Hlavní obsah

Nejtěžší výzva! Grandslamová šampionka o krutém boji s rakovinou: Ještě stále dýchám

Možná si ji pamatujete. Píše se rok 2010 a na pařížské antuce skotačí s pohárem Suzanne Lenglenové černovlasá Francesca Schiavoneová. Tehdy třicetiletá tenistka v Paříži oslavila po spanilé jízdě svůj první a poslední grandslamový titul. O devět let později se fanoušci s bývalou čtvrtou hráčkou světa potkávají znovu. Místo usměvavé hráčky se na ně z videa dívá žena téměř bez vlasů, která právě porazila svého největšího soupeře - rakovinu.

Foto: Profimedia.cz

Francesca Schiavoneová s pohárem za vítězství na French Open v roce 2010

Článek

Její soupeřky rozhodně nemusely mít strach z dělového servisu ve stylu Sereny Williamsové či tvrdých ran od základní čáry v podání Aryny Sabalenkové a mnoha dalších. Drobná, jen 166 centimetrů vysoká tenistka své soupeřky ničila trpělivou a bezchybnou antukovou hrou, díky které si na každém z grandslamových turnajů zahrála minimálně čtvrtfinále a dotáhla to na čtvrté místo světa.

V minulém roce ve věku 38 let pak ukončila veleúspěšnou kariéru. Čelit však musela ještě jednomu soupeři. Mnohem těžšímu, než kterého kdy potkala.

"Měla jsem rakovinu. A vypadá to, že jsem vyhrála. Aspoň zatím." Uvedla bez bližší specifikace rodačka z Milána. "Podstoupila jsem řadu chemoterapií a věřím, že jsem tuhle těžkou bitvu zvládla. Pořád ještě dýchám," dodala Schiavoneová.

Foto: Profimedia.cz

Francesca Schiavoneová během French Open, které v roce 2010 vyhrála

Prostřednictvím sociálních sítích pak poděkovala za podporu, které se jí dostalo od řady tenistek. "Ahoj všichni, po osmiměsíční přestávce jsem zpět. Chtěla bych se s vámi podělit o to, co se stalo. Diagnostikovali mi rakovinu. Lékaři mi objevili nádor. Podstoupila jsem nejtěžší bitvu ve svém životě. To nejkrásnější ale na celé věci je, že jsem vyhrála," psala tenistka.

"Když mi doktoři před pár dny řekli, že jsem zdravá, málem jsme se zbláznila radostí. Znovu se můžu vrátit ke své práci, o které jsem si myslela, že už v ní nikdy nebudu moci pokračovat," dodala šťastná Italka.

Reklama