Hlavní obsah

WTA zkouší novinku. Trenéři budou moci hráčkám radit beztrestně přímo z hlediště

Praha

Skvělý nápad, nebo nesmysl? Ženská tenisová asociace WTA se rozhodla od příštího měsíce zavést na turnajích novinku, při níž trenéři a trenérky budou moci své svěřenkyně koučovat během zápasu přímo z hlediště. Povolené koučování bude zatím zkušební a nebude platit na grandslamech. „Můžou koučovat z lóží, aniž by jim hrozily tresty,“ citoval WTA web National Post.

Foto: Profimedia.cz

Sascha Bajin bude moci Dajanu Jastremskou koučovat přímo z hlediště.

Článek

Koučoval Patrick Mouratoglou Serenu Williamsovou během finále US Open v roce 2018, nebo jeho gesta nepatřila americké tenistce? Případ, který vyvolal vlnu spekulací, zda by trenér měl během utkání své svěřenkyni radit. Dosud na turnajích WTA mohli trenéři a trenérky za hráčkami přijít přímo na kurt jednou během setu a poradit jim či je povzbudit.

Teď je budou moci koučovat během utkání přímo z hlediště. Ženská tenisová asociace WTA tuto novinku zavede zatím jen na zkušenou a na grandslamech bude stále platit zákaz jakékoliv komunikace. Prvními turnaji, kde bude koučování z hlediště povoleno, budou v Dubaji a Budapešti.

„Trenéři budou nyní moci říci své podněty na zlepšení hry ze svých lóží, aniž by jim za to hrozily tresty,“ citoval WTA kanadský National Post. „Může jít o rady i slova povzbuzení, když se hráčka bude nacházet na stejné straně kurtu, ale i o jakákoli gesta či signály rukou. To vše je povoleno,“ uvádí se dál.

Trenér bývalé světové jedničky Simony Halepové Darren Cahill tento krok uvítal. „Myslím, že WTA tímto rozhodnutím udělala dobře. Je potřeba se v tenise vyvíjet. Takže s tím souhlasím,“ prohlásil legendární kouč, který svou svěřenkyni dovedl k vítězství na French Open.

Reklama

Související témata:
  Kosťuková - Vondroušová dnes 16 : 00
20240420T16 : 00:00+0200
Kosťuková vs. Vondroušová
Kosťuková vs. Vondroušová
Kosťuková
Vondroušová