Hlavní obsah

Tajemství tenisového mága Rogera Federera: Proč ho nevzali na vojnu?

Praha
Aktualizováno

V srpnu letošního roku oslaví Roger Federer své 39. narozeniny. I přes pokročilý tenisový věk však švýcarský tenisový génius dokáže svádět i pětihodinové bitvy s mnohem mladšími soupeři. Asi jen těžko byste si vsadili na to, že tento výborně fyzicky připravené borec byl kvůli zdravotním problémům osvobozen z vojenské služby. A přesto tomu tak je.

Foto: Profimedia.cz

Tenisová legenda Roger Federer

Článek

Má tenisového talentu tolik, že by ho mohl rozvážet v náklaďácích. Co u jiných vypadá upracovaně a náročně, působí v jeho podání naprosto přirozeně a hladce. Přesně takovou hrou baví fanoušky po celém světě již téměř 23 let, co se pohybuje na profesionálním okruhu, Roger Federer.

Jen kupa talentu by mu však na ovládnutí tenisového světa zdaleka nestačila. Dvacetinásobný grandslamový vítěz po celou kariéru a i teď na jejím sklonku stále prokazuje výbornou fyzickou připravenost. Přesvědčit se o tom mohli naposledy i fanoušci na Australian Open, kdy fenomenální Švýcar obstál ve dvou pětisetových bitvách, než už se zdravotními problémy podlehl v semifinále Djokovičovi.

O to víc překvapí, že v roce 2003, v jeho 21 letech, byl ze zdravotních důvodů osvobozen z vojenské služby, která je ve Švýcarsku povinná. Důvod? Přetrvávající problémy s bolavými zády. Paradoxem budiž fakt, že Federer v tomto roce vyhrál svůj první grandslam, když ovládl Wimbledon a na konci roku mu patřilo druhé místo na světovém žebříčku.

Na kurtech však basilejského rodáka bolavá záda zjevně nijak neomezovala. O rok později vyhrál tři ze čtyř grandslamů, v následujících letech přidal dalších šestnáct titulů.

Švýcarská vojenská služba
Vojenská služba je ve Švýcarsku pro muže povinná, od roku 1990 však existuje alternativní možnost práce v sociálních službách. Vojáci v záloze mají doma tradičně – kromě uniformy – i své střelné zbraně. Ozbrojené síly Švýcarska jsou charakteristické důrazem na obranu neutrality země a svým miličním systémem, v němž většinu vojáků tvoří branci a záložníci.
zdroj: wikipedia

Reklama

Související témata:
  4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 Bejlek - Blinkovová 4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 konec
20240424T19 : 45:00+0200
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek
Blinkovová
  Macháč - Ruusuvuori dnes 11 : 00
20240425T11 : 00:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori
  Hanfmann - Menšík dnes 14 : 00
20240425T14 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík