Hlavní obsah

Thiem: Moje začátky? Nemohl jsem sehnat ani jídlo, na pokoji tekla jen ledová voda

Praha

Dnes už na všechno vzpomíná jen s úsměvem. Tenisem si současný pátý hráč světa Dominic Thiem vydělal v přepočtu zhruba 850 milionů korun a další bezpochyby přibydou. Rakouská hvězda však před nedělním začátkem Turnaje mistrů vzpomínala i na své začátky. A že to rozhodně nebylo nic jednoduchého, tím si můžete být jistí.

Foto: Kamil Zihnioglu, ČTK/AP

Dominic Thiem bude i letos bojovat na Turnaji mistrů

Článek

Od dětských let patřil k velkým talentům světového tenisu. I Dominic Thiem si však cestu mezi smetánku bílého sportu musel proklestit skrz juniorské akce a později turnaje nižšího okruhu Futures.

Na luxus, kterého se mu dostává na současných podnicích, kde hraje, však mohl tehdy zapomenout. Zatímco v londýnské O2 areně, kde se turnaj pro nejlepších osm tenistů sezony koná, má každý z borců vlastní moderní šatnu s kompletním sociálním vybavením a dalšími vymoženostmi, začínající borci musí řešit na okruhu doslova nejzákladnější potřeby.

"Bylo to v roce 2012 a já jsem hrál na dvou menších turnajích v Maroku. Pamatuji si, že v hotelu byla neskutečná zima, a aby bylo všechno ještě horší, v zemi byla stávka. Teplota v hotelu byla mezi nulou a pěti stupni. Na teplou vodu jsme mohli zapomenout a vysprchovat se tak nepřipadalo vůbec v úvahu," vzpomíná dnes šestadvacetiletá rakouská superstar.

Foto: Lisi Niesner, Reuters

Rakouský tenista Dominic Thiem ve finále turnaje ve Vídni.

"Bylo mi devatenáct a dobře si pamatuji, že jsme nemohli sehnat ani jídlo. A to zdaleka nebyla výjimka. Hrát turnaje na okruhu Futures je opravdu strašně složité," pokračoval tenista.

A tak zatímco na nedávno skončeném Turnaji mistryň hrály tenistky o neuvěřitelných a rekordních 14 milionů dolarů, na nižších podnicích řeší hráči a hráčky doslova existenční potíže.

Podle odborníků se hráči na Challengerech dostávají do rentabilních hodnot až při postupu do závěrečných kol, na nižším okruhu Futures často nestačí ani celý podnik vyhrát.

Tyto problémy však dvojnásobný grandslamový finalista řešit dávno nemusí.

Dominic Thiem se ve svém úvodním nedělním vystoupení ve skupině Turnaje mistrů střetne s legendárním Rogerem Federerem, jeho dalšími soupeři budou Novak Djokovič a nováček Matteo Berrettini. Druhou skupinu obsadili Rafael Nadal, Daniil Medveděv, Stefanos Tsitsipas a Alexander Zverev.

Reklama

Související témata:
  4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 Bejlek - Blinkovová 4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 konec
20240424T19 : 45:00+0200
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek
Blinkovová
  Macháč - Ruusuvuori dnes 11 : 00
20240425T11 : 00:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori
  Hanfmann - Menšík dnes 14 : 00
20240425T14 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík