Hlavní obsah

Finále českých hvězd se blíží! Kvitová i Plíšková si poradily s americkými soupeřkami

Praha
Aktualizováno

Výborně! Největší hvězdy českého tenisu Petra Kvitová a Karolína Plíšková na svém úvodním turnaji nové sezony v Brisbane válí, když si zajistily postup již do semifinále. Dvojnásobná wimbledonská šampionka nejdříve zdolala Američanku Bradyovou 6:4, 6:2, světová dvojka pak srazila i její krajanku Riskeovou 7:6, 6:3. Pokud obě tenistky zvládnou i sobotní semifinále, rozdají si to v boji o titul ve vzájemné souboji.

Foto: Tertius Pickard, ČTK/AP

Česká tenistka Karolína Plíšková postoupila do semifnále turnaje Brisbane International.

Článek

Naprosto vyrovnaný první set přinesl čtvrtfinálový duel v Brisbane mezi Petrou Kvitovou a Jennifer Bradyovou. O jeho osudu rozhodla až desátá hra, kdy si Američanka poprvé prohrála podání a sadu tak ztratila za 48 minut 4:6.

Druhá sada se už nesla v režii české tenistky. Třiapadesátá hráčka světa dvakrát přišla o podání, naopak na servis dvojnásobné wimbledonské šampionky zbraň nenašla a zápas tak prohrála za hodinu a dvacet minut 4:6, 2:6.

Soupeřkou Petry Kvitové v boji o finále bude světová třináctka Madison Keysová. Obě hráčky se na okruhu potkaly šestkrát s vyrovnanou bilancí 3:3. Poslední zápas se však odehrál ve čtvrtfinále turnaje v Pekingu v roce 2016, kde se po třísetové bitvě radovala Američanka.

Karolína Plíšková pomstila krajanky

Hodinu a šest minut. Tak dlouho trvala úvodní sada zápasu mezi Karolínou Plíškovou a Alison Riskeovou, které nechybělo opravdu nic. Nečekané zvraty, parádní výměny i lehké chyby. Servis rozhodně nebyl v úvodu utkání velkou zbraní ani na jedné straně. Po čtyřech odehraných hrách ho udržela jen jednou Karolína Plíšková a vedla tak 4:1.

Ani to však nestačilo. Devětadvacetiletá Američanka dotáhla zápas do tiebreaku. V něm šla opět do vedení světová dvojka, která znovu vedla 4:1, Riskeová však zkrácenou hru zcela otočila a vypracovala si dva setboly.

Ani druhý ztracený náskok však Plíškovou nezlomil. Zkrácenou hru vyhrála 8:6 a ujala se po setu plném zvratů vedení 1:0.

I druhý set začal ve stylu toho úvodního, když si v prvních dvou hrách obě tenistky prolomily servis. Klíčový moment utkání přišel v páté hře, kdy byla Plíšková znovu úspěšná na returnu a dovedla zápas do vítězného konce po hodině a třiapadesáti minutách 7:6 a 6:3.

Foto: Tertius Pickard, ČTK/AP

Česká tenistka Karolína Plíšková si na turnaji Brisbane International vybojovala postup do semifinále.

Česká tenistka vyhrála sedmý z osmi vzájemných zápasů a pomstila tak vyřazení Karolíny Muchové a Barbory Strýcové, které Riskeová zdolala v prvních dvou kolech. Karolína Plíšková se v boji o finále utká s dvojnásobnou grandslamovou šampionkou Naomi Ósakaovou.

"Vždycky hrajeme vyrovnané zápasy. Se štěstím jsem odvrátila setboly a jsem ráda, že jsem to zvládla ve dvou setech," oddechla si Plíšková. V Brisbane vyhrála patnáctý zápas v kariéře a vyrovnala rekord turnaje Bělorusky Viktorii Azarenkové.

Foto: Tertius Pickard, ČTK/AP

Američanka Alison Riskeová třetí český skalp na turnaji Brisbane International nezískala, s Karolínou Plíškovou prohrála.

Kristýna Plíšková na finále nedosáhla

O jediný set nepřišla na své cestě do semifinále turnaje v Šen-čenu Kristýna Plíšková. To však přestalo po úvodní semifinálové sadě zápasu s Kazaškou Elenou Rybakinovou platit.

Dvacetiletá soupeřka vzala Plíškové v první sadě hned dvakrát servis, na kurtu si počínala jistě a po 32 minutách šla do vedení 1:0. O dvě minuty staršímu dvojčeti světové dvojky se tolik nedařil servis, od základní čáry pak byla jistější Rybakinová.

Ve druhém setu se rozpoutala naprosto vyrovnaná bitva, kterou rozhodla až dvanáctá hra. V ní Kristýna Plíšková potřetí v zápase prohrála servis a celý zápas tak tratila za hodinu a třináct minut 2:6, 6:7.

Plíškové se nepodařilo postoupit do třetího finále v kariéře po turnajích v Taškentu 2016 a Praze 2017. V hlavním městě Uzbekistánu získala lounská rodačka svůj jediný titul. Ve finále se Rybakinová utká s Ruskou Jekatěrinou Alexandrovovou.

