Hlavní obsah

ATP Cup rozlosován. Zatím bez Čechů

Sydney/Praha

ATP Cup zná už prvních devatenáct zemí, které se nového turnaje zúčastní. Na premiérovém ročníku v Austrálii se na začátku příštího roku představí i ty největší tenisové hvězdy. Srbsko by měla reprezentovat světová jednička Novak Djokovič, Španělsko fenomenální Rafael Nadal a Švýcarsko legendární Roger Federer. Česká republika je momentálně na 26. místě, tedy na nepostupové příčce.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Rafael Nadal (vpravo) a Roger Federer se zúčastní nového turnaje ATP Cup.

Článek

Má to být monumentální zahájení sezony. Nový turnaj ATP Cup už zná devatenáct zemí, které budou bojovat v premiérovém ročníku o titul. V Brisbane, Perthu a Sydney od 3. do 12. ledna sehraje čtyřiadvacet zemí rozdělených do šesti skupin bitvy o postup mezi nejlepší osmičku.

Zbylých pět zemí, které se do nového turnaje kvalifikují, oznámí vedení ATP v polovině listopadu. Česká republika momentálně figuruje na šestadvacátém místě. Jistou účast tak má již Srbsko, Španělsko, Švýcarsko, Rusko, Rakousko, Německo, Japonsko, Itálie, Francie, Řecko, Belgie, Chorvatsko, Argentina, Gruzie, Jižní Afrika, USA, Kanada, Velká Británie a díky divoké kartě i Austrálie.

Země byly toto pondělí rozlosovány do šesti skupin. V nich pak každý tým odehraje proti svým soupeřům dvě dvouhry a jednu čtyřhru. Z turnaje budou přidělovány body do žebříčku ATP, vítěz jich může získat až 750. Na odměnách si pak hráči rozdělí dvaadvacet milionů dolarů (512 milionů korun).

V Brisbane se odehraje skupina A a skupina F. Ve skupině A se utká Srbsko s Francií, Jižní Afrikou a zemí, která se teprve kvalifikuje. Ve skupině F pak bude bojovat Německo, Řecko, Kanada a Austrálie. V Perthu se představí skupiny B a D. Ve skupině B budou usilovat o postup Španělé, Japonci a Gruzínci, v D pak Rusové, Italové a Američané. Obě skupiny budou doplněny ještě o jeden tým.

V Sydney budou skupiny C a E. Ve skupině C se střetne Švýcarsko, Belgie a Velká Británie, ve skupině E Rakousko, Argentina a Chorvatsko. A i tyto skupiny budou ještě o jednu zemi doplněny. Podle webu ATP se tady pak také uskuteční veškerá čtvrtfinále, semifinále i finále. Účast již přislíbili všichni hráči ze světové desítky.

Země a předběžné nominace hráčů
SrbskoNovak Djokovič, Dusan Lajovič
ŠpanělskoRafael Nadal, Roberto Bautista Agut
ŠvýcarskoRoger Federer, Henri Laaksonen
RuskoDaniil Medveděv, Karen Chačanov
RakouskoDominic Thiem, Dennis Novak
NěmeckoAlexander Zverev, Jan-Lennard Struff
ŘeckoStefanos Tsitsipas, Michail Pervolarakis
JaponskoKei Nišikori, Jošihito Nišioka
ItálieFabio Fognini, Matteo Berrettini
FrancieGael Monfils, Benoit Paire
BelgieDavid Goffin, Steve Darcis
ChorvatskoBorna Čorič, Marin Čilič
ArgentinaDiego Schwartzman, Guido Pella
GruzieNikoloz Basilašvili, Alexandre Metreveli
JARKevin Anderson, Lloyd Harris
USAJohn Isner, Taylor Fritz
KanadaFelix Auger-Aliassime, Milos Raonic
Velká BritánieAndy Murray, Kyle Edmund
AustrálieNick Kyrgios, Alex De Minaur

Reklama

Související témata: