Hlavní obsah

Stan the One. Muž, který se vetřel mezi smetánku, slaví

Lausanne/Praha

Pětatřicátníci, chlapci jako květ. Může si zabroukat švýcarský tenisový velikán, který byl ale vždy až tím druhým, a to i ve své zemi. Rodák z Lausanne nikdy pořádně nevyšel ze stínu Rogera Federera, přesto ale v nejnabitější éře tenisu dokázal posbírat hned tři grandslamové tituly. Teď překročil práh pokročilého tenisového jubilea.

Foto: Sport.cz

Švýcarský tenista Stanislas Wawrinka na turnaji v mexickém Acapulku.

Článek

Je to paradox. V nové tenisové etapě se většinou mluví o Velké trojce, někdy i čtyřce, do které je často řazen také Brit Andy Murray. Z určitého úhlu pohledu by se však místo něj mohlo v sestavě objevit i jméno čerstvého pětatřicátníka s přezdívkou Stan The Man.

Proč?

Wawrinka totiž na rozdíl od Murrayho vyhrál hned tři různé grandslamové turnaje (Brit triumfoval "pouze" ve Wimbledonu a na US Open) a do kariérního Grand Slamu mu tak chybí pouze výhra na neoblíbené londýnské trávě. Svěřenec švédského kouče Magnuse Normana navíc přidal i zlato z olympijských her ve čtyřhře a vítězství v Davis Cupu.

Splnil sny švýcarského fenoména

Ač se osobně tolik nemusí, Roger Federer musí děkovat svému krajanovi, že je jeho sbírka úspěchů kompletní. Olympijský turnaj chtěl Švýcar tolik vyhrát, ve dvouhře však nebyl v daný moment tím nejlepším. V památném duelu v Aténách ho porazil Tomáš Berdych, v Pekingu ve čtvrtfinále James Blake, na jeho nejoblíbenější trávě v Londýně padl s domácím Murrayem, který měl životní formu. Rio de Janeiro pro zranění vynechal.

Přesto má zlatý kov doma. Není ze singlu, ale ze souboje deblových dvojic. V roce 2008 se nepříliš sehraný pár Wawrinka, Federer dočkal zlaté medaile z Pekingu. Úžasným výkonem mu k tomu pomohl právě Stanislas.

Stejná písnička - jenom o pár let později. Ač si v mezidobí vyměnili i pár nelichotivých gest. Příkladný švýcarský reprezentant Wawrinka například kritizoval Federera za jeho přístup k Davis Cupu. Jeho známnější krajan pro změnu nepozval svého olympijského parťáka na svoji svatbu.

I přes drobnou rivalitu se však znovu dali dohromady, aby pro Švýcarsko a Federera doplnili poslední díl skládačky. V roce 2014 ve finále Davis Cupu vyloupili francouzskou půdu a mohli poprvé v historii slavit zisk Salátové mísy pro svoji zemi.

Finálový machr

Když se ještě naposledy vrátíme k "Fed-exovi". Wawrinka to na něj neuměl, jeho bilance s legendou bílého sportu je doslova hrozivá. Z osmadvaceti vzájemných střetů dokázal uspět jen ve třech případech a vždy na Federerově nejslabším povrchu - antuce.

Jinou statistiku má ale doslova famózní. V éře Nadala, Djokoviče, Federera a Murrayho se pětatřicetiletý Stan dostal do finále grandslamového turnaje celkem čtyřikrát. Hned ve třech případech pak dokázal svůj postup přetavit ve velký triumf.

Poprvé se tak stalo v Austrálii v roce 2014. Vedle Wawrinky měl životní formu na začátku sezony i Tomáš Berdych. Jejich vzájemný duel patřil k tomu nejlepšímu, co australský grandslam nabídl. Pevnější nervy ukázal v koncovkách setů Švýcar a mohl se tak těšit na bitvu s Rafaelem Nadalem. Tomu po fenomenálním agresivním výkonu povolil jen set. Tak často s nervy bojující Wawrinka dokázal, že může patřit mezi nejlepší.

V Paříži o rok pozdějí znovu narazil na dva hráče z Big Three. Ve čtvrtfinále uťal naděje Rogera Federera. O kolo později zdolal domácí naději Jo-Wilfrieda Tsongu a v úžasném finále předvedl svůj životní výkon v duelu s Novakem Djokovičem. Wawrinkovi nedával před soubojem o titul šanci prakticky nikdo. Ten však předvedl dokonalý tenis a perfektní psychickou odolnost, když musel zápas obracet.

To, že Wawrinka finálové zápasy na turnajích Velké čtyřky s Novakem Djokovičem hrát umí, pak potvrdil o rok později v New Yorku. Na velké scéně stadionu Artura Ashe znovu ztratil první set. Pak ale navázal na dokonalý obrat z Paříže a srbského velikána opět porazil 3:1 na sety.

Otevřela se mu tedy brána ke keriérnímu Grand Slamu. K tomu, aby do ní vešel ale potřebuje vyhrát turnaj ve Wimbledonu, který nepatří k jeho oblíbeným, letos navíc asi nebude a vyhrát grandslamový turnaj v 36 letech a ještě tam, kde byl nejdál ve čtvrtfinále, to bude asi také MISSION IMPOSSIBLE.

Přesto, patříš mezi ty největší, Stane. Mezi ty, kteří se prosadili i v době, kdy se prakticky uspět ani nedalo...

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články