Hlavní obsah

Na tenis se řítí obří skandál! S mafií spolupracoval i hráč z elitní třicítky

Obří skandál ve světovém tenise nabírá konkrétnější kontury. Německá televize ZDF a deník Die Welt přišly s novými informacemi z vyšetřování, podle něhož je do aféry kolem manipulování zápasů a nelegálních sázek zapleteno celkem 135 hráčů z celého světa.

Foto: Sport.cz

Ilustrační foto.

Článek

Případ vyšetřují v několika zemích po celém světě včetně Belgie, Španělska, Francie a Spojených států amerických.

Podle zmíněných německých médií se skandál týká dokonce i hráče z elitní třicítky se třemi tituly z okruhu ATP.

K případu promluvil zástupce belgického prokurátora Eric Bisschop. „Věc se týká zejména arménské sázkové mafie, která pronikla do sedmi evropských zemí. Podváděla velmi sofistikovaně a ve velkém," prozradil.

„Mafie je velmi strukturovaná, má lidi zodpovědné za účty, jiné zase za praní peněz a ostatní za kontakt s hráči," dodal Bisschop.

Rozsah podvodů je podle něj zcela bezprecedentní. Vyšetřování stále probíhá a mělo by být uzavřeno v řádu měsíců.

Tenisová protikorupční jednotka TIU už rozdala tresty zákazu činnosti dvaceti hráčům a hráčkám. Zásluhu na tom má mimo jiné i argentinský tenista Marco Trungelliti, který byl kontaktován mafií, naoko s ní spolupracoval, ale zároveň o všem TIU informoval.

„Zápasy prodávají i hráči z elitní padesátky. Nelze říct, že jde problém jen turnajů nižších kategorií," vyvracel Argentinec tradiční mýtus, že nelegální sázky bují především na challengerech a nižších podnicích ITF.

Reklama