Williamsová i Wozniacká jsou v Aucklandu v semifinále

Turnajová jednička Serena Williamsová přemohla v Aucklandu vítr i německou soupeřku Lauru Siegemundovou a postoupila do semifinále. Mezi nejlepší čtveřicí je v největším novozélandském městě také loučící se dánská tenistka Caroline Wozniacká.

Osmatřicetiletá Williamsová porazila Siegemundovou po tuhém půldruhahodinovém boji 6:4, 6:3. Větrné poryvy působily hvězdné Američance potíže při nadhozu na podání, včetně posledního gamu, když za stavu 5:3 servírovala na ukončení zápasu.

Foto: Chris Symes, ČTK/AP

Serena Williamsová slaví postup do dalšího kola.

"Je to (Siegemundová) hodně nebezpečná soupeřka a ty podmínky k tomu moc nepomáhaly. Bože, jsem ráda, že už to mám za sebou a jsem stále v turnaji," uvedla Williamsová, jež se v semifinále střetne s krajankou Amandou Anisimovovou.

Další bývalá světová jednička, Wozniacká, ukončila dvanáctizápasovou vítěznou sérii v Aucklandu Julie Görgesové, jež turnaj vyhrála v předchozích dvou letech. Devětadvacetiletá Dánka, jež po Australian Open ukončí kariéru, německou obhájkyni titulu porazila 6:1, 6:4. O finále bude hrát proti Američance Jessice Pegulaové.

O titul si kamarádky Williamsová s Wozniackou zahrají v Aucklandu i v případě neúspěchu ve dvouhře. Na turnaji vytvořily hvězdný deblový pár a bez ztrátu setu postoupily do finále.

Senzace turnaje v Dauhá Moutet je ve finále

Dvacetiletý Francouz Corentin Moutet vyřadil na turnaji ATP v Dauhá dalšího favorita a senzační cestu z kvalifikace dotáhl do finále. Jednaosmdesátý hráč žebříčku dnes nejprve porazil Španěla Fernanda Verdasca a v semifinále pak i bývalou světovou trojku a vítěze tří grandslamů Švýcara Stana Wawrinku.

Program tenistům v Kataru zhustil čtvrteční déšť. Wawrinka, který hrál čtvrtfinále také až dnes, "dvojboj" nezvládl. Moutetovi podlehl 6:3, 5:7 a 3:6.

Moutetovým soupeřem v sobotu bude Rus Andrej Rubljov, který byl v Dauhá ve finále už před dvěma lety. Na rozdíl od mladého Francouze má z okruhu ATP již dva tituly. Pro Mouteta byla maximem už účast v semifinále.

BRISBANE (tvrdý povrch, dotace 1,5 mil. dolarů)
Dvouhra - čtvrtfinále:
Bradyová - Kvitová 4:6, 2:6
Ósakaová (3-USA) - Bertensová (6-Niz.) 6:3, 3:6, 6:3
Karolína Plíšková (2-ČR) - Riskeová (USA) 7:6 (8:6), 6:3.
Čtyřhra - čtvrtfinále:
Sie Šu-wej, Strýcová (1-Tchaj-wan/ČR) - Hradecká, Klepačová (ČR/Slovin.) 7:5, 6:4.
ŠEN-ČEN (tvrdý povrch, dotace 775 000 dolarů):
Dvouhra - semifinále:
Rybakinová (7-Kaz.) - Kristýna Plíšková (ČR) 6:2, 7:5
Alexandrovová (5-Rus.) - Muguruzaová (6-Šp.) 6:4, 6:3
AUCKLAND (tvrdý povrch, dotace 275 000 dolarů)
Dvouhra - čtvrtfinále:
S. Williamsová (1-USA) - Siegemundová (Něm.) 6:4, 6:3
Anisimovová (3-USA) - Bouchardová (Kan.) 6:2, 3:6, 6:4
Wozniacká (5-Dán.) - Görgesová (4-Něm.) 6:1, 6:4
Pegulaová (USA) - Cornetová (Fr.) 6:0, 3:2 skreč
DAUHÁ (tvrdý povrch, dotace 1 465 260 dolarů):
Dvouhra - čtvrtfinále:
Wawrinka (1-Švýc.) - Bedene (Slovin.) 6:3, 6:4
Rubljov (2-Rus.) - Herbert (Fr.) 6:4, 6:3
Moutet (Fr.) - Verdasco (Šp.) 6:4, 4:6, 6:4
Semifinále:
Rubljov (2-Rus.) - Kecmanovič (Srb.) 6:3, 6:1
Moutet (Fr.) - Wawrinka (1-Švýc.) 3:6, 7:5, 6:3
Čtyřhra - finále:
Bopanna, Koolhof (3-Indie/Niz.) - Bambridge, S. González (Brit./Mex.) 3:6, 6:2, 10:6

Reklama

  Bejlek - Blinkovová dnes 17 : 30
20240424T17 : 30:00+0200
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek
Blinkovová
  Macháč - Ruusuvuori zítra 11 : 00
20240425T11 : 00:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori
  Hanfmann - Menšík zítra 11 : 00
20240425T11 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík