Hlavní obsah

Traumata tenisové superstar Nadala: Děsí se tmy i hluboké vody. Proč propadl depresím?

Než aby odevzdal míč zadarmo, radši by na kurtu padl. Odborníky i fanoušky je považován za jednoho z fyzicky i mentálně nejlépe připravených tenistů historie. Přesto i hvězdný Rafael Nadal má svou Achillovu patu, své trable a bolesti, které ho sráží. Věděli jste například, proč se antukový terminátor děsí tmy?

Foto: Profimedia.cz

Rafael Nadal

Článek

Jediný grandslamový titul dělí Rafaela Nadala od toho, aby dorovnal dosud vedoucího Rogera Federera, který jich má ve své sbírce dvacet. Ideální příležitost k tomu se na švýcarskou legendu dotáhnout, mohl mít na letošním French Open, které však bylo kvůli pandemii koronaviru přeloženo na konec září.

Na největší antukový turnaj světa si mallorský rodák i fanoušci budou muset počkat, jedno je však jisté, zastavit dvanáctinásobného pařížského šampiona bude pro Djokoviče a spol. věc více než složitá. Nadal se na kurtu nebojí ničeho, své nočním můry však má jinde.

Foto: Sport.cz

Roger Federer a Rafael Nadal před zápasem (archivní foto)

Jak se sám ve svém životopise "Můj příběh" přiznal, Rafa na kurtu a v soukromém životě, to jsou dvě zcela rozdílné bytosti. Sebevědomou vizáž, s níž se prezentuje mezi bílými lajnami, byste totiž v jeho "běžném" životě hledali marně.

To potvrzuje i jeho matka Ana Maria Parerová. "Když jdu spát, ráda si před spaním rozdělám krb. Rafa mi pak za večer i třikrát volá, jestli jsem vše uhasila a zda jsem si opravdu jistá, že jsem to udělala. Je v tomto ohledu velmi bojácný a nejistý."

A že by šel devatenáctinásobný grandslamový šampion spát ve tmě? Tak na to zapomeňte. "Nejraději usíná při rozsvíceném světle a pokud možno zapnuté televizi. A když nevidí dno, nedostanete ho ani do vody, odmítá do ní vlézt," pokračuje Španělova matka.

Rozvod rodičů

Život nejlepšího antukáře všech dob zásadně ovlivnila i událost z roku 2009, kdy se jeho rodiče rozvedli. "Když jsem se v tom roce vracel z Australian Open, táta mi řekl, že mají s matkou problémy. Bylo mi jasné, že je to vážné, byl jsem v šoku. Rodiče pro mě byli vším, byli mou jistotou a ta se ztratila. Moje rodina byla harmonická a najednou tohle po třiceti letech, byl to šok," vzpomíná Nadal.

Foto: Sport.cz

Rafael Nadal se svou manželkou

"Domů do Porto Cristo jsem utíkal vždy, když mi bylo nejhůř, byl to můj klidný přístav. A najednou to všechno bylo pryč. Otec se odstěhoval, z ráje byl ztracený ráj. Už jsem necítil radost z výher, hrál jsem jako automat, byl jsem v depresích. Ztratil jsem všechnu lásku k životu, stal jsem se jiným, odtažitým a chladným," popisuje své nejtěžší životní chvíle Rafa.

Reklama