Hlavní obsah

Bude úspěšný i letos? Díky loňské kampani mohl hvězdný tenista udělat radost mnoha dětem

Když loni přišel s kampaní, že za každý dolar od lidí přidá dolar svůj, netušil, jak velký bude mít úspěch. Vybral přes sto tisíc dolarů, které poté použil na postavení školek pro děti v Srbsku. Novak Djokovič se rozhodl, že na kampaň naváže i letos a doufá, že díky ní bude opět moci udělat radost dalším dětem.

Foto: Sport.cz

Novak Djokovič díky své nadaci vybudoval už mnoho mateřských škol a dětských hřišť.

Článek

Mnoho dětí v Srbsku nemůže navštěvovat mateřskou školu, protože jich tam je nedostatek. Už několik let se s tím něco hodlá dělat fenomenální tenista. Novak Djokovič v roce 2007 založil nadaci, díky níž už postavil přes čtyřicet školek a několik desítek dětských hřišť. Loni se šestnáctinásobný grandslamový vítěz rozhodl oslovit více i veřejnost.

Djokovič tehdy přišel s kampaní, v níž přislíbil, že za každou věnovanou finanční částku přispěje stejnou sumou ze svého. Podařilo se mu vybrat sto tisíc dolarů (přes dva miliony tři sta tisíc korun) a díky tomu mohl udělat radost dalším dětem. Ve své rodné zemi nechal vybudovat dvě mateřské školy.

„Usmívající se tváře dětí jsou nejlepším důkazem toho, že to, co děláme, je správné, motivuje nás to dál,“ uvedl Djokovič na webu ATP s tím, že chce v této kampani pokračovat i letos. Rád by s pomocí lidí potěšil příští rok dalších dvě stě dětí, kterým by umožnil navštěvovat mateřskou školu.

Světová dvojka však není jediná, kdo investuje do vzdělávání dětí. Díky legendárnímu Rogeru Federerovi byly v Africe otevřeny již desítky škol. Teď se na výstavbě vzdělávacích institucí na Jamajce, v Zimbabwe, v Keni a Ugandě podílí také třiadvacetinásobná grandslamová vítězka, Serena Williamsová.

Reklama

Související témata: