Hlavní obsah

Tenisem hýbe další skandál. Dopingovou hříšnicí je americká hráčka

I když se tenisové turnaje nyní nehrají, Mezinárodní tenisová federace ITF má neustále plné ruce práce. Teď musela řešit další dopingový skandál. Provinila se Američanka Ashley Kratzerová, které byla při kontrole nalezena v těle zakázaná látka GHRP-6. ITF ji tak za porušení pravidel dočasně suspendovala.

Foto: Profimedia.cz

Ashley Kratzerová.

Článek

Tenisem teď nehýbou jen diskuze o tom, který turnaj se ruší, nebo který bude přesunut, ale také další dopingový skandál. Postarala se o něj Ashley Kratzerová. Teprve jednadvacetileté Američance našla kontrola na lednovém turnaji v Newport Beach v těle zakázanou látku GHRP-6, tedy stimulátor, který uvolňuje růstový hormon.

Čtyři sta devadesátá druhá hráčka světa si v Newport Beach zahrála v úvodním kole kvalifikace. V něm však nestačila na Japonku Eri Hozumiovou a po setech 4:6, 7:6 a 1:6 z turnaje vypadla. Byl to její jediný letošní zápas a vypadá to, že na delší dobu také poslední, a to nejen kvůli rušení turnajů. Mezinárodní tenisová federace totiž Kratzerovou dočasně suspendovala.

Bývalá dvoustá hráčka světa dostala možnost situaci vysvětlit a odvolat se, avšak zatím tak neučinila. Disciplinární komise bude nyní její provinění řešit a určí výši trestu. Doposud největším úspěchem Kratzerové byla účast na US Open, kde však vypadla hned v úvodním kole. Na turnajích ITF si zahrála třikrát finále.

Kratzerová je letos již několikátou tenistkou obviněnou z dopingu. Nedávno byla potrestána zákazem činnosti na dvaadvacet měsíců grandslamová vítězka Abigail Spearsová. Americké hráčce v těle našli prasteron a testosteron. Další hříšnicí je pak Beatriz Haddadová Maiová. Bývala tenistka, která v žebříčku figurovala v šedesátce, byla potrestána za užití nepovolených látek, které mají podobné vlastnosti jako anabolické steroidy. Brazilská hráčka dostala desetiměsíční trest, který má zpětnou účinnost.

Reklama