Hlavní obsah

Je potřeba jim pomoci, hned! Slavný kouč vyzývá k finanční podpoře tenistů

Mnoho tenistů, kteří jsou v žebříčku za první stovkou podepsalo petici, ve které vyzývají federaci ITF, aby jim finančně pomohla. Někteří si kvůli nedostatku peněz začali vydělávat už jinak. Teď je podpořil i slavný kouč Patrick Mouratoglou. „Je potřeba jim pomoci, hned,“ připojil se trenér Sereny Williamsové.

Foto: Sport.cz

Patrick Mouratoglou.

Článek

Tenisové turnaje jsou odloženy, nebo zrušeny a mnoho hráčů, kteří jsou za první stovkou žebříčku, jsou téměř bez financí. Řeší to různě. Třeba dvě stě dvacátý čtvrtý hráč světa Noah Rubin dává soukromé lekce tenisu. Bývalá šedesátá sedmá hráčka světa Naomi Broadyová, která je nyní v páté stovce, teď rozváží nákupy a léky ve svém okolí.

Talentovaná Australanka Gabriella Da Silva Ficková si zase přivydělává v kavárně. Další hráčky pak přiznaly, že uvažují o tom, že půjdou pracovat do obchodu. S peticí, ve které ITF žádají o finanční pomoc, přišla nedávno gruzínská tenistka Sofia Šapatavová. Podepsalo ji už přes dva tisíce lidí a tenisty podpořil v otevřeném dopise i slavný kouč Patrick Mouratoglou.

„Hráči mimo elitní stovku si často musí brát půjčky, aby mohli v profesionální kariéře pokračovat. Jejich život je velká finanční krize. Platí si za cesty. Platí si realizační tým. Přitom jejich finanční zisk závisí na tom, kolik zápasů vyhrají. Tenis je jedním z nejpopulárnějších sportů na světě a je otřesné, že hráč, který je za stovkou je sotva schopen si vydělat na živobytí,“ uvedl trenér Sereny Williamsové.

Mouratoglou se tak domnívá, že někteří hráči a hráčky kvůli této situaci už nebudou pokračovat ve svých kariérách. „Co se stane, když tenisté nebudou moci několik měsíců hrát? Budou bez výdělků. Někteří se z nich pak vzdají své kariéry. Tenis ale potřebuje i tyhle hráče, nemůže fungovat jen s těmi nejlepšími. Je potřeba jim pomoci, hned,“ dodal s tím, že jakmile se najde řešení pro tuto mimořádnou situaci, mělo by se uvažovat nad tím, jak těmto hráčům upravit podmínky dlouhodobě, aby na tom byli finančně lépe.

Reklama