Hlavní obsah

Humbert - Paire 7:6, 3:6, 7:6Humbert získal v Aucklandu první titul v kariéře, slaví také Rybakinová a Bartyová

Aktualizováno

Prvního titulu na okruhu ATP se v Aucklandu dočkal talentovaný Francouz Ugu Humbert, který v dramatickém finále zvládl proti krajanovi Benoitu Pairovi závěrečnou zkrácenou hru a vyhrál po setech 7:6,3:6,7:6. Svůj už druhý vavřín na okruhu WTA vybojovala Kazaška Jelena Rybakinová, jenž zdolal čínskou hráčku Čang Šuaj 7:6 a 6:3. Poprvé na domácí půdě pak mohla zvednout nad hlavu trofej pro vítězku turnaje také Ashleigh Bartyová, ve finále v Adelaide zdolala mladou Ukrajinku Jastremskou 6:2, 7:5.

Foto: Tertius Pickard, ČTK/AP

Světová jednička Ashleigh Bartyová na turnaji v Adelaide.

Článek

Francouzské finále na turnaji v Aucklandu vyhrál Ugo Humbert. Jednadvacetiletý tenista zdolal nasazenou pětku Benoita Paireho 7:6, 3:6, 7:6 a získal první titul na okruhu ATP, který ho poprvé v kariéře vynese mezi nejlepších 45 hráčů světového žebříčku.

"Byl to turnaj pomsty, protože se čtyřmi z pěti hráčů, co jsem tady hrál, jsem vždycky prohrál," žertoval Humbert. "Mám velkou radost. Udělal jsem velký pokrok a lepší start do sezony jsem si nemohl přát," uvedl tenista, který byl před rokem ještě mimo první stovku pořadí ATP.

Humbert odstartoval zápas proti favorizovanému krajanovi skvěle a po deseti minutách vedl 3:0. Paire ale srovnal a první set ztratil až v tie-breaku. Druhou sadu pátý nasazený hráč vyhrál jednoznačně 6:3. V rozhodujícím setu se Humbert opět ujal vedení 3:0 a i když o něj znovu přišel, rozhodl zase v tie-breaku.

Kazaška zaznamenala obrovský progres

Rybakinová o zisku prvního setu ve finálovém utkání s Čang Šuaj  v Hobartu rozhodla až v tie-breaku, přestože se před tím ujala vedení 4:1. Druhou sadu rozhodla brejkem za stavu 3:3. "Začala jsem dobře, ale pak jsem ztratila koncentraci. Naštěstí jsem se vzpamatovala a první set vyhrála. Ve druhém už jsem hrála mnohem lépe," řekla Rybakinová.

Kazašská tenistka od zisku prvního titulu loni v červenci v Bukurešti vyhrála 30 z 39 zápasů. Do nové sezony vstoupila skvěle a na obou turnajích došla až do finále. Zatímco před rokem jí v žebříčku patřilo 171. místo, do Australian Open by měla vstoupit jako 26. hráčka světa.

Čang Šuaj neuspěla ani ve finále čtyřhry, ve které s krajankou Pcheng Šuaj podlehly ukrajinsko-indické dvojici Nadija Kičenoková, Sania Mirzaová. Bývalá světová deblová jednička Mirzaová tak prožila povedený návrat na kurty po dvouleté mateřské pauze a získala 42. titul ve čtyřhře.

Bartyová má další titul, první domácí

Světová jednička Ashleigh Bartyová porazila ve finále tenisového turnaje v Adelaide 6:2, 7:5 Ukrajinku Dajanu Jastremskou. Třiadvacetiletá Australanka se na třetí pokus dočkala titulu na domácí půdě, celkově si připsala osmý turnajový úspěch.

Bartyová, která ve čtvrtfinále v repríze finále loňského French Open porazila Markétu Vondroušovou, první set ovládla za 32 minut. Ve druhé sadě se sice ujala vedení 2:0, ale Jastremská dokázala otočit na 5:4, závěr však patřil australské favoritce. Po vyrovnání na 5:5 sebrala soupeřce servis a v následující hře zápas ukončila.

Bartyová získala první triumf na domácí půdě, kde dvě předchozí finále nezvládla. V roce 2018 v Sydney prohrála s Angelique Kerberovou z Německa a loni na stejném místě podlehla Petře Kvitové.

Tenisový turnaj mužů v Aucklandu (tvrdý povrch, dotace 610.010 dolarů):
Dvouhra - finále:
Humbert (Fr.) - Paire (5-Fr.) 7:6 (7:2), 3:6, 7:6 (7:5).
Čtyřhra - finále:
Bambridge, McLachlan (Brit./Jap.) - Daniell, Oswald (N. Zél./Rak.) 7:6 (7:3), 6:3.
Tenisový turnaj žen v Hobartu (tvrdý povrch, dotace 275.000 dolarů):
Dvouhra - finále:
Rybakinová (3-Kaz.) - Čang Šuaj (4-Čína) 7:6 (9:7), 6:3.
Čtyřhra - finále:
Kičenoková, Mirzaová (Ukr./Indie) - Pcheng Šuaj, Čang Šuaj (2-Čína) 6:4, 6:4.
Tenisový turnaj mužů a žen v Adelaide (tvrdý povrch):
Muži (dotace 610.010 dolarů):
Čtyřhra - finále:
González, Martin (Arg./Fr.) - Dodig, Polášek (Chorv./SR) 7:6 (14:12), 6:3.
Ženy (dotace 848.000 dolarů):
Dvouhra - finále:
Bartyová (1-Austr.) - Jastremská (Ukr.) 6:2, 7:5.

Reklama