Hlavní obsah

České tenistky budou hrát ve Fed Cupu se Španělskem

České tenistky se v prvním kole elitní skupiny Fed Cupu utkají s letošními finalistkami ze Španělska. Rozhodl o tom páteční los v předvečer finále v Madridu. Zápas se bude hrát 7. a 8. února příštího roku v České republice.

Článek

České hráčky narazí na pětinásobné vítězky této soutěže z devadesátých let a budou jim moci oplatit loňskou porážku z baráže o postup mezi elitu. Tehdy v Parafrugellu prohrály 1:4, teď budou mít výhodu domácího prostředí.

Španělky letos postoupily přes Itálii a Čínu až do finále, přestože se s nimi příliš nepočítalo. Jejich nejlepší hráčka Anabel Medinaová-Garriguesová je na 29. místě světového žebříčku. Iveta Benešová, nejlepší Češka při předpokládané neúčasti Nicole Vaidišové, je o třicet míst níž.

Nejúspěšnější španělskou hráčkou je Virginia Ruanová-Pascualová, která má devět grandslamových titulů v deblu, ale v příštím roce už údajně Fed Cup hrát nebude.

Hodnocení šancí na postup je podle něj pět měsíců před zápasem předčasné. "Bude záležet na tom, jak se holkám bude dařit přes zimu v hale," poznamenal Pála.

Ve čtyřhře patří do elitní desítky

Ruanová a Medinaová dosud tvořily úspěšný deblový pár, ve čtyřhře obě patří do elitní desítky světového žebříčku. Další členky výběru trenéra Miguela Margetse Lobata, Lourdes Dominguezová-Linová a Nuria Llagosteraová-Vivesová, jsou sice o rok či dva starší než šestadvacetiletá Medinaová, ale ve Fed Cupu zatím odehrály dohromady pouhých 21 zápasů. V hodnocení WTA se pohybují na hranici první stovky.

Letošními novými tvářemi ve španělské reprezentaci jsou Carla Suarezová-Navarrová a Maria-José Martinezová-Sanchezová. Žebříčkově jsou na tom lépe než jejich reprezentační kolegyně s výjimkou Medinaové: Suarezová uzavírá první padesátku, Martinezová se nachází na 79. místě.

Španělsko se Fed Cupu účastní od roku 1972

Španělsko a Česká republika se dosud utkaly dvakrát a pokaždé u toho byla Ruanová. První utkání bylo soubojem o finále tehdejšího Poháru federace v roce 2000, hostila jej hala v Las Vegas a Španělky zvítězily 2:1.

Loni Češky v baráži o postup do Světové skupiny bez zraněné jedničky Nicole Vaidišové na své soupeřky nestačily a na španělské antuce jim podlehly 1:4 na zápasy. Družstva Španělska a Československa spolu v Poháru federace nikdy nehrála.

Španělsko se Fed Cupu, dříve Poháru federace, účastní od roku 1972. Jeho hráčky se dokázaly celkem desetkrát probojovat až do finále, z kterého vyšly vítězně v polovině případů, naposledy v roce 1998. Historicky nejúspěšnější fedcupovou reprezentantkou Španělska je Arantxa Sanchezová-Vicariová, která zvítězila v 72 ze stovky odehraných pohárových zápasů.

Los Fed Cupu:
Světová skupina I:
Česká republika - Španělsko, Rusko - Čína, Itálie - Francie, Argentina - USA.
Světová skupina II:
Belgie - Slovensko, Německo - Švýcarsko, Srbsko - Japonsko, Ukrajina - Izrael.

Reklama