorským wimbledonským vítězem, kde spolu s Jiřím Lehečkou ovládli čtyřhru. Lehečka navíc oslnil únorovým daviscupovým soubojem s velezkušeným Nizozemcem Robinem Haasem.

Nejmladší z dané čtveřice šestnáctiletý Dalibor Svrčina zase patří podle řady odborníků k největším talentům, kteří si v Česku za posledních několik let narodily.

Táta jako vzor

Mezi elitu však útočí i další tenisté, kteří mají k České republice zatraceně blízko. Začněme juniorskou světovou čtyřkou, teprve šestnáctiletým Martinem Dammem. Ano, jde o syna bývalého vynikajícího českého tenisty stejného jména. Martin Damm senior to dotáhl až na 42. místo světa, ve čtyřhře byl dokonce světovou pětkou, doma má i grandslamový deblový titul z US Open 2006.

Martin Damm junior hraje na rozdíl od svého otce levou rukou, styl servis-volej, kterým soupeře ničil jeho táta, je však vlastní i jemu. Z velké naděje světového tenisu se však můžou radovat američtí fanoušci.

"Mám dobrý vztah s americkou tenisovou asociací, kde jsou dobří trenéři. V zámoří jsou také lepší podmínky, tady musí člověk hrát v zimě v hale. Přemýšlel jsem o reprezentaci Česka, když jsem byl menší. A mám to v Česku i raději. Teď už ale asi zůstanu jako Američan," říkal pro web tenisovysvet.cz Martin Damm.

Nevlastní bratr Vaidišové

A pojďme dál. Stejně starý jako Martin Damm je Toby Kodat, juniorská světová sedmička. Syn Aleše Kodata, nevlastního otce Nicole Vaidišové, o sobě dává pořádně vědět. Odborníky je mu predikovaná nadějná budoucnost. O to víc, že jeho táta už dokázal mezi absolutní elitu dostat zmiňovanou Vaidišovou, která byla světovou sedmičkou.

„Někdo mě tady bere spíš jako Čecha, ale já hraju za Ameriku. S Martinem si děláme srandu, že jsme americký tým v uvozovkách," říkal bezchybnou češtinou v loňském roce Kodat, když si spolu s Martinem Dammem zahráli na 8. ročníku Ex Pilsen Babolat Cup, mezinárodního juniorského turnaje v Plzni.

 Korda znovu mezi elitu?

A to nejlepší na konec. Už hluboko ve třetí stovce seniorského žebříčku najdeme jméno Sebastiana Kordy, tedy syna posledního českého grandslamového vítěze ve dvouhře Petra Kordy. Na rozdíl od svého otce se Sebastian ohání pravou rukou.

V minulém roce vyhrál shodou okolností juniorské Australian Open, tedy turnaj, který jeho táta v roce 1998 v seniorské kategorii ovládl, a získal tak svůj jediný grandslamový titul.

„Jsem dost chytrý, když hraju tenis. Vím, co ten oponent nemá rád. To zkouším hrát společně s taktikou, kterou mi dává trenér nebo táta," prohlásil sebevědomě lámanou češtinou během kvalifikace na loňské US Open syn slavného otce.

V žebříčku najdeme i další slavná česká jména. Po kurtech se prohání potomci Hany Mandlíkové Elizabeth a Mark, dcera vynikajícího deblisty Cyrila Suka Natalie Suková, dcera českých imigrantů a rakouská jednička Barbara Haasová či brněnská rodačka a současná parťačka Květy Peschkeové Nicole Melicharová.

Reklama

Související témata: