Hlavní obsah

Tři české hvězdy usilují o prestižní ceny WTA za sezonu

St. Petersburg/Praha

Ke konci roku patří i vyhlašování nejrůznějších anket. Skvělou sezonu na okruhu WTA zažily i české tenistky, které získaly mnoho titulů a drží se v popředí světového žebříčku. Tři z nich pak za své výkony byly nominovány na prestižní ceny WTA. Karolína Plíšková je kandidátkou na hráčku roku, Karolína Muchová může být nováčkem sezony a Barbora Strýcová spolu se Sie Šu-wej usiluje o cenu pro nejlepší deblový pár.

Foto: Aly Song, Reuters

Karolína Plíšková.

Článek

Češky i letos zářily během sezony na tenisových kurtech a Mezinárodní ženská asociace to nenechala bez povšimnutí. Stejně jako každý rok i tentokrát vyhlásila nominace prestižních cen za uplynulou sezonu a nechybí v nich ani české hráčky. V anketě o nejlepší tenistku roku se objevuje i Karolína Plíšková.

Ta letos ovládla čtyři turnaje, v Brisbane, Římě, Eastbourne a Čeng-čou. Zahrála si Turnaj mistryň, semifinále na Australian Open a osmifinále ve Wimbledonu a US Open. V žebříčku jí patří druhé místo. Spolu s ní bude o cenu pro nejlepší hráčku letošní sezony usilovat světová jednička Ashleigh Bartyová. Australská tenistka vyhrála French Open, turnaje v Miami, Birminghamu a také Turnaj mistryň.

Další nominovanou v této kategorii je Naomi Ósakaová. Japonská tenistka letos kralovala na Australian Open a na turnajích v Ósace a Pekingu. Další soupeřkou Plíškové o prestižní ocenění je letošní vítězka Wimbledonu Simona Halepová a vítězka US Open Bianca Andreescuová, která si za své výkony vysloužila ještě nominaci v kategorii nováček roku.

V ní je nominována i Karolína Muchová. Talentovaná hráčka letos získala svůj první titul na okruhu WTA, když vyhrála v Soulu a zaznamenala velký posun v žebříčku. Na začátku roku byla sto čtyřicátá pátá a nyní je jednadvacátá. Dalšími nominovanou je Coco Gauffová. Teprve patnáctiletá Američanka šokovala ve Wimbledonu, kde došla až do osmifinále.

Oslnila také titulem z turnaje v Linci a skokem v žebříčku. Na začátku sezony byla šest set osmdesátá pátá, nyní je osmašedesátá. Nováčkem roku může být také vítězka dvou turnajů Ukrajinka Dajana Jastremská, Ruska Jelena Rybakinová, nebo Polka Iga Šwiateková.

Třetí nominovanou českou tenistkou je Barbora Strýcová, které letos úžasně vyšel Wimbledon. Ve dvouhře se dostala do semifinále a ve čtyřhře spolu s parťačkou Sie Šu-wej celý turnaj ovládla. Spolu ještě vyhrály turnaje v Dubaji, Madridu, Birmighamu a na Turnaji mistryň se dostaly do finále. Strýcové v deblovém žebříčku patří první místo a spolu s kolegyní kandidují v anketě o nejlepší deblový pár sezony.

Jejich konkurentkami v této kategorii je Kristina Mladenovicová s Timeou Babosovou. Ty spolu letos vyhrály v Istanbulu, French Open  a Turnaj mistryň. Dalšími nominovanými jsou Elise Mertensová s Arynou Sabalenkovou, které zvítězily v Indian Wells, Miami a na US Open a Samantha Stosurová s Čang Šuaj, které ovládly Australian Open.

Reklama

Související témata:
  Bejlek - Blinkovová dnes 17 : 00
20240424T17 : 00:00+0200
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek
Blinkovová